12 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΗ συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί στο The Guardian, οι «προεδρικές εκλογές» του...

Η συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί στο The Guardian, οι «προεδρικές εκλογές» του ψευδοκράτους και το Κυπριακό


Της Ευρυδίκης Παπαβαρνάβα,

Οι «προεδρικές εκλογές» του ψευδοκράτους είναι προγραμματισμένες για τις 26 Απριλίου 2020. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ ο Μουσταφά Ακιντζί μετά το τετ-α-τετ του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις επαφές του με την κ. Λούτ νιώθει πεπεισμένος να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Για αντίπαλους του θα βρει τους: Κουντρέτ Οζερσάϊ (πρόεδρο του Κόμματος του Λαού -HP-), Ερσίν Τατάρ (πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας -UBP- και «πρωθυπουργό»), Τουφάν Έρχουρμαν (πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος -CTP-), Ερχάν Αρικλί (πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης -YDP-), τον Σερντάρ Ντενκτάς (πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος -DP-) και τον Σιμπέλ Σιμπέρ (πρώην «πρόεδρο βουλής»). Το μέλλον για το Κυπριακό βασίζεται στον επόμενο ηγέτη που τον καθιστά αυτόματα και ως τον επόμενο διαπραγματευτή με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Για ακόμη μια φόρα ο κ. Ακιντζί έκανε γνωστές τις απόψεις του, αλλά και την προσέγγιση του για το Κυπριακό στην συνέντευξη του στο The Guardian που δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουάριου 2020. Σύμφωνα με το άρθρο ο «πρόεδρος» της «ΤΔΒΚ» προειδοποίησε πως η Κύπρος έρχεται αντιμέτωπη με ένα μόνιμο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Δήλωσε πως με το πέρασμα του καιρού οι διαφορές και οι προβληματισμοί των δύο πλευρών αυξάνονται «μειώνοντας την προοπτική της επανένωσης». Λόγω αυτής της μείωσης εκδήλωσε τον φόβο του πως το ψευδοκράτος θα εξαρτηθεί ακόμη περισσότερο από την Άγκυρα που μπορεί και να καταλήξει σε de facto τουρκική επαρχία. Σημείωσε πως η προοπτική προσάρτησης, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας, θα είναι «φρικτή» και πως ο ίδιος οραματιζόταν μια ενοποιημένη Κύπρο εντός της ΕΕ. Αναγνώρισε πως η «ΤΔΒΚ» εξαρτάται οικονομικά από την Τουρκία, ωστόσο υπάρχει αρκετός δρόμος για να επιτευχθεί πλήρης απεξάρτηση, ενώ υποστηρίζει πως χρειάζεται περισσότερη στήριξη από τον νότο. Η διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού, με τον κ. Ακιντζί για συνομιλητή, θα είναι πιο ομαλή αφού, σύμφωνα με το άρθρο και οι δύο ηγέτες συμφωνούν σε μια δικοινοτική, διζωνική λύση με πολιτική ισότητα και ενιαία προσωπικότητα. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επανέναρξη του διαλόγου μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, χωρίς όμως να κρύψει την ανησυχία του λόγω τον αυξανόμενων συνθηκών για διαίρεση.

Μέσω της συνέντευξης ο κ. Ακιντζί βρήκε την ευκαιρία να επαναϋποστηρίξει την δήλωση που είχε κάνει το 2015, όπου ισχυρίστηκε πως η σχέση μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας δεν είναι «σχέση μητέρας και μωρού» αλλά πως συνεχίζει να θέλει «δυο ανεξάρτητες, αδελφικές σχέσεις». Αυτό διαφαίνεται και από την δήλωσή του πως οι Τουρκοκύπριοι είχαν, έχουν και πρέπει να συνεχίσουν να έχουν την δική τους ξεχωριστή ταυτότητα. Η διαφορετικότητα είναι εμφανής και στις διαμαρτυρίες που, όπως ισχυρίζεται, γίνονται εναντίον της εκστρατείας της Άγκυρας που προσπαθεί να ασκήσει επιρροή με περισσότερες κατασκευές τζαμιών και δημιουργίες κορανικών σχολείων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο κ. Ακιντζί αποτελεί τον πιο έμπειρο διαπραγματευτή από πλευράς τ/κ στο διάλογο για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ, αφού ακολουθεί και συμμετέχει στη διαδικασία από το 2015. Κατά την διάρκεια της θητείας του ήρθαν πολύ κοντά σε λύση στο Κραν Μοντανά, ενώ για πρώτη φορά διεξήχθη πενταμελής διάσκεψη.

Η συνέντευξή του στο The Guardian προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας και της «ΤΔΒΚ» που κλιμακώνουν την ήδη αυξημένη ένταση που είχε δημιουργηθεί από την κριτική του κ. Ακιντζί όσο αφορά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως ο κ. Ακιντζί πρέπει να «γνωρίζει τα όριά του» και πως θα μάθει ένα μάθημα στις εκλογές. Μετά την συνέντευξή του ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας κ. Οκτάϊ άσκησε κριτική στα λεγόμενά του και η εν λόγω χρήση της Τουρκίας στην προεκλογική του εκστρατεία «δεν συμβαδίζει με το αξίωμα που έχει από το 2015». Ένας πόλεμος μεταξύ πολιτικών της «ΤΔΒΚ» και της Άγκυρας έχει εξαπλωθεί εναντίον του κ. Ακιντζί για τα λεγόμενα του στην συνέντευξη. Ειδικά, ο κ. Τατάρ είπε πως ο κ. Ακιντζί χρησιμοποιεί την εκτεταμένη ένταση μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της Άγκυρας εν όψει των «προεδρικών» εκλογών. Ο πόλεμος συνεχίζεται αφού, κατά το SigmaLive, ένας ανώνυμος λογαριασμός στο Twitter δημοσίευσε ένα χάρτη εδαφικού με τον ισχυρισμό πως ο χάρτης είναι αυτός που κατέθεσε ο κ. Ακιντζί στην διάσκεψη της Γενεύης τον Ιανουάριο 2017, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον κ. Ακιντζί ως προδότη, αφού σε αυτόν το χάρτη έδωσε την Μόρφου χωρίς να συζητήσει με τους Τουρκοκύπριους πολίτικους και την Άγκυρα, γεγονός το οποίο δεν έπραξε.

Σύμφωνα με δυο εκλογικές έρευνες ο κ. Ακιντζί δεν φαίνεται να κερδίζει τον αγώνα. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Gezici ο κ. Τατάρ παρουσιάζεται ως το φαβορί με ποσοστό 34.2% των ψήφων, με τον κ. Ακιντζί να ακολουθεί με 28.8%. Ακολουθούν ο κ. Ερχουμάν με 17.4% και ο κ. Οζερσάϊ με 8.3% στον πρώτο γύρο. Εάν ο δεύτερος γύρος διεξαχθεί μεταξύ Τατάρ και Ακιντζί η εκλογική έρευνα βρίσκει νικητή τον κ. Τατάρ με 44.8% δίνοντας στον κ. Ακιντζί ένα ποσοστό της τάξης του 40.6%. Είναι αξιοσημείωτο με βάση την συγκεκριμένη έρευνα πως το 53.1% του τ/κ λαού θέλουν έναν «πρόεδρο» που θα προωθήσει μια λύση δύο ανεξάρτητων κρατών. Σύμφωνα με την έρευνα της Κίμπρις Ποστάσι στην ερώτηση ποιόν θα ψηφίσει ο τ/κ λαός ο κ. Τατάρ πήρε το 32%, ο κ. Έρχουμαν το 23%, ο κ. Ακιντζί έρχεται τρίτος με 18%, ο κ. Οζερσάϊ τέταρτος με 10% και ακολουθούν ο κ. Αρικλί με 6%, ο κ. Ντεκτάς με 4% και ο κ. Σιμπέρ με 2%.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και τις εκλογικές έρευνες ο κ. Ακιντζί φαίνεται να χάνει σημαντικό έδαφος. Τι σημαίνει αυτό για το Κυπριακό; Το φαβορί κ. Τατάρ έχει την υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν και των εποίκων που φτάνουν στο βορρά από την ηπειρωτική χώρα. Ο κ. Τατάρ ταυτίζεται με τις απόψεις της Άγκυρας, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως Μητέρα Πατρίδα με την οποία πρέπει να έχουν μια «αδελφική και ειλικρινή» συνεργασία για το Κυπριακό ενώ παράλληλα υποστηρίζει μια λύση δυο κρατών. Ο κ. Οζερσάϊ παρεκκλίνει από την ομοσπονδία, χαλαρή ή μη, και ο κ. Ερχουμάν δεν μιλά για δύο κράτη χωρίς να τοποθετείται ξεκάθαρα περί του θέματος. Εν ολίγοις, η μη εκλογή του κ. Ακιντζί θα οδηγήσει την Ε/Κ πλευρά να διαπραγματεύεται με ένα ηγέτη που ασπάζεται τα τουρκικά θέλω και του οποίου οι απόψεις απέχουν από την μέχρι τώρα λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.


Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα

Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα
Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα
Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.