10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Mon autre moi


Της Σάντυ Μακκού,

–   Τι εστί φίλος;

–   Άλλος εγώ.

Βάσει της θεωρίας των φίλιων αριθμών, υπάρχουν τουλάχιστον δύο αριθμοί, το 220 και το 284, που το άθροισμα των διαιρετών του ενός μας δίνει τον άλλον. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι καθένας από αυτούς τους αριθμούς, προκύπτει από το άθροισμα των διαιρετών του άλλου ή από το όλον των επιμέρους διαιρετών του άλλου, άρα από το «έτερο εγώ» του.

Πώς όμως το μαθηματικό αυτό φαινόμενο θα μπορούσε – με κάποιο τρόπο – να σχετίζεται με τη φιλοσοφία και δύναται να αντικατοπτριστεί σε διάφορες πτυχές της ζωής του ανθρώπου και του κοινωνικό γίγνεσθαι εν γένει;

Εξετάζοντάς το, αρχικά, σε συλλογικό – δηλαδή σε κοινωνικό – επίπεδο, η έννοια του «έτερος εγώ» ταυτίζεται με τη σημειολογία του όρου «φιλία». Η φιλία, όπως έχει παρουσιαστεί από τον Αριστοτέλη, είναι αρετή και μάλιστα αναγκαία για το άτομο· αυτό συμβαίνει διότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς πολλά αγαθά, αλλά είναι δεδομένο ότι δε μπορεί να ζήσει χωρίς φίλους.

Σε ατομικό επίπεδο, πολλές φορές μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι πράξεις των ατόμων δεν εναρμονίζονται με τις σκέψεις ή ακόμα και τις πεποιθήσεις τους. Θα μπορούσαμε να πούμε, λοιπόν, πως οι άνθρωποι καταλήγουν να πράττουν ή να λέγουν κάτι το οποίο κάποια στιγμή στη ζωή τους θα μετά νιώσουν, παρακινούμενοι από μία θολή και ακαθόριστη εσωτερική δύναμη. Εκεί κάνει την εμφάνισή του το «έτερο εγώ», το οποίο περιλαμβάνει μια διαφορετική πτυχή του ίδιου τους του εαυτού.

Σε θρησκευτικό πλαίσιο, από την άλλη μεριά, η έννοια του «έτερος εγώ» λαμβάνει τη διάσταση της θυσίας. Ο Θεάνθρωπος θυσιάστηκε για το «έτερο εγώ» του, τον άνθρωπο, ώστε ο τελευταίος, μέσα από την κάθαρση των αμαρτιών του, να φτάσει στη θέωση. «Και ποίησε αυτόν κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν». Ενώ παράλληλα, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, κατά το μυστήριο του γάμου, η έννοια του «έτερος εγώ» κορυφώνεται με τη φράση «και έσονται δύο εις σάρκαν μίαν».

Το ζευγάρι αυτών των αριθμών, 220-284, έχει αποτελέσει το σύμβολο της φιλίας. Ειδικότερα, ο Μαρτίν Γκάρντνερ στο γνωστό έργο του με τίτλο «Mathematical Magic Show», αναφέρει πως το Μεσαίωνα πωλούνταν φυλακτά με χαραγμένους αυτούς τους αριθμούς και βάσει του μύθου, ευνοούσαν ερωτικά όσους ανθρώπους αποφάσιζαν να τα φορέσουν. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι σε πολλά αραβικά κείμενα, εμφανίζονται πολύ συχνά οι φίλιοι αριθμοί. Παράλληλα, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μαγεία, την αστρολογία, την παρασκευή  ερωτικών φίλτρων, τη σύνταξη των ωροσκοπικών και την κατασκευή φυλακτών.

Ένα άλλο ζεύγος φίλιων αριθμών που είχε παραληφθεί, ανακαλύφθηκε από τον Νικολό Πγκανίνι και είναι το 1184-1210.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σάντυ Μακκού
Σάντυ Μακκού
Γεννημένη στις 25 Αυγούστου το 2000, με καταγωγή από τη Ναύπακτο. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, με κατεύθυνση την πολιτική επιστήμη.