Της Αναστασίας-Δήμητρας Βογιατζή,
Το ζήτημα περί προνομίων και δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών απασχολεί και ταλανίζει ιδιαίτερα εδώ και αρκετά χρόνια τόσο τον ελληνικό λαό όσο και την εκάστοτε κυβέρνηση που αναλαμβάνει τον θρόνο της πολιτικής σκηνής. Πρόκειται για ένα σημαντικά μεγάλο νούμερο πληθυσμού με καταγωγή από την Ελλάδα, το οποίο διαμένει εκτός των ελληνικών συνόρων και διεκδικεί τη νόμιμη αξίωση του.
Οι επονομαζόμενοι Βορειοηπειρώτες ή αλλιώς «οι Έλληνες της Αλβανίας» αποτελούν μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, αν λάβει κανείς υπόψη του την τελευταία πληθυσμιακή απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011. Στην εν λόγω απογραφή αναδείχθηκε ότι η καταγωγή είναι εκείνη που τελικά διαδραματίζει τον μείζονα ρόλο, εφόσον εντός των ελληνικών συνόρων υπήρξε και υφίστανται ποικιλομορφία ως προς αυτήν. Δεδομένων των παγκοσμίων πολέμων και ειδικότερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που μεταμόρφωσε την ανθρώπινη υπόσταση σε κτηνώδη και επηρέασε χωρίς αμφιβολία όλες τις χώρες-κράτη που αναμείχθηκαν σε αυτόν, οι Βορειοηπειρώτες που κυρίως ανήκουν στο Νότιο τμήμα της χώρας της Αλβανίας -ή διαφορετικά στην μειονοτική ζώνη της Αλβανίας- αποτελούν Έλληνες πρόσφυγες, οι οποίοι εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών και των ταχύτατων μεταβολών επιθέσεων εξαναγκάστηκαν να φυγαδεύσουν σε πρόσχαρα εδάφη πολύ κοντά στα πάτρια δικά τους ως «ομογενείς Έλληνες».
Ωστόσο, το μείζων πρόβλημα περί ασφάλισής τους βρέθηκε στην κύρια λίστα ζητημάτων της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης αναζητώντας την λύση του στην κατάργησης των μεροληπτικών ρυθμίσεων που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Κατρούγκαλου και αφορούσαν στο δικαίωμα ασφάλισης χιλιάδων ομογενών από την Βόρειο Ήπειρο. Αξίζει να τονιστεί και να επισημανθεί ότι η Ελλάδα, όπως τρανά αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση, στηρίζεται στην επιρροή, η οποία ασκείται από εξέχοντα πρόσωπα όπως και στην προκειμένη περίπτωση από τον πασίγνωστο τραγουδιστή Χρήστου Μάστορα.
Παράλληλα, λοιπόν, με τις δηλώσεις του τραγουδιστή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας εκφωνεί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και αναφέρεται ρητά στην δέσμευση και κύρια αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ταχύτατη εύρεση λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των ομογενών της Αλβανίας. Ομόγνωμα με τις δηλώσεις του κ. Πέτσα για την πλήρη σύνταξη των Ελλήνων κατοίκων, οι Βορειοηπειρώτες δεν έχουν την δυνατότητα αλλά και το δικαίωμα σε αυτήν, καθώς προϋποθέτονται 40 έτη νόμιμης αλλά και μόνιμης διαμονής στην χώρα γεγονός που πλήττει σε απογοήτευση τους ίδιους. Όπως σαφέστατα τόνισε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι ίδιοι ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1991. «Η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει στην Βουλή κατά τα τέλη Μαρτίου και θα συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη σύμφωνα με απαίτηση του Συμβουλίου Επικρατείας για θέματα που αφορούν συνταξιοδοτικές διατάξεις», όπως επακριβώς αναφέρει ο ίδιος. Λόγος γίνεται για μείωση των ετών που προδιαγράφονται ενώ η κοινή γνώμη των Βορειοηπειρωτών υπήρξε καταλυτική και με τελεσίγραφο για ολική τροποποίηση.
Το ζήτημα ασφάλισης ενός ατόμου έγκειται στην αρμοδιότητα του πολιτικού αρχηγού του κράτους βάση νόμων και καταστατικών. Αυτή θα έπρεπε να είναι και η προαπαιτούμενη στάση του πρωθυπουργού στην προκειμένη περίπτωση, η οποία θα λέγαμε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει και σπείρα αντιδράσεων επανάστασης σε περίπτωση απαξίωσης της ή μη ορθής τροποποίησης που να συμπίπτει με τα λόγια του κ. Πέτσα.