Της Ελένης Κυριακοπούλου,
Ποσοστό που αγγίζει το 80% αντιστοιχεί σε ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι μας, στον χώρο εργασίας μας, στο δρόμο ή σε κάποια από τις εξορμήσεις μας. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα πολλών από αυτά τα περιστατικά είναι η αναπηρία ή, ακόμη χειρότερα, ο θάνατος, επειδή δεν δόθηκαν οι κατάλληλες πρώτες βοήθειες έγκαιρα, ακριβώς τη στιγμή εκείνη που συνέβη το περιστατικό. Συνήθως ο ασθενής λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες όταν έχει φτάσει ήδη στο νοσοκομείο, γεγονός που θέτει την υγεία του σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τέτοιου είδους ατυχήματα αποτελούν η πνιγμονή, δηλαδή η απόφραξη του αεραγωγού από ξένο σώμα, η καρδιακή ανακοπή, τα εγκαύματα, οι πτώσεις, όπως και η απώλεια των αισθήσεων. Τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν αφορούν μόνο άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά ακόμη και μικρά παιδιά.
Ο καθένας από εμάς, δηλαδή, είναι πιθανό να βρεθεί ή να έχει ήδη βρεθεί μπροστά σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις ατυχημάτων. Σαφέστατα, ο άνθρωπος που βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος, δίχως τις αισθήσεις του, δεν επέλεξε ούτε να τραυματιστεί, ούτε να βρεθεί μπροστά σου. Παρόλα αυτά αποτελεί καθαρά δική σου επιλογή αν θα βοηθήσεις για την περίθαλψη του τραυματία ή απλά θα περιμένεις κάποιος άλλος να το κάνει. Προκειμένου, όμως, να έχεις τη δυνατότητα αυτής της επιλογής κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση η κατάκτηση των γνώσεων για την παροχή Πρώτων Βοηθειών.
Γιατί οι Πρώτες Βοήθειες καθίστανται ζωτικής σημασίας;
Πρώτες Βοήθειες ονομάζονται οι άμεσες και προσωρινές ενέργειες προς το θύμα ενός ατυχήματος για τη βελτίωση της υγείας του. Πρέπει να γνωρίζεις πως η παροχή τέτοιου είδους υποστήριξης δεν έχει σκοπό την ολοκληρωτική θεραπεία του ασθενούς, αλλά αποσκοπεί στη διατήρηση του ίδιου εν ζωή και στη σταθεροποίηση της κατάστασης του μέχρι την άφιξη των ειδικών. Βέβαια, κάποιες φορές δύναται από μόνη της να συντελέσει στην θεραπεία του ασθενούς. Έτσι, αν οι άνθρωποι που διαθέτουν τις γνώσεις δράσουν αποτελεσματικά, αυτομάτως αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.
Κάθε άνθρωπος οποιασδήποτε κοινωνικής τάξης και ηλικίας, ανεξαρτήτως επαγγελματικής πορείας, χρειάζεται να παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση υποστήριξης ζωής. Αναμφίβολα, η γνώση αυτή συντελεί στην προάσπιση της υγείας τόσο των κοντινών σου προσώπων, όσο του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Οφείλεις να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα τη στιγμή που πιθανόν δώσεις το παρών σε τέτοιου είδους περιστατικά. Εκείνα τα δευτερόλεπτα η έκβαση της υγείας του ασθενούς θα κρίνεται από τα χέρια σου.
Μην διστάζεις να σώσεις μια ζωή!
Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν ήδη αναλογιστεί πόσο σπουδαίο καθίσταται να γνωρίζει κανείς από Πρώτες Βοήθειες και έχεις λάβει την ορθή εκπαίδευσή τους, μην δειλιάζεις μπροστά σε ένα ατύχημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρότι διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να επέμβουν στον τόπο του ατυχήματος, φοβούνται να βοηθήσουν μήπως τελικά προκαλέσουν μεγαλύτερη επιπλοκή στον τραυματία. Σίγουρα, το να σώσεις μια ζωή αποτελεί ευθύνη. Ίσως νιώθεις ανασφάλεια και φόβο, όμως αν δεν δράσεις εσύ τότε ποιος;
Ε, λοιπόν μάθε πως η πιθανότητα επαναφοράς ενός ασθενούς που έχει υποστεί καρδιοαναπνευστική ανακοπή είναι πολύ μεγαλύτερη αν λάβει τις Πρώτες Βοήθειες τη στιγμή του ατυχήματος, ενώ μειώνονται δραματικά εάν τις λάβει στον νοσοκομειακό χώρο, πολλή ώρα μετά, δηλαδή, από την έναρξη του περιστατικού. Εάν διαθέτεις τη γνώση αυτή, τότε έχεις την ικανότητα να σώσεις μια ανθρώπινη ζωή. Αξίζει περισσότερο να προσπαθήσεις, από το να μείνεις άπραγος!
Αν, από την άλλη πλευρά, ανήκεις στο σύνολο των ατόμων που δεν έχει λάβει κανένα ίχνος εκπαίδευσης, τότε έφτασε η ώρα να «πάρεις τη ζωή» στα χέρια σου. ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΔΡΑΣΕ! ΣΩΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ!
Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, πόσο κρίσιμη για τις ζωές όλων αποτελεί η εκμάθηση των ενεργειών εκείνων που θα συνδράμουν στην σωτηρία ενός ανθρώπου από κάποιο σοβαρό ατύχημα. Ένα ατύχημα στο οποίο διακυβεύεται η ίδια του η ζωή και το οποίο μπορεί να τον οδηγήσει στον θάνατο. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από άτομα που αποζητούν να προσφέρουν βοήθεια στον συνάνθρωπο τους δίχως ανταλλάγματα. Όπως, αν βρισκόμασταν εμείς στη θέση του θύματος θα επιθυμούσαμε να λάβουμε ποιοτική βοήθεια, έτσι και εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε σε θέση να την προσφέρουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Τόσο για άτομα που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης, όσο για άτομα υπεύθυνα για την επιτήρηση άλλων, όπως δάσκαλοι ή γυμναστές, κρίνεται άκρως απαραίτητη η εκπαίδευσή τους. Δεν υπάρχει πιο ανεκτίμητο δώρο από τη ζωή! Μην διστάζεις να το προσφέρεις!
Μεγάλωσε στην Αθήνα και πλέον σπουδάζει στην Πάτρα στο τμήμα Βιολογίας. Αγαπάει τα ταξίδια ενώ στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει να ακούει μουσική, να ζωγραφίζει και να βλέπει ταινίες. Οι γνώσεις που λαμβάνει από τη σχολή της είναι αρκετές ώστε στο 3ο έτος των σπουδών της να διατηρεί τεράστιο ενδιαφέρον για τη βιολογία. Μέσα από το κομμάτι της συγγραφής προσπαθεί να κερδίσει γνώσεις και να μάθει τόσο τον τρόπο να ερευνά κάθε πληροφορία που δέχεται αλλά και να την μεταδίδει με τον βέλτιστο τρόπο.