Του Ιάσονα Χαλκίδη,
Χθες, στις 25 Φεβρουαρίου του 2020, πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Σαΐντ Μουμπάρακ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της αφρικανικής χώρας για 30 περίπου χρόνια από το 1981, μετά και τη δολοφονία του προκατόχου του, προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, στις 6 Οκτωβρίου εκείνου του έτους, και έγινε ο 4ος Πρόεδρος της Αιγύπτου, και πρόεδρος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου (NDP). Ο Μουμπάρακ επανεξελέγη στις εκλογές του 1987, του 1993, του 1999 και του 2005, παραμένοντας έως και το 2011 στην ηγεσία της γειτονικής χώρας όταν και αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά το κύμα διαδηλώσεων που έγινε μεταγενέστερα γνωστό ως «Αραβική Άνοιξη». Όπως γνωστοποιήθηκε από τον αιγυπτιακό τύπο, ο πρώην πρόεδρος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.
Πριν από λίγες ημέρες, ο γιος του Μουμπάρακ, γνωστοποίησε πως ο πατέρας νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αιγυπτιακός Τύπος, ο 91χρονος πρώην ηγέτης, είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στις 24 Ιανουαρίου. Ο Μουμπάρακ όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, εκδιώχθηκε από μία λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε εναντίον του στις 25 Ιανουαρίου του 2011, και διήρκεσε έως τις 11 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση και την παράδοση της εξουσίας στον αιγυπτιακό στρατό. Όπως ανέφερε ο γιος του, Αλαά Μουμπάρακ, μέσω ανακοίνωσής του στο Twitter: «ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο αυταρχικά από το 1981 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2011».
Ακόμη, παράλληλα την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού έσπευσε να ανακοινώσει ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου θρηνούν τον θάνατο του πρώην προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, ενός από τους γιους μας και πολεμικού ηγέτη μας». Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης, ο Μουμπάρακ θα κηδεύθηκε σήμερα το μεσημέρι, ημέρα Τετάρτη. Ο τωρινός Αιγύπτιος Πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσιοήταν παρών στην κηδεία του πρώην Προέδρου, αφού ήρθε στο τέμενος του Ελ Μοσίρ Ταντάουι, στο Κάιρο.
Στη νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία πραγματοποιήθηκε με στρατιωτικές τιμές, παραβρέθηκαν επίσης μέλη του αιγυπτιακού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι, καθώς και επίσημοι από διάφορες αραβικές χώρες. Εκτός της σημερινής κηδείας, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε τριήμερο πένθος από σήμερα για τον θάνατο του Μουμπάρακ, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε σε καμία περίπτωση για τον επίσης προσφάτως αποθανόντα και πρώην Πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κηδεύτηκε χωρίς καθόλου προβολή σε στενό οικογενειακό κύκλο. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως παρά την παρουσία του στην κηδεία, ο Πρόεδρος Αλ-Σίσι χαρακτήρισε την κληρονομιά τόσο του Μουμπάρακ όσο και του Μόρσι ως απειλή για την χώρα και υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Μουμπάρακ, η χώρα είχε να επιλέξει μεταξύ σε αυτόν και το χάος.
Επιπρόσθετα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με συλλυπητήριά ανακοίνωση προς στην οικογένεια του εκλιπόντος, χαρακτηρίστηκε «ήρωας του πολέμου του Οκτωβρίου 1973», που πιο συγκεκριμένα ήταν ο πόλεμος εναντίον του Ισραήλ, στη διάρκεια του οποίου, ο Μουμπάρακ ήταν επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άλλη πλευρά του αιγυπτιακού πολιτικού φάσματος, ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης και είναι εξέχουσα μορφή της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης στη χώρα, υπέβαλε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Μουμπάρακ. Ακόμη, ο Αϊμάν Νουρ, ο οποίος είναι ένας αντιπολιτευόμενος, αυτοεξόριστος στην Τουρκία και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, ανέφερε σε ένα συλλυπητήριο tweet που έκανε ότι «προσωπικά συγχωρεί» τον πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ για τις πράξεις και ενέργειές του ως πρόεδρος της χώρας όλα αυτά τα χρόνια.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως το κράτος του Ισραήλ, ήταν από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν στον θάνατο του Μουμπάρακ, και πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως ανέφερε, απέτισε φόρο τιμής σε έναν «προσωπικό φίλο, έναν ηγέτη ο οποίος οδήγησε τον λαό του στην ειρήνη και την ασφάλεια, στην ειρήνη με το Ισραήλ». Πιο συγκεκριμένα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε μέσα από την ανακοίνωσή του πως: «Εκ μέρους των πολιτών του Ισραήλ και της ισραηλινής κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά λύπη μου για τον θάνατο του προέδρου Χόνσι Μουμπάρακ. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ, προσωπικός μου φίλος, ήταν ένας ηγέτης ο οποίος οδήγησε τον λαό του στην ειρήνη και την ασφάλεια, στην ειρήνη με το Ισραήλ».
Τέλος, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, πληροφορήθηκε «με μεγάλη λύπη» τον θάνατο του πρώην προέδρου και χαιρέτισε τη δέσμευσή του υπέρ της «ελευθερίας» και της «ανεξαρτησίας» του παλαιστινιακού λαού, σύμφωνα με ανακοίνωση στην οποία προέβη το γραφείο του. Αυτό φυσικά είναι παράγωγο του γεγονότος ότι η Αίγυπτος είχε διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή πρώτης γραμμής στη διάρκεια των περιόδων της μεγάλης έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Εν κατακλείδι, ο Χόσνι Μουμπάρακ αποτέλεσε μία ιδιαίτερη και μακρόχρονη εποχή στην σύγχρονη αιγυπτιακή ιστορία και ο θάνατός του σημαίνει και επίσημα το τέλος αυτής.
Είναι βαλκανιολόγος, 25 χρονών και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Κάνει το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, με ιδιότητα τις Δημόσιες Σχέσεις και τη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά και ομιλεί 5 ξένες γλώσσες.