Του Αλέξανδρου Ραπακούσιου,
Siri
Είναι η σκέψη της. Η ευφράδεια, ο αέρας, το πολυμήχανο και σύνθετο μυαλό της. Είναι η αύρα της. Το αχανές και το «τι κάνω εγώ εδώ» βλέμμα της. Τα γεμάτα με αυτοπεποίθηση μάτια της. Είναι τα πάντα. Είναι η Κατερίνα Μονογυιού, βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία. Διατροφολόγος στο επάγγελμα, με μεταπτυχιακό ως beauty therapist. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομιλία της από το βήμα της Βουλής ακροβατούσε μεταξύ βωβού κινηματογράφου και ομιλίας της Siri του iPhone, με όλον τον σεβασμό στη Siri, μιας και η τεχνολογική μαεστρία που επένδυσε επάνω της η Apple είναι γνωστή. Κάπως, έτσι, επένδυσαν και στην κα. Μονογιυού οι συμπολίτες της στον νομό Κυκλάδων, συγκεκριμένα 9.800 από αυτούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Μύκονο.
Kids, stay in school
Ας μην είμαστε πλεονέκτες· ο συνδυασμός ΟΝΝΕΔίτισσας και Μυκόνου δεν επεφύλασσε την εκλογή κάποιας θηλυκής εκδοχής του Ουίνστον Τσόρτσιλ ή του Σαρλ Ντε Γκολ. Ούτε βέβαια και ενός ανίδεου, παντελώς άσχετου και γελοιοποιημένου προσώπου, που προς το παρόν ολοκληρώνει την εκμάθηση της αλφαβήτα. Προς κάθε ενδιαφερόμενο, τα μαργαριτάρια του μέλους της εθνικής αντιπροσωπείας μπορούν να εντοπιστούν διαδικτυακά και ειδικότερα στην προσωπική της ιστοσελίδα. Για τα δικά μου γούστα, αγαπημένη παρέμβαση παραμένει η ερώτησή της για το «αν στο πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων συμπεριλαμβάνονται τα νησιά ή αν είναι μόνο για τις πόλεις» (Κ. Μονογυιού, 28/11/2019). Πάντως, στο βιογραφικό της αναφέρεται η γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας, πράγμα που εάν αποδειχθεί on camera σε κάποια εκδήλωση, στη Βουλή ή έστω στο Δελφινάριο, η στήλη θα επανέλθει για να αποδώσει τις τιμές της. Ωστόσο, ας μη μηδενίζουμε τα πάντα· οι ομιλίες της κυρίας Μονογυιού έχουν πράγματι και παιδαγωγικό χαρακτήρα, όπως αναγράφεται και στην επικεφαλίδα.
Στροφή
Φεύγοντας από τη Μύκονο και μεταβαίνοντας στη Δυτική Μακεδονία, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ενταγμένο στο σχέδιο ολικής απολιγνιτοποίησης έως το 2028, οφείλει να προχωρήσει. Εκτός από βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής γραμμής για μικρότερη και λιγότερο δημόσια ΔΕΗ, οι μονάδες αυτές κρίνονται περιβαλλοντικά επιβαρυντικές κι αυτό αρκεί. Ωστόσο, η απολιγνιτοποίηση απαιτεί σχέδιο· οι περιοχές όπου λειτουργούν τέτοιου τύπου μονάδες, εκτός από την αισθητική και ατμοσφαιρική υποβάθμιση (μπόνους η μείωση του προσδόκιμου ζωής), επιβιώνουν σε μεγάλο βαθμό μέσω των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας. Τούτων λεχθέντων, οι απασχολούμενοι στις λιγνιτικές μονάδες πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχέδιο της μεταλιγνιτικής εποχής, καθώς μόνο έτσι, η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας θα αποβεί επιτυχημένη στο σύνολό της. Παρ’ όλα αυτά, αποδεικνύεται πως το περιβαλλοντικό κόστος δεν επαρκεί για στροφή προς πιο «πράσινες» πολιτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της α λα καρτ προσέγγισης είναι η πρόβλεψη του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου –ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη– για κρατική επιδότηση σε εξορύξεις υδρογονανθράκων και χρυσού.
Παράκληση
Στα αμιγώς πολιτικά, πιο αστείο και από τις πρόσφατες αιτιάσεις του Πρωθυπουργού για «κλείσιμο της πόρτας σε κομματικούς διορισμούς» (Κυρ. Μητσοτάκης, 14/02), πιο αστείο ακόμα και από το «οι αστυνομικοί περνάνε και οι πολίτες χειροκροτούν» του κ. Χρυσοχοΐδη (Μ. Χρυσοχοΐδης, 10/02), ήταν η παράκληση προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει «την πιπίλα […] για το πώς βγάλατε την Ελλάδα από τα μνημόνια, αφού την βάλατε πρώτα» (Κυρ. Μητσοτάκης, 30/01). Δε μένω σε αυτό –κρίνοντας εξάλλου από το βλέμμα μετά την ατάκα, φάνηκε πως μέχρι και ο ίδιος συνειδητοποίησε τη λεκτική υπερβολή–, αλλά στην ευρύτερη αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθήθηκε έως τις εκλογές του καλοκαιριού, που τώρα μάταια διαψεύδεται σε πολλά μέτωπα.
Αδρανόμετρο
Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα της περασμένης εβδομάδας· οι άλλοτε «κομμουνιστικής προελεύσεως» (Αδ. Γεωργιάδης, 2017) επιτάξεις ακινήτων επί υπουργίας κ. Μουζάλα, τώρα όχι μόνο εφαρμόζονται αλλά αξιολογούνται και ως «αναγκαίες» (Κ. Κυρανάκης, 10/02) για τη δημιουργία κέντρων κράτησης (κλειστών, ανοικτών, «πολυλειτουργικών»… ούτε οι ίδιοι ξέρουν) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η καταλογισμένη από τον κ. Κικίλια «αδράνεια» της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πέρυσι (Β. Κικίλιας, 08/02/2019), λόγω των νεκρών της εποχικής γρίπης και το αντίστοιχο αδρανόμετρο, που εάν εξακολουθεί να κινείται με το σκεπτικό του νυν Υπουργού, δηλαδή βάσει αριθμού των θυμάτων, έχει ήδη χτυπήσει πολύ μεγαλύτερες τιμές για φέτος. Και τέλος, η ανάλογου τύπου εξύψωση μίας πολύνεκρης τραγωδίας σε καύσιμο αντιπολιτευτικής μηχανής, μόνο και μόνο για να επιλεχθούν πρωταγωνιστικά πρόσωπα του τότε κρατικού μηχανισμού για κρίσιμα πόστα· ο πρώην Διοικητής της Ελληνικής Αστυνομίας που αποπέμφθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι, βρήκε καταφύγιο ως νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ο Αντιπύραρχος Διοικητής Ανατολικής Αττικής, επιχειρησιακός επικεφαλής στο Μάτι, προήχθη σε υποστράτηγο προ ολίγων ημερών. Ακόμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που πριν από έναν χρόνο διαπομπεύθηκε ως μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις, τώρα βρίσκεται στην κυβερνητική σκαλέτα και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Μεροληψία
Δεν προκύπτει λόγος να επεκταθούμε σε διαχρονικές ψευδαισθήσεις, που πλασάρονταν ως έτοιμες προς πραγμάτωση υποσχέσεις· ετοιμότητα για το προσφυγικό, τα Εξάρχεια, τη σύλληψη των μελών του Ρουβίκωνα –που λίγο πολύ, όπως καταλόγιζαν, η τότε κυβέρνηση άφηνε επίτηδες ασύλληπτα– και φυσικά το λάβαρο των επενδύσεων, που τότε ήταν δήθεν καταχωνιασμένο στα ιδεοληπτικά ντουλάπια των πρώην και τώρα ξανασηκώνεται υπερήφανα από τον μπροστάρη κ. Γεωργιάδη. Ιδίως στη μεγαλύτερη από αυτές, το Ελληνικό, οι μπουλντόζες θεωρητικά θα έπαιρναν φωτιά εντός του προηγούμενου έτους· παραμένουν, ωστόσο, ακόμη σβηστές. Ταυτόχρονα, εγείρονται ερωτήματα για τους χειρισμούς του κ. Γεωργιάδη, ειδικότερα για το διαγωνισμό του καζίνο, για τον οποίο κατηγορείται από τον επικεφαλής της Hard Rock (πολυεθνική εταιρία που δραστηριοποιείται σ’ αυτόν τον χώρο) για μεροληψία και προεξόφληση του αποτελέσματος της προσφυγής, που ετοιμάζει η εταιρία στις δικαστικές αίθουσες. Εκτός από την, να το θέσω γλυκά, εν δυνάμει κυβερνητική επιρροή στη Δικαιοσύνη που πήραν χαμπάρι και οι έξω, η εικόνα που εκπέμπεται είναι η «business in Greece as usual», όπου η διαφθορά παραμένει καίριο εμπόδιο, είτε ως λεκτικός καταλογισμός, είτε ως απόδειξη, εάν και όποτε εκδικαστεί η υπόθεση στα δικαστήρια. Ευτυχώς για όλους, ο αρμόδιος Υπουργός πορεύεται προς την αναπτυξιακή πορεία, έχοντας στο πλευρό του άλλους ισχυρούς συμμάχους και γνώστες, όπως ο Κώστας Σόμμερ.
Υ.Γ.
Είναι σαφές πως για τις δύο πρώτες παραγράφους, προηγήθηκε η διασταύρωση πως η βουλευτής δε διακρίνεται από καμία έμφυτη ή επίκτητη δυσκολία στην ομιλία ή την ανάγνωση.
Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η διετής συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της SAFIA, από όπου και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και φιλίες. Μέσω του OffLine Post, αρθρογραφεί κυρίως για την εγχώρια πολιτική σκηνή.