10.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΠΔΤ 2021-2027: Πως φτάσαμε στην αποτυχία εύρεσης συμφωνίας, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

ΠΔΤ 2021-2027: Πως φτάσαμε στην αποτυχία εύρεσης συμφωνίας, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


Της Ευρυδίκης Παπαβαρνάβα,

Στις 20-21 Φεβρουαρίου 2020 συγκλήθηκε έκτακτο συμβούλιο με τα 27, πλέον, κράτη-μέλη για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Οι 27 καλούνταν να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ). Το ΠΔΠ είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ «που καθορίζει τα όρια δαπανών της ΕΕ» και αφορά την περίοδο των επόμενων επτά ετών. Ο σκοπός του ΠΔΠ είναι να μπορούν οι δαπάνες της ΕΕ να ευθυγραμμιστούν με τις πολιτικές προτεραιότητες, να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία της ΕΕ, να «καταστήσει προβλέψιμα τα οικονομικά της ΕΕ» και τέλος, να «διευκολύνει την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ», όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τον καθορισμό του προϋπολογισμού ξεκίνησε με διήμερες συναντήσεις που οργάνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και ακολούθησε με συνάντηση των 27 στην αίθουσα της ολομέλειας. Αφότου κατέστη αδύνατο να συμφωνήσουν, ακολούθησαν διμερείς διαπραγματεύσεις με τους αρχηγούς κρατών.

Ο Charles Michel, αντιλαμβανόμενος τις διαφωνίες και τους επικείμενους συμβιβασμούς και συνδυασμούς και ακούγοντας τις προτεραιότητες του κάθε κράτους-μέλους, προσπάθησε να κάνει επίκαιρο το διαπραγματευτικό του πλαίσιο στις διμερείς διαπραγματεύσεις. Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, οι 27 συναντήθηκαν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπου καμία συμφωνία για το ΠΔΠ 2021-2027 δεν κατέστη εφικτή. Η συμφωνία ενός προϋπολογισμού δεν είναι εύκολο θέμα και δεν είναι η πρώτη φορά που οι χώρες της ένωσης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν από την πρώτη. Συνοψίζοντας, οι χώρες βρίσκουν την συμβιβαστική πρόταση του Charles Michel (το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της ΕΕ να ανεβεί στο 1,069%) γενναιόδωρη και οι λιγότερο πλούσιες δεν την βρίσκουν αρκετή. Συγκεκριμένα, η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία προσήλθαν στις συζητήσεις με αίτημα το συνολικό ύψος προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ, ενώ άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επιθυμούν μεγαλύτερο προϋπολογισμό, σύμφωνα με το podcast του Politico.

Επίσης, κάποιες χώρες επιθυμούν μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού να πάει σε γεωργικές επιδοτήσεις και περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ άλλες προτιμούν να παραχωρηθεί σε πιο σύγχρονα προγράμματα, όπως η έρευνα και η καινοτομία. Λογικό είναι πως η κάθε χώρα βλέπει πρώτα το εθνικό της συμφέρον, για να δεσμευτεί σε μια συμφωνία για τον ΠΔΠ. Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω του κενού περίπου 75 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε εξαιτίας του Brexit που τώρα καλούνται να καλύψουν άλλες χώρες. Εκτός από τις χώρες μέλη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να λάβει υπόψιν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο David Sassoli δήλωσε πως ο προϋπολογισμός πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, στις φιλοδοξίες και στο αυξανόμενο κόστος νέων προκλήσεων όπως η ψηφιοποίηση, η νέα γεωπολιτική τάξη και η κλιματική αλλαγή. Η συμβιβαστική πρόταση του Charles Michel προς το παρόν δεν ανταποκρίνεται στα προαναφερθέντα.

Το σημαντικό σε αυτό είναι πως το Ευρωκοινοβούλιο δε θα δώσει την συγκατάθεσή του στο ΠΔΠ αν το θεωρήσει ανεπαρκές και μη ικανοποιητικό. Εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία της Ursula von der Leyen στο Συμβούλιο, η οποία χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό – πιο μεγάλο από την πρόταση του Charles Michel – για τα προγράμματα που υποσχέθηκε με την έναρξη της προεδρίας της. Η Ursula von der Leyen θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, αφού χωρίς ένα μεγαλύτερο προϋπολογισμό, προγράμματα όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Erasmus+, η ψηφιοποίηση, η ασφάλεια, η άμυνα και άλλα που υποσχέθηκε δε θα μπορούν να υλοποιηθούν. Αφενός, ο τωρινός προϋπολογισμός καλύπτει μέχρι το τέλος αυτού του Δεκέμβρη, αφετέρου, η συνεχής καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, μια νέα ημερομηνία θα καθοριστεί για νέα σύνοδο κορυφής ούτως ώστε να προσπαθήσουν ξανά τα κράτη να έρθουν σε συμφωνία.


Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα

Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ