15.1 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Χένρι Κάβεντις

In Memoriam: Χένρι Κάβεντις


Της Έλενας Καππέ, 

Ο Χένρι Κάβεντις, γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1731 και ήταν Βρετανός επιστήμονας, που διακρίθηκε για τη συνεισφορά του στη φυσική αλλά και στη χημεία.

Ο Κάβεντις γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου ζούσε η οικογένειά του εκείνη την εποχή. Η μητέρα του ήταν η λαίδη Ανν Γκρέι, κόρη του Δούκα του Κεντ και ο πατέρας του ήταν ο λόρδος Τσαρλς Κάβεντις, γιος του δεύτερου Δούκα του Ντέβονσαϊρ. Η οικογένεια του διατηρούσε στενούς δεσμούς με πολλές αριστοκρατικές οικογένειες της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε ηλικία μόλις 11 ετών, ο Χένρι Κάβεντις ήταν μαθητής στο σχολείο του Δόκτορα Newcome στο Χάκνεϊ. Στα 18 του χρόνια όμως, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, και συγκεκριμένα στο Κολέγιο του Αγίου Πέτρου. Παρόλα αυτά, εγκατέλειψε τις σπουδές του χωρίς να πάρει πτυχίο 4 χρόνια αργότερα. Η πρώτη του δημοσίευση, το «Factitious Airs», εμφανίσθηκε μετά από 13 χρόνια κι αυτό διότι ήταν τόσο αντικοινωνικός που σπάνια δημοσίευε δικά του πράγματα.

Σιωπηλός και μοναχικός, θεωρήθηκε από πολλούς αρκετά εκκεντρικός και ποτέ δεν σχημάτισε προσωπικές σχέσεις έξω από την οικογένειά του. Σύμφωνα με μία ιστορία που υπάρχει, παρήγγειλε και του κατασκεύασαν μία σκάλα στην πίσω πλευρά του σπιτιού του έτσι ώστε να αποφεύγει να συναντά τη σπιτονοικοκυρά του, καθώς ντρεπόταν ιδιαιτέρως -και κυρίως- τις γυναίκες. Οι διηγήσεις για την προσωπικότητά του οδήγησαν κάποιους σύγχρονους μελετητές, να υποθέσουν ότι έπασχε από το Σύνδρομο του Άσπεργκερ, το οποίο βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, ίσως όμως να  ήταν απλώς πολύ ντροπαλός και να μην έπασχε από κάποια ασθένεια.

Στον Κάβεντις αποδίδονται πολλές ανακαλύψεις αλλά βασική είναι η ανακάλυψη του υδρογόνου, επειδή είχε περιγράψει την πυκνότητα του «εύφλεκτου αέρα» που σχημάτιζε το νερό όταν καιγόταν, στη δημοσίευσή του το «On Factitious Airs» που έγινε το 1766. Ο Αντουάν Λαβουαζιέ επανέλαβε χρόνια αργότερα το πείραμα και έδωσε στο στοιχείο το όνομα με το οποίο είναι σήμερα γνωστό, δηλαδή υδρογόνο.

Ο Κάβεντις επίσης θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος που «ζύγισε τη Γη», μιας και έδωσε ένα πολύ καλό πειραματικό υπολογισμό της μέσης της πυκνότητας και δημοσίευσε το αποτέλεσμα στις «Philosophical Transactions of the Royal Society of London» το 1798. Ο Κάβεντις, ακόμη, προσδιόρισε με αρκετή ακρίβεια και τη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας. Βρήκε ότι το 79,167% του αέρα είναι «φλογιστός» δηλαδή άζωτο και αργό, ενώ το 20,8333% είναι «αποφλογισμένος» αέρας και το 20,95% οξυγόνο.

Πέθανε στο Λονδίνο στις 24 Φεβρουαρίου του 1810.


Ελένη Καππέ

Τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.