Της Έλενας Καππέ,
Η Καλλιόπη Ζάγκλη – Λύκα, ήταν Ελληνίδα εθνική αγωνίστρια, γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1889 στην Άρτα και πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου 1982 στα Ιωάννινα από φυσικά αίτια. Ήταν παντρεμένη με τον αξιωματικό του στρατού Δημήτριο Λύκα και από το γάμο τους απέκτησαν ένα γιο, τον Γεώργιο Λύκα.
Η Καλλιόπη, κατάγονταν από εξαιρετικά εύπορη οικογένεια εμπόρων, υποστηρικτών του Βασιλικού θεσμού, και ήταν ιδιαίτερα φιλάνθρωπη, πολύ θρησκευόμενη και με απέραντη αγάπη για την Ελλάδα. Πατέρας της ήταν ο Κωνσταντίνος, μαχητής των Βαλκανικών πολέμων και μητέρα της η Αγγελική Ζάγκλη, οι οποίοι την ανέθρεψαν με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Οι γονείς της βοηθούσαν πολύ τους έχοντας ανάγκη και ενίσχυαν με σημαντικά χρηματικά ποσά νοσοκομεία και άλλα ευαγή ιδρύματα. Το 1911, η Καλλιόπη Ζάγκλη εντάχθηκε στο Σώμα των Εθελοντών, γιατί τότε ιδρύθηκε η πρώτη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων του Ερυθρού Σταυρού στα Ιωάννινα και στη συνέχεια πρόσφερε υπηρεσίες ως αδελφή νοσοκόμος στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Το 1939 οργανώθηκε στην ομάδα εθελοντριών αδελφών Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα Ιωάννινα.
Μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 της ανατέθηκε η διεύθυνση του έργου της «Φανέλλας του Στρατιώτη». Ακολούθησε παντού τον Ελληνικό Στρατό και πρόσφερε τις υπηρεσίες της σε νοσοκομεία και ορεινά χειρουργεία. Στο Αργυρόκαστρο, ο Βασιλεύς Γεώργιος Β’ την ονόμασε «Μάνα του Στρατιώτου». Από τότε η Καλλιόπη Λύκα έφερε με υπερηφάνεια αυτό τον τίτλο και έτσι την αποκαλούσαν και την προσφωνούσαν όλοι οι στρατιωτικοί.
Στις 31 Δεκεμβρίου 1940, ανάμεσα στους τραυματίες που έφτασαν στο νοσοκομείο από το μέτωπο ήταν και ο γιος της, ο Ανθυπολοχαγός Γεώργιος Λύκας. Η Καλλιόπη αφού περιποιήθηκε το τραύμα του παιδιού της, του είπε να επιστρέψει στο μέτωπο, κι όταν ο Διευθυντής του Νοσοκομείου της είπε να τον κρατήσει μια μέρα για ιατρική παρακολούθηση, του απάντησε με απόλυτο τρόπο: «Το κρεβάτι έχω να το δώσω σε άλλον που είναι βαρύτερα τραυματισμένος!». Μετά την κατάρρευση του Μετώπου, την υπογραφή ανακωχής και την κατοχή της Ελλάδος, η Λύκα εντάχθηκε στην εθνική αντιστασιακή οργάνωση ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα και άρχισε εκστρατεία για τη στρατολόγηση αγωνιστών, προκειμένου να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Ελλάδος.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Κορέα με εισβολή κομμουνιστών από το βόριο τμήμα της στο νότιο, η Λύκα στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων στρατιωτικών και σ’ αυτό τον πόλεμο, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Με τη λήξη του Πολέμου της Κορέας επέστρεψε στην Άρτα και ασχολήθηκε με την ενίσχυση της τοπικής Παιδουπόλεως, που είχε δημιουργήσει η Βασίλισσα Φρειδερίκη, για την περίθαλψη και την φροντίδα παιδιών που στερήθηκαν τις οικογένειες τους στη διάρκεια του πολέμου.
Τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.