14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έτη 2021-2027

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έτη 2021-2027


Της Κατερίνας Δεσλή, 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την εβδομάδα που πέρασε την ανασκόπηση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και ξεκινά συζήτηση για το μέλλον της ένωσης. Το πλαίσιο της ΕΕ για την οικονομική εποπτεία οδήγησε τα κράτη μέλη στην επίτευξη των στόχων της οικονομικής και δημοσιονομικής τους πολιτικής. Συνέβαλε στην επίτευξη στενότερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, στη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και των επιπέδων του χρέους. Δημιούργησε επίσης, τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και για την επίτευξη της στρατηγικής της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Εντούτοις, παραμένουν ορισμένα τρωτά σημεία και το δημοσιονομικό πλαίσιο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, εμποδίζοντας την αγορά του. Επιπλέον, η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα οικονομικό πλαίσιο που έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που θεσπίστηκαν οι κανόνες.

Ακόμη, η έναρξη ενός νέου πολιτικού κύκλου στην Ένωση συμβαίνει την κατάλληλη στιγμή για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του ισχύοντος πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας, για την οποία η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της. Επιπρόσθετα, ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο ένας εκ των τριών Εκτελεστικών Αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι «οι κοινοί φορολογικοί μας κανόνες είναι ουσιώδεις για τη σταθερότητα των οικονομιών μας και της Ευρωζώνης. Η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών για την περαιτέρω πρόοδο στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι κανόνες μας εξελίχθηκαν σημαντικά από τότε που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά και έδωσαν θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, σήμερα θεωρούνται  περίπλοκα και δύσκολα να κατανοηθούν και να διαδοθούν. Προσβλέπουμε λοιπόν, σε μια ανοιχτή συζήτηση για το τι έχει επεξεργαστεί, τι δεν έχει και πώς να συναινέσουμε στον ορθολογισμό των κανόνων και την αποτελεσματικότητά τους».

Εν συνεχεία, ο Ιταλός αρμόδιος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε πως «οι οικονομικές πολιτικές στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που υφίστανται σήμερα, οι οποίες σαφώς δεν είναι οι ίδιες με εκείνες μιας δεκαετίας πριν. Η σταθερότητα παραμένει βασικός στόχος, αλλά υπάρχει εξίσου επείγουσα ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης και ιδίως, για την κινητοποίηση των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει επίσης να δώσουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερης δημοσιονομικής πολιτικής κατά των κυκλικών διακυμάνσεων, δεδομένων των αυξανόμενων περιορισμών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Σε αυτό το σημείο, αυτό που μπορούμε να τονίσουμε εδώ, είναι ότι το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης δεν ήταν το ίδιο πάντα. Το εν λόγω πλαίσιο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, με αλλαγές που εισήχθησαν για να ανταποκριθούν στην εμφάνιση νέων οικονομικών προκλήσεων.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη στοχεύει  να αξιολογήσει κατά πόσο αποτελεσματικό είναι το πλαίσιο οικονομικής εποπτείας για την επίτευξη τριών βασικών στόχων:

  1. Η εξασφάλιση μιας βιώσιμης οικονομίας και οικονομικής ανάπτυξης και η αποφυγή μακροοικονομικών ανισορροπιών,
  2. Να επιτρέπεται ο στενότερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και,
  3. Η προώθηση της σύγκλισης των οικονομικών επιδόσεων των κρατών μελών.

Μέσω της αναθεωρητικής διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι το πλαίσιο εποπτείας έχει υποστηρίξει τη διόρθωση των υφιστάμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών και τη μείωση του δημοσίου χρέους. Αυτό, με τη σειρά του, συνέβαλε στη δημιουργία των συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχυμένη ανθεκτικότητα και μειωμένη ευπάθεια στις οικονομικές κρίσεις. Έχει επίσης προωθήσει τη συνεχή σύγκλιση των οικονομικών επιδόσεων των κρατών μελών και τον στενότερο συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών εντός της ζώνης του ευρώ. Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό σε ορισμένα κράτη μέλη. Επιπλέον, η σύνθεση των δημόσιων οικονομικών δεν έχει καταστεί περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη, ενώ τα κράτη μέλη επιλέγουν “με συνέπεια” να αυξάνουν τις τρέχουσες δαπάνες και όχι να προστατεύουν τις επενδύσεις.

Τέλος, η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε σε ανακοίνωσή της πως «ήρθε ο καιρός να καταλήξουμε σε συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», αναφερόμενη στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περιόδου 2021-27, πάνω στον οποίο συνεχίζονται ακόμη διαβουλεύσεις για την οριστικοποίησή του. Εν κατακλείδι, τι και αν, η Βρετανία υποχωρεί από την Ένωση, το δημοσιονομικό πλαίσιο και η βιωσιμότητα φαίνεται να αποτελούν κύρια μελήματα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Κατερίνα Δεσλή

Μόλις 23ων ετών, απόφοιτη του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διεθνή Δημόσια Διοίκηση και πιστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στην θέση του Project Manager ενώ έχει εμπειρία στην επιμέλεια, διόρθωση και μετάφραση κειμένων στην Ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου και άλλες ερευνητικές μονάδες. Ασχολείται με την έρευνα και τις καινοτομίες στο Δημόσιο Τομέα, ενώ δείχνει ζήλο για την διεθνή και εγχώρια σκηνή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ