9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΕλληνική Εξωτερική ΠολιτικήΗ συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι


Του Ιάσονα Χαλκίδη, 

Προχθές, στις 29 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το Παρίσι και συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας έτσι, την ευκαιρία να συνομιλήσουν πάνω σε ζητήματα ασφάλειας, άμυνας, καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχοντας δηλώσει ανοιχτά την κοινή οπτική της με την Ελλάδα για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία φάνηκε αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή εν μέσω και της Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης στην οποία συμφώνησαν οι δύο άνδρες. Ακόμη, στην εν λόγω συνάντηση τέθηκαν οι άξονες εξειδίκευσης των περαιτέρω συναντήσεων μεταξύ των αξιωματούχων των δύο κρατών πάνω σε θέματα στρατηγικής σημασίας.

Ακόμη, έχουν διατυπωθεί κοινές αντιλήψεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, όσον αφορά το ζήτημα της Λιβύης και τα συμπεράσματα της ΕΕ πάνω στο θέμα, καταλήγοντας στο ότι η κατάσταση στη Βόρειο-αφρικανική χώρα είναι ακόμα ρευστή, ενώ έγινε και συζήτηση πάνω στις δραστηριότητες της Τουρκίας, την παραβίαση της συμφωνίας του Βερολίνου με τη μεταφορά Τουρκμένων και λοιπών προσκείμενων προς την Τουρκία μαχητών και την πρόθεση της Ελλάδας να ακυρώσει το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας. Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Γενικό Διευθυντή της Total, Πατρίκ Πουγιανέ, όσον αφορά τα θέματα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβυη όπου η γαλλική εταιρία κατέχει σημαντικά συμφέροντα και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή.

Υπήρξαν ακόμη συζητήσεις πάνω στις έρευνες σε οικόπεδα της Κύπρου και της Ελλάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει την πρόθεσή του για αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με πολύπλευρους σημαντικούς παράγοντες σε όλα τα επίπεδα, είτε είναι ιδιωτικές ή δημόσιες εταιρίες, είτε οργανισμοί. Ακόμη, υπήρξαν επαφές ανάμεσα στα δυο υπουργεία Άμυνας για το ζήτημα της κατασκευής ή της αγοράς γαλλικών φρεγατών εκ μέρους της Ελλάδας, καθώς επίσης η Γαλλία δήλωσε την συμπαράστασή της για τη διεκδίκηση χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα, ώστε να μπορεί διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Η Γαλλία και η Ελλάδα έθεσαν επίσης κοινή γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και υπήρξε αλληλοκατανόηση για τα δυτικά Βαλκάνια και την προοπτική της ένταξης τους στην ΕΕ.

Credit: Benoit Tessier/Pool via AP

Εκτός της συνάντησής του με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους 24 γαλλικών πολυεθνικών εταιρειών στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, των κατασκευών, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της τεχνολογίας, των ασφαλιστικών, του τουρισμού και του φαρμακευτικού συστήματος. Ακόμη, ο Κύριος Μητσοτάκης μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για την υποστήριξη  του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου προς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και έκανε ευρύ κάλεσμα προς τις γαλλικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν της ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα. Αρκετές από τις πολυεθνικές, παρότι διστακτικές τα προηγούμενα χρόνια λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, έδειξαν ενδιαφέρον για τον άνεμο αλλαγής που φυσάει σε αυτή και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξεκινήσουν τη δραστηριοποίησή. Συζητήθηκαν επίσης, ευκαιρίες για το βιώσιμο τουρισμό, την αναβάθμιση των υποδομών, τα νέα καινοτόμα πρότζεκτ πάνω σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και τον εκσυχρονισμό του συστήματος της εναέριας κυκλοφορίας, με τη συζήτηση να κλείνει με την υπόσχεση του Γαλλικού Επιχειρηματικού Οργανισμού να οργανώσει σύντομα συνάντηση Γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα.

Τέλος, μετά την άκρως παραγωγική συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μακρόν ακολουθεί επίσκεψη του πρώτου στις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπου θα γίνουν συζητήσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια.


Ιάσων Χαλκίδης

Είναι βαλκανιολόγος, 25 χρονών και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Κάνει το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, με ιδιότητα τις Δημόσιες Σχέσεις και τη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά και ομιλεί 5 ξένες γλώσσες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ