16.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΟι διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε: Οι παρατάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος

Οι διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε: Οι παρατάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος


Του Μελέτη Ανανία,

Στο τελευταίο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών στο Νιου Χάμσαϊρ υπήρξαν πολλές αξιοσημείωτες στιγμές. Ο δήμαρχος του Σάουθ Μπέντ, Πιτ Μπούτιτζατζ, δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τους δύο κύριούς του αντιπάλους, τον Τζο Μπάιντεν και τον Μπέρνι Σάντερς. Όμως, επίσης τράβηξε τις εντυπώσεις η υποψήφια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που υποστήριξε πως θα είναι η υποψήφια η οποία θα υποστηρίξει την ενότητα ανάμεσα στις πάμπολλες παρατάξεις της «μπλε ομάδας». Σε ένα σύστημα το οποίο περιστρέφεται γύρω από μόνο δύο κύρια πολιτικά κόμματα είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές ομάδες μέσα σε αυτά, οι οποίες αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μέρη του πολιτικού φάσματος. Και είναι, επίσης, φυσικό να υπάρχουν συγκρούσεις και διαφωνίες μεταξύ τους. Όμως, ποιες είναι αυτές οι ομάδες που ενεργούν μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα;

Κεντρώες παρατάξεις

Οι κεντρώες παρατάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτηρίζονται από την υποστήριξη μίας μικρότερης κυβέρνησης και ενός μικρότερου κοινωνικού κράτους, συγκριτικά με τους άλλους Δημοκρατικούς. Ομάδες όπως οι «Νέοι Δημοκράτες» στους οποίους συμμετείχε και ο Μπιλ Κλίντον και ο «Συνασπισμός των Μπλε Σκύλων» είναι υποστηρικτές του δημοσιονομικού συντηρητισμού και πραγματεύονται το ελεύθερο εμπόριο και τους χαμηλότερους φόρους. Οι ομάδες αυτές τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί αρκετές αλλαγές ειδικά όσον αφορά το ζήτημα του κοινωνικού κράτους, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως -ιδεολογικά- ορισμένοι πιο συντηρητικοί Δημοκρατικοί είναι όμοιοι με τους Ευρωπαίους Χριστιανοδημοκράτες.

Κεντροαριστερές παρατάξεις

Η κεντροαριστερή «πτέρυγα» των Δημοκρατικών είναι ίσως η μεγαλύτερη του κόμματος, με πολιτικούς από τον Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ μέχρι τον Τζον Φ. Κέννεντι. Οι κεντροαριστεροί του Δημοκρατικού Κόμματος χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες, τους φιλελεύθερους και τους προοδευτικούς. Οι φιλελεύθεροι υποστηρίζουν περισσότερες, κοινωνικά φιλελεύθερες προτάσεις, όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και η νομιμοποίηση της κάνναβης. Το 2015, μία έρευνα έδειξε πως το 45% των Δημοκρατικών τοποθετούνται μαζί με τους φιλελεύθερους, που αποτελεί μία σημαντική άνοδο από το 2000, όταν το ποσοστό ήταν μόλις 29%. Οι προοδευτικοί υποστηρίζουν τον Κεϋνσιανισμό ή μικτά οικονομικά συστήματα και περισσότερο κοινωνικά προοδευτικές κινήσεις, όπως το δικαίωμα στις εκτρώσεις.

Αριστερές παρατάξεις

Μετά από την οικονομική ύφεση και την καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς το 2016, οι αριστεροί Δημοκρατικοί έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Οι Δημοκρατικοί σοσιαλιστές του κόμματος υποστηρίζουν θέσεις όπως η ελεύθερη, δωρεάν παροχή υγείας από το κράτος και η «Πράσινη Νέα Συμφωνία». Οι αριστερές αυτές παρατάξεις απευθύνονται πιο πολύ στη νεολαία, και ενδεικτική της ταύτισης αρκετών νέων Αμερικανών με τις πιο αριστερές θέσεις είναι η επιτυχία του Μπέρνι Σάντερς με τους “Millenials” και η εκλογή του νεότερου μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ.

Μπορεί κανείς να καταλάβει πως η κομματική ενότητα ήταν πάντα ένα ζήτημα στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν, θα τεθεί ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Υπάρχει υποψήφιος αρκετά ισχυρός, έτσι ώστε να λάβει την υποστήριξη ολόκληρου του κόμματος για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τράμπ;


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.