11.9 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ πληγείσα Κίνα: Οικονομική πτυχή

Η πληγείσα Κίνα: Οικονομική πτυχή


Της Αθανασίας Γκοντέβα,

Το θανατηφόρο ξέσπασμα του κοροναϊού δεν αφήνει τίποτα αλώβητο. Συγκεκριμένα, η Κίνα καλείται τη δεδομένη στιγμή να αντιμετωπίσει τους θανάτους, τους αναρίθμητους ασθενείς, αλλά και μια αρνητική κατεύθυνση της οικονομίας της.

Πιο αναλυτικά, η ισχυρή παγκόσμια οικονομία της Κίνας έχει πληγεί σημαντικά. Ενδεικτικά, πόλεις έχουν τεθεί υπό περιορισμό, τουριστικά μνημεία έπρεπε να κλείσουν για λόγους ασφάλειας π.χ. η απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου και μέρος του Σινικού Τείχους, ταξίδια ακυρώθηκαν (ακτοπλοϊκά και αεροπορικά, ενώ σχετικά με τη ναυτιλία τονίζεται ότι ο δείκτης Baltic Capesize Index κατέγραψε πρωτοφανή πτώση που έφτασε τις 20 μονάδες) και εταιρείες, όπως για παράδειγμα τα Mc Donalds’, έκλεισαν προσωρινά κάποια από τα καταστήματά τους στη χώρα.

Επομένως, χωρίς τα έσοδα από τον τουρισμό καθώς και μακριά από επενδυτές, οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του ΑΕΠ για το 2020 δεν μπορούν παρά να είναι αρνητικές. Αν συνεκτιμηθεί, ωστόσο, πως περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες για την ανάπτυξη του ΑΕΠ προέρχονται από την κατανάλωση, τότε οι προβλέψεις από τους οικονομολόγους για μεταβολή κατά μια μονάδα εικάζουν ελπιδοφόρες.

Περαιτέρω, η ζημιά που έχει προκληθεί ήδη στην οικονομία εκτιμάται πως ξεπερνά σε δολάρια τα 60 δις. Για να κατανοηθεί το βάθος του πλήγματος που δέχεται η οικονομία της Κίνας, αρκεί να ειπωθεί το γεγονός πως τα ομόλογα της ευρωζώνης μπορεί να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά φέρουν θετικό πρόσημο εν αντιθέσει με αυτά των ασιατικών χωρών. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, από την άλλη, έρχεται να προσδώσει μια θετική, κατά μια έννοια, χροιά. Αυτό συνέβη καθότι δήλωσε ότι πρόκειται να διοχετεύσει σε ρευστότητα, κατά προσέγγιση σε δολάρια, το ποσό των 174 δισ. (1,2 τρις. γουάν), με σκοπό να γίνει προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας.

Σε μια κρίση που ήρθε μόλις λίγα χρόνια μετά από αυτήν του 2008-2009, και σε μια οικονομία που κανείς δεν περίμενε, τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα αρνητικά παγκοσμίως. Το μέγεθος της επιρροής είναι αβέβαιο αφού εξαρτάται άμεσα από το πόσο θα διαρκέσει, αλλά και πώς θα εξελιχθεί η μάχη με τον κοροναϊό. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την κρίση του 2003 που γνώρισε η Κίνα από το ξέσπασμα του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου.


Αθανασία Γκοντέβα

Εξ Αμαρουσίου Αττικής ορμώμενη, 1996, απόφοιτη του Τμήματος: Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα: Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική. Αυτόν τον καιρό απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Αγαπά τον εθελοντισμό, και ενδιαφέρεται για την επικαιρότητα εξού και γράφει για το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ