Της Ανθής Ντόλα,
Μέσα σε πνεύμα έντονων αντεκλίσεων η Βόρεια Μακεδονία προκήρυξε και επίσημα εκλογές για 12 Απριλίου. Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας διαλύθηκε και ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος. Η περίοδος αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς πριν καν ξεκινήσει, οι σχέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων της γειτονικής χώρας δέχτηκαν ένα ακόμα πλήγμα. Το πλήγμα αυτό εντείνει τις αντιθέσεις μεταξύ τους και κυρίως μας προϊδεάζει για αρκετές αντιπαραθέσεις και αψιμαχίες.
Το γεγονός που αποτέλεσε μία ακόμα αφορμή αντιπαράθεσης μεταξύ του SDSM και του VMRO ήταν η απόφαση της υπουργού εργασίας , Ρασέλα Μιζράχι (Βουλευτής του VMRO) να επαναφέρει έξω από το υπουργείο την πινακίδα στην οποία αναγράφεται το παλιό όνομα της χώρας. Στην πινακίδα η χώρα αναφερόταν ως Δημοκρατία της Μακεδονίας με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Μην ξεχνούμε πως στη Βόρεια Μακεδονία από τις 3 Ιανουαρίου στην ηγεσία βρίσκεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφκι, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ. Σε αυτή την κυβέρνηση συμμετείχαν και μέλη του VMRO τα οποία ανέλαβαν κάποια υπουργεία. Ένα από αυτά ήταν και το υπουργείο εργασίας, λοιπόν. Η ίδια η Μιζράχι, πιστή στην αντίθεσή της προς την Συμφωνία των Πρεσπών και τη μετονομασία της χώρας της σε Βόρεια Μακεδονία, βρήκε την αφορμή να στηρίξει τη θέση τη δική της αλλά και του κόμματος που αντιπροσωπεύει και να προκαλέσει αναστάτωση.
Αυτή η κίνηση έφερε αντιδράσεις από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Βόρεια Μακεδονία αλλά και στον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ που έσπευσε να την καταδικάσει. Το ίδιο βέβαια έκανε και ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε την ενέργεια της Μιζράχι «κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος». Μία τέτοια κίνηση μπορεί να θέσει την συμφωνία των Πρεσπών σε κίνδυνο και αυτό θα ήταν μία άσχημη εξέλιξη που απεύχονται στο εσωτερικό του κόμματος του SDSM. Αυτή η αυθαίρετη κίνηση της υπουργού εργασίας αποτέλεσε πρόκληση τόσο προς το SDSM όσο και προς την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για την ενέργεια της Μιζράχι και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους να επικοινωνήσουν κατευθείαν με την ίδια. Ο Χ. Μιτσκόσκι επέλεξε να κρατήσει μία απόμακρη στάση, καθώς γνωρίζει πως μία τέτοια κίνηση το μόνο που θα προκαλούσε θα ήταν αρνητικές αντιδράσεις και ίσως, αυτό έπληττε την εικόνα του κόμματος λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Μπορεί να τάσσεται και ο ίδιος κατά της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά μία τέτοια ενέργεια είναι επίφοβη, καθώς η εκλογική βάση του κόμματός του είχε κλονιστεί. Οι πρόωρες εκλογές που ανέκυψαν είναι μία ευκαιρία για το κόμμα του VMRO να επανέλθει στην εξουσία και ίσως να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Οποιαδήποτε ριψοκίνδυνη ενέργεια ή μη προμελετημένη μπορεί να έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης κατέθεσε στη Βουλή πρόταση αποπομπής της Ρ. Μιζράχι, αφού έπρεπε να διασφαλίσει την προστασία του Συντάγματος αλλά και την εσωτερική ηρεμία της χώρας, καθώς τέτοιου είδους πράξεις έχουν ως αποτέλεσμα την διατάραξη της κοινωνικής και πολιτικής ηρεμίας. Έτσι στις 15 Φεβρουαρίου, η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ψήφισε την αποπομπή της υπουργού εργασίας με 62 ψήφους υπέρ έναντι 26 κατά. Αν και ο Χ. Μιτσκόσκι προσπάθησε να κρατήσει μία αποστασιοποιημένη στάση, δεν άφησε απροστάτευτη την βουλευτή του και το κόμμα του VMRO ήταν το μόνο που τάχθηκε κατά της αποπομπής της.
Μπορεί αυτό να ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός και μέσα σε σύντομο διάστημα να διευθετήθηκε από την Βουλή της γειτονικής χώρας αλλά δεν παύει να αποτελεί πρόκληση. Πώς μία υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει το θάρρος-θράσος να καταπατήσει μία συμφωνία που έχει υπογράφει μεταξύ δύο χωρών; Μεγαλύτερη ανησυχία όμως, προκαλεί η ψευδαίσθηση πως είναι εύκολο να καταπατήσει κανείς το σύνταγμα της χώρας χωρίς να υπάρχουν κυρώσεις. Αυτή την ψευδαίσθηση φάνηκε να είχε η Ρ.Μιζράχι αλλά διαψεύσθηκε. Αυτή η στάση μάς προϊδεάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στην προεκλογική περίοδο, είτε ήταν απλώς ένα ατυχές γεγονός; Ίσως πάρουμε απάντηση μέχρι τις 12 Απριλίου.