14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤόκιο 2020: Οι πιο πρωτοποριακοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Τόκιο 2020: Οι πιο πρωτοποριακοί Ολυμπιακοί Αγώνες


Της Σοφίας Γεωργούλη,

Η διοργάνωση μιας Ολυμπιάδας αποτελεί για την επιλεχθείσα χώρα διεξαγωγής τόσο τεράστια τιμή όσο και δυνατότητα παγκόσμιας ανάδειξης της ταυτότητάς της. Συνάμα, η φιλόδοξη απόπειρα πραγματοποίησης μιας όλο και πιο καλής, εντυπωσιακής και άψογης υλοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι από τις καίριες επιδιώξεις της εκάστοτε χώρας. Ο στόχος αυτός φαίνεται να επιτυγχάνεται από τις διοργανώτριες χώρες,καθώς το πέρας των ετών και ο πολλαπλασιασμός των υποδομών (γήπεδα, στάδια, αθλητικές εγκαταστάσεις) και των μέσων (τεχνολογικών, ψηφιακών) συμβάλλουν στο αποτέλεσμα ολοένα και πιο ασφαλών, θεαματικών και πολύκροτων Ολυμπιακών Αγώνων· η Ιαπωνία ωστόσο κατά τη φετινή χρονιά της φιλοξενίας των Αγώνων στο σπίτι της, το Τόκιο, φιλοδοξεί κάτι πιο μεγάλο: την υλοποίηση των πιο πρωτοποριακών Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία τους.

Η κατασκευή του έργου ειδικών ρομπότ για τους Αγώνες του Τόκιο 2020 είναι μια από τις κορυφαίες καινοτομίες της χώρας προς την υλοποίηση των πρωτοποριακότερων αγώνων. Συγκεκριμένα, πλήθος εμπειρογνωμόνων του τομέα της ρομποτικής εργάστηκαν ώστε τα ρομπότ να μπορούν να επιτελέσουν πλήθος βοηθητικών ενεργειών προς το κοινό αλλά και το προσωπικό των σταδίων κατά τις μέρες διεξαγωγής των Αγώνων.

Τα ρομπότ HSR και DSR αποσκοπούν στη διευκόλυνση της κινητικότητας ατόμων που χρήζουν βοηθείας ή κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια, στην παροχή πληροφοριών καθοδήγησης για την καλύτερη μετακίνηση στο Ολυμπιακό Στάδιο μέσω χαρτών και διαδρομών, στη μεταφορά τροφίμων και νερών κ.α. Τα Field Support Robot (FSR), έχουν τη δυνατότητα αυτόματης πλοήγησης και συμβάλλουν στην ανάκτηση των αντικείμενων των ρίψεων από τους αθλητές (σφαίρες, ακόντια, μπάλες κτλ.) μέσω της καθοδήγησης του προσωπικού του γηπέδου προς εξοικονόμηση χρόνου και ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, το προσωπικό των Αγώνων θα είναι εξοπλισμένο με ειδικά σχεδιασμένα μέσα (κοστούμια) που θα μειώνουν την επιβάρυνση του σώματος κατά τη μεταφορά, φόρτωση και εκφόρτωση βαριών αντικειμένων, κιβωτίων, απορριμμάτων κτλ. Ασφαλώς στην ίδια φιλοσοφία της μέγιστης εξυπηρέτησης και φιλοξενίας γεννήθηκαν και πήραν μορφή οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, το Miraitowa των Ολυμπιακών και το Someity των Παραολυμπιακών Αγώνων· συγκεκριμένα διαθέτουν κάμερα στο μέτωπό τους, μπορούν να παίρνουν ανθρώπινες εκφράσεις (κλείσιμο ματιού, μειδίαμα χειλιών), να αντιλαμβάνονται και να αντιδρούν στην ανθρώπινη παρουσία με καλωσόρισμα, χαιρετισμούς, χειροκροτήματα και χειραψίες.

Ένα άλλο πεδίο ενδιαφέροντος και δράσης του ιαπωνικού σχεδιασμού των αγώνων του Τόκιο αφορά το περιβάλλον και τον οικολογικό σχεδιασμό μεγάλου μέρους των λειτουργιών και εγκαταστάσεων των Αγώνων. Με το μήνυμα ενός καλύτερου κόσμου για μια μελλοντική πανανθρώπινη κληρονομιά, οι υπεύθυνοι και οι εταιρίες που συνεργάστηκαν για τους Αγώνες επεδίωξαν την εξοικονόμηση της ενέργειας με την καθολική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση εκπομπής άνθρακα και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας. Επιπλέον, η κατασκευή των βάθρων απονομής των μεταλλίων στους αθλητές, έγινε με ανακυκλώσιμα υλικά και συγκεκριμένα με ανακυκλωμένο πλαστικό (οικιακά απορρίμματα και πλαστικό από τις θάλασσες), το οποίο συνέλεξαν και προσέφεραν οι ίδιοι οι πολίτες της χώρας. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς αστικού τοπίου για την άνετη διεξαγωγή των Αγώνων, το οποίο δε θα αντιβαίνει στη φύση αλλά θα είναι εναρμονισμένο μαζί της, αποτελεί έναν καίριο στόχο της Οργανωτικής Επιτροπής της 32ης Ολυμπιάδας στο Τόκιο.

Οι μεγάλες και απαιτητικές βλέψεις της Ιαπωνίας για τους πιο καινοτόμους Αγώνες στην ιστορία τους, δείχνουν να έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να επιτευχθούν. Η περιβαλλοντική συνείδηση γίνεται απτή ενέργεια και πράξη από διοικούντες και πολίτες, ενώ ολόκληρος ο κόσμος γίνεται αποδέκτης και κοινωνός της εύρυθμης συνύπαρξης της φύσης και της τεχνολογίας. Η τεχνολογική εξέλιξη και η πρωτοπορία, σε μια χώρα με ακμάζουσα οικονομία και τεχνογνωσία τίθενται στην υπηρεσία του ανθρώπου, χωρίς να αφήνει σε δεύτερη μοίρα άτομα με κινητικές ή αισθητηριακές αδυναμίες. Η Ιαπωνία με μήνυμα την ‘’ενότητα στην ποικιλομορφία’’, υπογραμμίζει την ανάγκη αποδοχής της ετερότητας για ένα καλύτερο μέλλον. Το πανανθρώπινο πνεύμα ενότητας, ειρήνης και βεβαίως, ισότητας που πρεσβεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εκείνο που αποτυπώνει και το έμβλημα του Τόκιο 2020. Το εν λόγω έμβλημα αποτελείται από τρία διαφορετικά ορθογώνια σχήματα, που αποτυπώνει την ποικιλομορφία που μας διαφοροποιεί μεν αλλά συνάμα είναι αυτή που μας ενώνει ως όντα, ανεξάρτητα από κινητικά ή αναπηρικά προβλήματα, έθνους ή χρώματος. Αν το Τόκιο καταφέρει να προσφέρει πράγματι τους πιο πρωτοποριακούς Αγώνες, θα το δείξει η ίδια η ιστορία σε λίγους μήνες.


Σοφία Γεωργούλη

Γεννήθηκε το Μάιο του 1991 στη Χίο, όπου διαμένει και σήμερα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αγαπά την αέναη μάθηση και επιδιώκει την ενασχόληση με τομείς συναφείς με τις σπουδές της, όπως η παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων αναφορικά με την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. Αφιερώνει τον ελεύθερο της χρόνο στον αθλητισμό, την ανάγνωση και το ελεύθερο σχέδιο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.