Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,
Η ασφάλεια είναι μια γενική έννοια που εντάσσεται σε διάφορους τομείς. Αφορά την προστασία από τον κίνδυνο και σχετίζεται με το αίσθημα σιγουριάς που έχει ο κάθε άνθρωπος. Η ασφάλεια είναι ζητούμενο του κάθε ανθρώπου και την επιζητά σε κάθε του πράξη. Το ερώτημα που εγείρεται τα τελευταία χρόνια, είναι το κατά πόσο είμαστε ασφαλείς στις καθημερινές μας δραστηριότητες, στις συναναστροφές μας με τους άλλους ανθρώπους και γενικότερα σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Αρχικά, με τη λέξη ασφάλεια το πρώτο πράγμα που, ίσως, μας έρχεται στο μυαλό, είναι το αίσθημα που νιώθει ο καθένας όταν κυκλοφορεί μόνος του. Κυκλοφορώντας σε διάφορες γωνιές της Αθήνας, αρκετές φορές κάποιος μπορεί να αισθανθεί την ασφάλειά του να κλονίζεται. Είναι κάπως στενάχωρο να χρησιμοποιεί κανείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να πρέπει να προσέχει τα προσωπικά του αντικείμενα, με όλες του τις δυνάμεις, από τον κίνδυνο κλοπής. Είναι, επίσης, στενάχωρο, να κυκλοφορεί κάποιος -είτε στην Αθήνα, είτε σε άλλες πόλεις- νιώθοντας εκτεθειμένος σε ποικίλες απειλές. Το παράδοξο είναι ότι, αν και στην Αθήνα η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή, η αποτροπή παράνομων ενεργειών και επιθέσεων είναι ισχνή.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο οι περισσότεροι αισθάνονται ανασφάλεια, είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο προσεκτικός και αν είναι κάποιος, όσο προστατευμένο κι αν είναι το προφίλ του, στο διαδίκτυο ελλοχεύουν συχνά κίνδυνοι. Με άλλα λόγια, υπάρχουν άνθρωποι που παραβιάζουν συχνά την ιδιωτικότητα των χρηστών, χωρίς να σέβονται την προσωπική τους ζωή. Επιδιώκουν τους δικούς τους προσωπικούς σκοπούς, ξεχνώντας το γεγονός ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εισβάλλουν στην προσωπική ζωή οποιουδήποτε και να τη θέτουν σε κίνδυνο. Έτσι, μεγάλος αριθμός χρηστών αισθάνεται ανασφάλεια, χωρίς να γνωρίζει, όμως, πώς να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο πρόβλημα, αφού η ενημέρωση στον τομέα των κινδύνων που ενέχουν τα social media δεν είναι τόσο μεγάλη.
Τέλος, στον τομέα της κοινωνίας, θα μπορούσε να πει κάποιος πως η ανασφάλεια είναι έντονη. Τα χρόνια έχουν περάσει και οι προκαταλήψεις, που θα έπρεπε ήδη να έχουν εξαλειφθεί, δυστυχώς υπάρχουν και δυσκολεύουν πολλούς ανθρώπους. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά άτομα λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, λόγω του φύλου τους, λόγω της καταγωγής τους βιώνουν τον ρατσισμό με ακραίες συμπεριφορές. Πόσο ασφαλής μπορείς να αισθάνεσαι, αν κυκλοφορείς στο δρόμο και φοβάσαι επειδή φοράς κοντή φούστα; Πόσο ασφαλής μπορείς να αισθάνεσαι, όταν περπατάς και κάποιος σου επιτίθεται, επειδή κρατάς το χέρι του συντρόφου σου; Πόσο ασφαλής μπορείς να είσαι, όταν δέχεσαι επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, μόνο και μόνο επειδή κατάγεσαι από μια διαφορετική χώρα; Καθόλου ασφαλής!
Είναι λυπηρό και απαράδεκτο σε μια τέτοια εποχή, η ασφάλεια να θεωρείται ένα αποκλειστικό προνόμιο. Το αίσθημα της ασφάλειας χρειάζεται να είναι καθολικό και όχι κάτι σπάνιο. Ωστόσο, αυτή είναι μια κατάσταση που είναι δύσκολο να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε αρχικά το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ασφάλεια και έπειτα να δραστηριοποιηθούμε, ώστε να την εξασφαλίσουμε.
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.