Της Σπυριδούλας Γραμματικού,
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, με σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας, απηύθυνε έκκληση για δραστηριοποίηση των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των δυσχερών προβλημάτων που έχουν προκύψει στα κέντρα υποδοχής των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα αυτά έχει επιδεινωθεί ραγδαία από την τελευταία επίσκεψη του Grandi, τον Νοέμβριο του 2019. Οι πρόσφυγες ζουν μέσα σε άθλιο περιβάλλον, καθώς η ηλεκτροδότηση είναι ισχνή, πολλές φορές η παροχή νερού είναι περιορισμένη και οι υπηρεσίες υγείας ανεπαρκείς, καθιστώντας τη διαβίωση των παιδιών και των ηλικιωμένων αντίξοη. Για τον λόγο αυτόν, ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε στην ανακοίνωσή του πως υπάρχει άμεση ανάγκη για αποτελεσματική δράση, προκειμένου να διαχειριστεί και να αντιμετωπιστεί ο υπερσυνωστισμός, μέσω κινήσεων για τη μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων και μεταναστών προς την ενδοχώρα, όπου πρέπει να οργανωθούν επιπλέον θέσεις υποδοχής. «Οι συνθήκες στα νησιά είναι σοκαριστικές και ντροπιαστικές. Η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρώπης, χρειάζεται να δράσει τώρα για να αντιμετωπίσει μια μη βιώσιμη κατάσταση, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα τίθενται σε εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά ο Grandi.
Στη συνέχεια, οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή επικρότησαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, ωστόσο κατέστη σημαντικό πως η κατάσταση στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κω, στη Σάμο και στη Λέρο χρήζουν αποφασιστικών κινητοποιήσεων, καθώς οι συνεχείς αφίξεις στην Ελλάδα πολλαπλασιάστηκαν από την περασμένη χρονιά.
Επίσης, στην ανακοίνωση του ΟΗΕ δόθηκε έμφαση στη διαχείριση, αλλά και φυσικά στη μείωση των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στους κατοίκους των νησιών Βορείου Αιγαίου και στην κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι αρνούνται τη δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, έχοντας ως αποτέλεσμα τη διαρκή αντιπαράθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.
Η έκκληση του Ύπατου Αρμοστή προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βοήθεια της οποίας θεωρείται κρίσιμη, περιλαμβάνει τη μείωση του πληθυσμού στα νησιά, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την παροχή βοήθειας στα ασυνόδευτα παιδιά με σκοπό την επανένωσή τους με τις οικογένειές τους, την αναθεώρηση του νόμου σχετικά με το άσυλο και την επικείμενη παροχή ασύλου και την υπόσχεση πως θα ληφθούν αποφάσεις για την πραγματοποίηση της αυτάρκειάς τους. Στον απόηχο των ανακοινώσεων του Grandi, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποστήριξε πως η κυβέρνηση καταβάλλει υπερπροσπάθειες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και πως οι κλειστές δομές είναι κίνηση συμφέροντος για όλη τη χώρα.
«Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και οι κλειστές δομές. Προχωρούμε από τις αρχές της εβδομάδας στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των κλειστών δομών. Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των νησιωτών μας και των πολιτών όλης της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Πέτσας. Πρόσθεσε, επιπλέον, «Οι προθέσεις του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρες. Δεν έχει ούτε ανασχηματισμό ούτε εκλογές. Νομίζω ότι είναι ένα αγαπημένο θέμα στα Μ.Μ.Ε. και σε πάρα πολύ κόσμο, που ασχολείται με την πολιτική, το οποίο από καιρού εις καιρόν έρχεται. Εμείς ως προτεραιότητα έχουμε την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου. Ο πρωθυπουργός το αξιολογεί συνεχώς, όπως κάνει και τώρα με τον απολογισμό του εξαμήνου και τον σχεδιασμό του επόμενου». Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα σχολίασε «Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποδομήσει το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε αυτούς τους επτά μήνες. Τι θα πει απάτη -“αυταπάτη” τη βάφτιζε ο κ. Τσίπρας, ενώ ήταν μια καθαρή απάτη- το ξέρουμε όλοι».
Ένα άλλο ισχυρό στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής της Χίου στο αντίστοιχο κόμμα, Νότης Μηταράκης, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ υποστήριξε «Ακόμη δεν έχουμε πετύχει τον στόχο για επιστροφές, αλλά θα το κάνουμε, θα έχουμε 200 επιστροφές την εβδομάδα». Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Κυριακής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία νέων δομών θα ξεκινήσει άμεσα, τονίζοντας ότι η αιτία της καθυστέρησης για την έναρξη του κυβερνητικού προγράμματος οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της.
«Η νέα κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, σύνορα με χαλαρό έως ανύπαρκτο έλεγχο, δομές σε απελπιστική κατάσταση και πάνω από όλα μια πολιτική χωρίς αποτρεπτικό προσανατολισμό και φροντίδα για σωστή κράτηση όσων μένουν στη χώρα. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος. Όμως αντιδράσαμε. Τώρα τα σύνορα φυλάσσονται. Το Λιμενικό ενισχύθηκε αμέσως σε προσωπικό, σκάφη και τεχνικά μέσα», υπογράμμισε.
Το μεταναστευτικό ζήτημα κατέχει εξέχουσα θέση τα τελευταία χρόνια στα πολιτικά προγράμματα των διαδοχικών κυβερνήσεων. Η κατάσταση, όμως, έχει επιδεινωθεί και χρήζει αποφασιστικής αντιμετώπισης. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε παγκόσμια συνεισφορά, καθώς μέσω της διακρατικής συνεννόησης και συνεργασίας θα υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος.
Γεννήθηκε το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε επαγγελματικό επίπεδο ενδιαφέρεται για την αρθρογραφία και ειδικότερα την κάλυψη πολιτικών ειδήσεων και γεγονότων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως τα αγγλικά και τα ισπανικά.