10.9 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣυναισθηματικά αδιέξοδα: Μήπως αγνοείς τα σημάδια;

Συναισθηματικά αδιέξοδα: Μήπως αγνοείς τα σημάδια;


Της Δήμητρας Ροδοβίτου,

Χρόνος

Το μεγαλύτερο σχολείο της ζωής. Ακλόνητος, ατέρμονος, ανεπηρέαστος, συνεχίζει να κυλά, συνεχίζει να σε φέρνει προ εκπλήξεως, συνεχίζει να σε ωριμάζει. Η διαδικασία του λειτουργεί ακατάπαυστα. Συχνά σε πιέζει. Να, πάλι άργησες σε εκείνο το σημαντικό ραντεβού. Ακόμη συχνότερα σε απειλεί. Κοίτα, πάλι κινδυνεύεις να χάσεις τη διορία για αυτή την τόσο σημαντική απόφαση. Σε αγχώνει, σε εκπλήσσει, σε δοκιμάζει. Τι συμβαίνει όμως όταν σε οδηγεί σε αδιέξοδο;

Σε πιστεύω. Ειλικρινά, ξέρω πως είχες τα πάντα οργανωμένα στο μυαλό σου. Ξέρω ότι τα εγκεφαλικά σου κουτάκια φρόντιζαν άριστα μέχρι τώρα να είσαι συνεπής, να λειτουργείς μηχανικά, και ως εκ τούτου, να φέρνεις εις πέρας το κάθε τι που έχεις αναλάβει. Έχεις καταφέρει να τα έχεις όλα σε μία υγιή σειρά, να είσαι παραγωγικός, να μη βγαίνεις εκτός προγράμματος. Τα κουτάκια όμως αρχίζουν να διαλύονται. Ο μηχανικός τρόπος λειτουργίας σου σταδιακά υπολειτουργεί. Η προαναφερθείσα υγιής σειρά ξεκινά να αλλάζει σχήμα. Άλλοτε καμπυλώνει, άλλοτε καταλήγει σε ανούσιο κύκλο. Και τότε; Δεν είσαι ο παραγωγικός εαυτός που κάποτε γνώριζες. Αποσυντίθεσαι. Αλλοιώνεσαι. Βρίσκεσαι σε ένα συναισθηματικό αδιέξοδο. Και τα σημάδια αυτού..;

Ψυχοσωματικές διαταραχές

Κατά τη διάρκεια της εισόδου σου σε μία τόσο «σκοτεινή» περίοδο, τόσο το σώμα σου όσο και ο νους σου αποδιοργανώνονται.

Έντονες αλλαγές στη διάθεση σου, σου κρούουν τη θύρα. Οι άνευ λόγου οξύθυμες ή επιθετικές συμπεριφορές γίνονται καθημερινότητα σου. Πλέον, κοιμάσαι πολύ. Ή δεν κοιμάσαι καθόλου. Το μέτρο, για σένα, είναι άπιαστο. Πλέον ξεσπάς στο φαγητό. Ο κορεσμός σού προκαλεί έναν προσωρινό συναισθηματικό κορεσμό επίσης. Ωστόσο, υπάρχουν μέρες που δεν επιθυμείς να αγγίξεις τίποτα. Το μέτρο, όπως ανέφερα προηγουμένως, δε σε συγκινεί. Η καθημερινότητά σου, καθώς και η αντιμετώπιση αυτής, αλλάζει ριζικά.

Κοινωνικός βίος

Ο αντίκτυπος στην κοινωνική σου ζωή, δεν αργεί να φανεί. Πλέον, η παραγωγικότητά σου κάμπτεται. Η δουλειά σου δε σε ικανοποιεί. Δραστηριότητες που κάποτε σου προσέφεραν απεριόριστη ευχαρίστηση, σε αφήνουν αδιάφορο. Με την ίδια αδιάφορη στάση αρχίζεις να αντιμετωπίζεις και το μέλλον σου. Μα, ποιο μέλλον; Αναθεωρείς. Η σχολή που πάσχισες κάποτε να εισέλθεις, μοιάζει βουνό. Μήπως δε σου αρέσει; Μήπως δεν ήταν το όνειρό σου; Μήπως, μήπως, μήπως. Απομονώνεσαι. Οι κοινωνικές συναναστροφές που κάποτε λάτρευες, πλέον σε κουράζουν. Ο κύκλος σου μικραίνει. Οι πολλοί κάνουν θόρυβο. Ούτε όμως οι λίγοι εναπομείναντες σου προσφέρουν το ζητούμενο. Έχεις τάσεις φυγής. Απομακρύνεσαι. Λειτουργείς κυνικά, εγωκεντρικά, κρατώντας αποστάσεις από τα πάντα. Ξεχνάς, όμως, πως η πραγματική λύτρωση θα επέλθει μόνο όταν κρατήσεις αποστάσεις από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Αγαπητέ αναγνώστη, γνωρίζω πως σε κάποια περίοδο της ζωής σου, έχεις κι εσύ ταυτιστεί με τα προαναφερθέντα. Είτε στη μετεφηβική σου περίοδο, είτε πολύ αργότερα. Δε μπορείς να το αποφύγεις. Το να φτάσεις σε τέλμα, αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της πορείας σου. Ο λόγος; Μόνο μετά από κάθε τέλμα, ανακαλύπτεις τον πραγματικό σου εαυτό. Βεβαίως, δεν υπάρχει κάποια συνταγή αντιμετώπισης. Το κάθε ον αντιδρά διαφορετικά. Αυτό που σίγουρα ευδοκιμεί όμως, είναι οι συμβουλές από ανθρώπους που το έχουν βιώσει.

Αναζήτησε τη ρίζα του προβλήματος

Εάν εν μία νυκτί δε σε γεμίζει, δε σε ικανοποιεί τίποτε, τότε πιθανώς να μη φταίει το τίποτε αλλά εσύ. Προτού προβείς σε παρορμητικές πράξεις, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ανακαλύψει το πραγματικό πρόβλημα. Κι εν έτει 2020, η χείρα βοηθείας ενός ειδικού, σίγουρα οφείλει να μη θεωρείται ταμπού.

Δράσε

Εάν έχεις βάσιμες υποψίες πως η εργασιακή ή ακαδημαϊκή σου πορεία, δεν είναι αυτό που ονειρεύτηκες, then move, you are not a tree! Το μηχανογραφικό σου σού παρέχει το 10% (ισχύει μόνο για τα 2 πρώτα έτη της φοίτησης σου) ήτοι, την ευκαιρία να εισέλθεις σε κάποια άλλη σχολή. Μη φοβηθείς να απαρνηθείς μια δουλειά ή ένα πόστο που δε σε καλύπτει. Όταν κάτι τελειώνει, κάτι καλύτερο είναι προ των πυλών.

Ψάξου

Σίγουρα δεν είσαι υποχρεωμένος να αρέσκεσαι στις ίδιες δραστηριότητες με το πέρασμα των χρόνων. Εφόσον, λοιπόν, το συνειδητοποιήσεις, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις καινούργια ενδιαφέροντα. Από τον αθλητισμό, μέχρι και τον εθελοντισμό. Μην απογοητεύεσαι. Μπορεί η αναζήτηση της τελειότητας να είναι άκαρπη, το δικό σου ταιριαστό όμως είναι εκεί έξω και περιμένει να το ανακαλύψεις.

Αναθεώρησε τον κύκλο σου

Σε παρόμοια τροχιά με την προηγούμενη παράγραφο, δεν είσαι υποχρεωμένος να αρέσκεσαι στους ίδιους ανθρώπους. Μεγαλώνοντας αλλάζεις, συνεπώς, οι ανάγκες σου και τα θέλω σου αναδιαμορφώνονται. Έτσι, τίποτα δε μπορεί να σε κρατήσει δέσμιο μιας ανθρώπινης σχέσης που σε εμποδίζει να είσαι ο εαυτός σου, δε σε εξελίσσει, και σε δυστυχεί. Πλανήτης 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, κι εσύ συνεχίζεις να συμβιβάζεσαι;

Εστίασε σε εσένα

Δε νομίζεις πως έχεις παραμελήσει ασφυκτικά τον εαυτό σου; Ήρθε η στιγμή να τον ακούσεις, να τον φροντίσεις. Βάλε τη διατροφή σου σε τάξη, και υπάκουσε τα θέλω σου. Αναντίρρητα, η συσσώρευση απωθημένων οδηγεί σε αδιέξοδο. Είναι ώρα να σε ακούσεις, να σε αποδεχτείς, να σε νιώσεις. Μη νιώθεις ένοχος για τις επιθυμίες σου, τα συναισθήματά σου. Διότι όλα αυτά που απαρνείσαι, είσαι εσύ.

Στα είκοσι μου, διανύοντας επισήμως το πρώτο μου συναισθηματικό αδιέξοδο, ίσως δεν είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος να ωθήσει κάποιον στην επανάκτηση του εγώ του. Οι εκ των έσω, όμως, διηγήσεις, συμβουλές, και περιγραφές, τείνουν να είναι πάντοτε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα ενός πληγέντος.

Συνέχισε την ανάβαση, η θέαση του προσωπικού σου Αγαθού σε αναμένει.


  

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Ροδοβίτου
Δήμητρα Ροδοβίτου
Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2000. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Tμήματος Iστορίας & Aρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται χρόνια ερασιτεχνικά με την αρθρογραφία ενώ, για το OffLine Post, τα άρθρα της φιλοξενούνται στην κατηγορία των Kοινωνικών.