11.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚορονοϊός: Εκτός από την υγεία μας, απειλεί και την παγκόσμια οικονομία

Κορονοϊός: Εκτός από την υγεία μας, απειλεί και την παγκόσμια οικονομία


Του Παναγιώτη Μέκρα,

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον ιό να έχει πλέον εξαπλωθεί σε πάνω από 18 χώρες, τα πράγματα έχουν αρχίσει να σοβαρεύουν. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως από τον κορονοϊό ξεπέρασε τα 14.000, με πάνω από 300 θανάτους και έχει ξεπεράσει τα 8.096 που είχαν μολυνθεί με SARS, κατά την επιδημία το 2002–2003.

Εκτός όμως από τις υγειονομικές επιπτώσεις, η εξάπλωση του ιού θα επιφέρει και αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Πολλά εργοστάσια και καταστήματα στην Κίνα έχουν ήδη κλείσει και θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας για τις επόμενες μέρες τουλάχιστον. Η τουριστική βιομηχανία της Κίνας ήδη έχει αρχίσει να καταγράφει απώλειες. Μεγάλες εταιρίες όπως οι Google, Apple, Starbucks και McDonald’s, έκλεισαν γραφεία, εργοστάσια και χιλιάδες καταστήματά τους σε όλη την Κίνα. Αυτοκινητοβιομηχανίες και μεγάλα εργοστάσια όπως των General Motors, Nissan, Ford και Toyota, έχουν διακόψει την λειτουργία τους. Και τέλος, μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, όπως η Lufthansa και η British Airways, έχουν αναστείλει όλες τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα.

Τα χρηματιστήρια επίσης έχουν καταγράψει απώλειες και οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις, καθώς αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα:

  • Ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται πλέον πάνω από 3% χαμηλότερα από το υψηλό του, αφού κατέγραψε περαιτέρω απώλειες της τάξης του 1,77% την Παρασκευή και έσβησε όλα τα κέρδη που είχε από τις αρχές του 2020.
  • Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε και αυτός πάνω από 600 μονάδες την Παρασκευή και κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,09%.
  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stox 600 έχασε 3,05% την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Τέλος, ο κινέζικος δείκτης SSE Composite είχε απώλειες 3,33% την προηγούμενη εβδομάδα.

Αρκετοί αναλυτές αναμένουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες στα χρηματιστήρια στο άμεσο μέλλον, εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Πολύ πριν ξεσπάσει αυτή η επιδημία, το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει από τον Οκτώβριο επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020, κυρίως λόγω των αυξανόμενων φραγμών στο διεθνές εμπόριο, της αυξημένης αβεβαιότητας σε σχέση με το παγκόσμιο εμπόριο και τη γεωπολιτική, των ιδιοσυγκρασιακών παραγόντων που διαμορφώνουν μακροοικονομική πίεση σε αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και δομικών παραγόντων, όπως της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και της επιδείνωσης των δημογραφικών δεδομένων στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Με αυτή την μη αναμενόμενη εξέλιξη, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη, ειδικά το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανέφερε το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα. Η Κίνα προβλέπεται να χάσει έως και το 4% του Α.Ε.Π. της. Λόγω των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις, πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις, τα αγαθά και τις αλυσίδες παραγωγής. Οι Κινέζοι ταξιδιώτες κάνουν πάνω από 150 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό το χρόνο και ο πληθυσμός της χώρας παρέχει τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για διάφορες κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών. Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά μεγάλη και η επιβράδυνση της οικονομίας της επηρεάζει και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τον τελευταίο μήνα, παρατηρήθηκε ένα κύμα μείωσης των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων, το οποίο προέρχεται από την μεγάλη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα. Η βουτιά 7,1% του δείκτη τιμών των βιομηχανικών μετάλλων, μετά την εμφάνιση των κινδύνων από τον κοροναϊό, περιλαμβάνει μειώσεις 10,4% της τιμής του χαλκού, 8,7% του νικελίου, 8,2% του κασσίτερου, 7,3% του ψευδάργυρου, 4,6% του μόλυβδου και 3,5% του αλουμινίου.

Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η επιδημία, αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει παγκοσμίως, δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε ακόμα. Η εξάπλωση του ιού αποτελεί πάνω απ’ όλα ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για την παγκόσμια υγεία, αλλά είναι πλέον σίγουρο πως θα επηρεάσει σημαντικά και την παγκόσμια οικονομία. Όλα εξαρτώνται από τα μέτρα που θα παρθούν, το πώς θα δράσουν οι χώρες παγκοσμίως και το πόσο γρήγορα θα βρεθεί θεραπεία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Μέκρας
Παναγιώτης Μέκρας
Απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενεργός επενδυτής από 18 χρονών, ασχολείται με την επικαιρότητα και την οικονομία σε καθημερινή βάση και τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι τα χρηματοοικονομικά, οι επενδύσεις και οι νέες τεχνολογίες.