Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,
Ο Κοσμάς Πολίτης ήταν το ψευδώνυμου που είχε επιλέξει ο Παρασκευάς Ταβελούδης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκφραστές της συγγραφικής γενιάς του 1930.
Γεννηθείς το 1888 στην Αθήνα, καταγόταν από οικογένεια που αναγκάσθηκε να εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν στην Μικρά Ασία. Τα παιδικά χρονιά του, από όσο μας είναι γνωστό δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ευχάριστα λόγω του αυταρχικού πατέρα του και της φιλάσθενης μητέρας του, που βρήκε τον θάνατο όταν εκείνος ήταν μόλις 12 χρονών.
Ως παιδί μέσης αστικής οικογένειας του 1930 φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή και στο περίφημο Αμερικάνικο Κολέγιο της Σμύρνης, δίχως όμως να καταφέρει να λάβει το απολυτήριο του, αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του και άρχισε να εργάζεται στην τράπεζα της Ανατολής αλλά και σε μια σειρά από άλλα τραπεζικά ιδρύματα.
Έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή ταξίδεψε με προορισμό το Παρίσι της Γαλλίας και έπειτα στο Λονδίνο. Το 1934 επέστρεψε στην Πάτρα όπου και εργάσθηκε σε ένα υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας. Κατά την διάρκεια της παραμονής του εκεί, έγραψε και ένα από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα του, με τίτλο Eroica, που εκδόθηκε το 1938 και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας.
Το 1942 τον σημάδεψε ο θάνατος της κόρης του της Φοίβης, πράγμα που έλαβε κατάκαρδα και θεώρησε τον εαυτό του υπεύθυνο λόγω της μακράς απουσίας του. Έπειτα συνδέθηκε ξανά με τη γυναίκα του την Κλάρα Κρέσπι και δεν επέστρεψε στην παλιά εργασία του, στο τραπεζικό υποκατάστημα, με αποτέλεσμα να απολυθεί. Οι λιγοστές οικονομίες του εξανεμίσθηκαν γρήγορα, ο ίδιος αναγκάσθηκε να πληρώνει νοίκι αφού πρώτα πούλησε το σπίτι του σε έναν μαυραγορίτη, ώστε να μπορεί να διαμένει σε αυτό. Εκείνο το διάστημα ζούσε μονάχα από τις μεταφράσεις έργων και τη συγγραφή μικρών κειμένων.
Το 1944 σημάδεψε τη ζωή του η είσοδος του στο Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ενώ λίγο καιρό αργότερα θα εκδώσει και το μυθιστόρημα του Το Γύρι στο οποίο περιέγραφε τους κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς του. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και υποψήφιος βουλευτής Πατρών το 1951 με τον σχηματισμό της, δίχως όμως να καταφέρει να εκλεγεί. Την χρονιά του 1960 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος για την Κορομηλιά. Την ίδια χρονιά ο Μιχάλης Κακογιάννης μετέφερε την Eroica στον κινηματογράφο. Το 1961 εξελέγη επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Το 1967, την ημέρα του Απριλιανού πραξικοπήματος βρήκε τον θάνατο η γυναίκα του, ενώ ο ίδιος συνελήφθη από την ασφάλεια και μεταφέρθηκε ως αριστερός στα κρατητήρια. Το 1973 εισήλθε σε άσχημη και βαριά κατάσταση στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. Οι γιατροί διέγνωσαν καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Ο Κοσμάς Πολίτης, πέθανε σαν σήμερα στις 23 Φεβρουαρίου του 1974, όταν μετά από μια κρίση νοσηλεύτηκε εκ νέου στον Ευαγγελισμό.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.