12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαPi: Το μέλλον ή μία ακόμα φούσκα;

Pi: Το μέλλον ή μία ακόμα φούσκα;


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Αν όχι εσείς, τότε σίγουρα κάποιος από το ευρύτερο περιβάλλον σας θα έχετε ακούσει να αναφέρεται σε κάποιο «Pi» ή σε έναν κεραυνό που πρέπει να ενεργοποιεί μια φορά την μέρα. Ευκαιρία, λοιπόν, να δούμε από μια λίγο πιο επιστημονική γωνία τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τον κεραυνό αυτό.

Για αρχή, πρέπει να ορίσουμε την έννοια του blockchain. Το blockchain πρόκειται ουσιαστικά για μια τεράστια βάση δεδομένων, η οποία έχει την δύναμη να αποθηκεύει πάρα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Προφανώς, μία τόσο μεγάλη αποθήκη, προκειμένου να διατηρήσει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της, επαληθεύει πολλαπλές φορές όλες τις εγγραφές. Το δίκτυο του blockchain συντηρείται μέσα από το δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιεί. Ένας τέτοιος υπολογιστής μπορεί να ανήκει ακόμα και στον πιο απλό χρήστη, αν αυτός δώσει την έγκριση του, ώστε να αποτελέσει μέρος της αλυσίδας, αφού βέβαια πληρεί τις εκάστοτε προϋποθέσεις.

Η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά είναι εύκολη, όμως την ίδια στιγμή πάρα πολύ ασφαλής, αφού όλα τα στοιχεία αποθηκεύονται με τρόπο τέτοιο που σχεδόν απαγορεύει οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης. Η χρήση μιας τέτοιας αλυσίδας δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο κρατά αρχείο για τις ηλεκτρονικές αγορές των πελατών του, μέχρι και για να στηθεί ολόκληρο δίκτυο διαπραγμάτευσης, όπως το ευρέως διαδεδομένο Bitcoin.

Κάπως έτσι, έκανε την εμφάνιση του το δίκτυο Pi, όταν μια ομάδα διδακτορικών φοιτητών του Stanford πήραν την απόφαση να βγάλουν στον αέρα την ιδέα τους. Αριθμώντας, πλέον, πάνω από μισό εκατομμύριο χρήστες ευελπιστεί να γίνει το μεγαλύτερο δίκτυο blockchain, ζητώντας την συνδρομή καθημερινών χρηστών. Όλη η διαδικασία αυτή κινείται μέσω «έξυπνων» τηλεφώνων. Μέσω της επίσημης εφαρμογής του δικτύου, καθένας μπορεί να εγγραφεί και να μετατραπεί σε έναν νέο κρίκο της αλυσίδας.

Απώτερος σκοπός του δικτύου είναι να διογκωθεί και τελικά να οδηγηθεί στην δημιουργία κρυπτονομίσματος διαπραγματεύσιμου στην χρηματιστηριακή αγορά. Η διαφορά εξακολουθεί να εντοπίζεται στο γεγονός πως σε αντίθεση με το Bitcoin, για παράδειγμα, το οποίο απευθύνεται σε καταρτισμένους επενδυτές μεγάλων κεφαλαίων, το Pi στοχεύει σε κατανομή σε απλούς χρήστες, που ενδεχομένως δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την χρηματοοικονομική αγορά και τα κρυπτονομίσματα.

Όπως έγινε σαφές παραπάνω, το Pi δεν διαπραγματεύεται σε καμία τρέχουσα αγορά. Μέχρι στιγμής, αυτό που προσφέρει είναι η ανταμοιβή όσων είναι ενεργοί χρήστες, όπου ενεργός λογίζεται όποιος συνδέεται στον Pi λογαριασμό του μία φορά καθημερινά, αποδεικνύοντας πως δεν είναι ρομπότ, με κάποια Pi ανά ώρα. Αυτή τη στιγμή σίγουρα δεν έχουν αξία, όμως αν το όλο πλάνο στεφθεί με επιτυχία τότε ενδέχεται στο μέλλον να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για αξία ανάλογη των 0,16$/Pi χωρίς, βέβαια, αυτό να αποτελεί δείγμα. Όποιος επιθυμεί να αυξήσει την συγκομιδή των Pi, δεν έχει παρά να προσκαλέσει ακόμα περισσότερους συνδρομητές στο δίκτυο ή ακόμα και να δημιουργήσει μικρές ομάδες με άλλους χρήστες που ο ίδιος γνωρίζει. Ανάλογα με την συνεισφορά του αναβαθμίζει και τον ρόλο του από Pioneer, σε Ambassador και Contributor.

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος τόσο για την εγκατάσταση της εφαρμογής όσο και για την εγγραφή στο δίκτυο είναι μηδενική. Επίσης, δεν έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από το συνηθισμένο, οπότε το μόνο κόστος είναι λίγος αποθηκευτικός χώρος στην μνήμη του κινητού σας τηλεφώνου.

Όπως όλα τα νομίσματα, έτσι και το Pi, ακόμα και αν θα πρόκειται για κρυπτονόμισμα, έχει δύο όψεις. Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, μεγάλες ιδέες ή επιχειρηματικά πλάνα έχουν ναυαγήσει. Ακόμη, άλλα έχουν χρησιμοποιήσει τον άσσο από το μανίκι, που στην προκειμένη περίπτωση έχει την μορφή του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, ώστε να εκμεταλλευτούν την ξαφνική φήμη και μέσω των downloads να πλουτίσουν και τελικά με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο καταλήγουν σε φούσκες. Τι από όλα αυτά είναι το Pi; Ο χρόνος θα δώσει την απάντηση στο άμεσο μέλλον.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.