12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚρίσιμη καμπή για το μεταναστευτικό: Επίταξη εκτάσεων για κλειστές δομές

Κρίσιμη καμπή για το μεταναστευτικό: Επίταξη εκτάσεων για κλειστές δομές


Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη, 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

Μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα η οποία βασίζεται σε τέσσερις άξονες: 

  • Φύλαξη των συνόρων μας.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
  • Αυξημένες επιστροφές.
  • Κλειστές δομές.

Η κυβέρνηση επιτάσσει εκτάσεις στα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου με σκοπό το κλείσιμο των άναρχων δομών και τη δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών δομών. 

Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνουν χώροι καθορισμένοι με αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, με σκοπό τη διευκόλυνση της ταυτοποίησης των στοιχείων και της διαδικασίας ασύλου, όσοι έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, οπότε και εντάσσονται σε διαδικασίες επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού, θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα κλείνουν το βράδυ. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί να περιορίσει φαινόμενα καταστροφών, όπως αυτές που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Μόρια, αλλά και φαινόμενα εγκληματικότητας, τα οποία σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στους υφιστάμενους αυτοσχέδιους καταυλισμούς και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική αντίληψη, η δημιουργία αυτών των κέντρων θα εξασφαλίσει την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση προσφύγων και μεταναστών από τη μια και θα αμβλύνει τις αντιδράσεις των πιεζόμενων τοπικών κοινωνιών από την άλλη.

Ωστόσο ας γνωρίσουμε συνταγματικά περί τίνος πρόκειται:

Άρθρο 1: Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών – Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης απεργών

  1. Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών μπορεί να επιβληθεί αποκλειστικά σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η ελληνική κυβέρνηση ορθά λαμβάνει αυτή την απόφαση, καθώς μέσω των άναρχων δομών θίγεται η κοινωνική συνοχή και κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Πρόκειται για ένα απαραίτητο μέτρο καθώς πρόκειται για ένα πλέον εθνικό ζήτημα στο οποίο είναι απαραίτητο να παρθούν δραστικές αποφάσεις. Παράλληλα μέσω αυτής της απόφασης θα διαχωριστούν οι αιτούντες ασύλου πρόσφυγες και μετανάστες ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί ο έλεγχος τόσο αυτών που επιχειρούν να παραβιάσουν τα σύνορα όσο και εκείνων που ήδη έχουν μπει λαθραία στη χώρα. Με τον διαχωρισμό αυτό μπαίνει οριστικό τέλος στη μαζική παραγωγή προσφυγών, η οποία στο πλαίσιο κακών χειρισμών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, λειτούργησε εις βάρος των πραγματικών δικαιούχων.

Επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση;


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».