17 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕπίδομα τοκετού σε πρώτο πλάνο…

Επίδομα τοκετού σε πρώτο πλάνο…


Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη,

Ένας από τους στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταφέρει να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, καθώς τα στοιχεία των γεννήσεων δείχνουν ότι τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της Ελλάδας βαίνει μειούμενος. 

Η δέσμευση που αποτέλεσε την κορωνίδα της στρατηγικής του είναι το κίνητρο των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στο εξής στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός μαζί με τους υπουργούς του υπουργείου Εργασίας έθεσαν εξαρχής δικλείδες ασφαλείας ώστε το επίδομα τοκετού να μη λαμβάνεται με καταχρηστικό τρόπο. Έτσι η βοήθεια αυτή θα δίνεται μόνο στους αποδεδειγμένα νόμιμους και τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας, ενώ θα υπάρξουν και επιπλέον εγγυήσεις για τον τρόπο χορήγησης.

Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του παιδιού, το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του. Σε κάθε περίπτωση, το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού. Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού, το επίδομα δεν χορηγείται, πριν από την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης, ως τέτοια νοείται δε και η απόφαση, με την οποία ανατίθεται η επιμέλεια του παιδιού στο πλαίσιο ζητηθείσας προσωρινής δικαστικής προστασίας. 

Το επίδομα γέννας είναι ένα από τα μέτρα που αποβλέπουν στην ανάσχεση της υπογεννητικότητας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Στο συνολικό σχέδιο προβλέπεται επίσης:

  1. Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ,
  2. Όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
  3. Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση, μέσω κουπονιού, 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
  4. Για τις νέες μητέρες θα θεσμοθετηθεί τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες τον χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και ισχύει για κάθε παιδί που ήρθε στον κόσμο από 1η Ιανουαρίου του 2020. Με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και αρμόδια για θέματα Πρόνοιας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου τα χρήματα του επιδόματος γέννας θα καταβληθούν σε δύο ισόποσες δόσεις. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη δόση των 1000 ευρώ θα δοθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση θα χορηγηθεί ακριβώς έξι μήνες, ύστερα από τη γέννησή του. 

Κάθε μέτρο που λαμβάνεται και βοηθά στις γεννήσεις νέων παιδιών είναι θετικό! Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί πλέον απασφαλισμένη «χειροβομβίδα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες και τους αριθμούς αμείλικτους χρειάζεται άμεση εγρήγορση, καθώς το πρόβλημα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο ως ένα άμεσης προτεραιότητας εθνικό ζήτημα. Η βασική παράμετρος για λύση του δημογραφικού βρίσκεται στον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών προτεραιοτήτων. Στην επαναξιολόγηση των προτύπων με έμφαση στην ανάδειξη της οικογένειας ως μοντέλου ευζωίας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δοθεί έμφαση στις πολιτικές που ενισχύουν την οικογένεια, και δη την πολυμελή. Θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα. Πιο πολύ όμως θα πρέπει να αναδειχθεί η συμβολή της νέας οικογένειας στην κοινωνική ευημερία. Η ελληνική κυβέρνηση με αυτή την κίνησή της όχι μόνο υλοποιεί μία από τις δεσμεύσεις της αλλά διευκολύνει ακόμα και τα νέα ζευγάρια να κάνουν το πρώτο βήμα.


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης-Ευστάθιος Παπαδόπουλος
Παναγιώτης-Ευστάθιος Παπαδόπουλος
Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το ίδιο τμήμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις-Πάφου στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία με ειδίκευση στη Διεθνή Επιχειρηματικότητα. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα του για μελέτη συγκαταλέγονται θέματα αμερικανικής πολιτικής, περιφερειακής ανάπτυξης καθώς και ζητήματα πολιτικής οικονομίας και κοινωνίας. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλά επιστημονικά συνέδρια. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στον τουριστικό κλάδο.