14.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Μαχάτμα Γκάντι

In Memoriam: Μαχάτμα Γκάντι


Της Έλενας Καππέ,

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής αλλά και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και επίσης αυτός που εισήγαγε μια νέα μέθοδο αντίστασης χωρίς βία απέναντι στους κατακτητές.

Πλέον είναι παγκόσμιο σύμβολο της φιλοσοφίας αλλά και της κοινωνικοπολιτικής διανόησης λόγω των απόψεών του. Το ψευδώνυμο «Μαχάτμα» σημαίνει μεγάλη ψυχή και του δόθηκε από άλλον φιλόσοφο. Τα γενέθλια του έχουν χαρακτηριστεί ως μια πολύ σημαντική μέρα. Στην Ινδία γιορτάζονται ως Γκάντι Τζαγιάντι και είναι εθνική αργία και παγκοσμίως ως η Παγκόσμια Ημέρα μη Βίας.

Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869, σε μία μικρή πόλη στο δυτικό τμήμα της Ινδίας, σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του. Ο παππούς του ήταν τοπικός κυβερνήτης της πόλης που ζούσαν, θέση στην οποία τον διαδέχτηκε ο γιος του και πατέρας του Μαχάτμα, Καραμτσάντ. Η μητέρα του, Πουτλιμπάι, τον επηρέασε καταλυτικά στο χαρακτήρα του με την αγνότητα του βίου της, την ευγένεια και τη θρησκευτική πίστη.

Μεγάλωσε σε μια οικογένεια βαθιά θρησκευόμενη, που πίστευε πολύ στη θρησκεία Τζαϊνισμού, που πρέσβευε τις αρχές του μη-τραυματισμού οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος, τη χορτοφαγία, τη νηστεία ως μέθοδο αυτοκάθαρσης και την αμοιβαία ανοχή μεταξύ των μελών των διάφορων καστών και θρησκευτικών κινημάτων.

Το 1876 η οικογένεια μετακομίζει σε άλλη πόλη και το παιδί γράφεται πλέον και σε σχολείο. Την ίδια χρονιά αρραβωνιάστηκε την συνομήλική του Καστουρμπάι, κόρη του εμπόρου Γκοκούλντας Μακάντζι. Εξαιτίας του αρραβώνα έχασε ένα σχολικό έτος αλλά το κάλυψε επιταχύνοντας τα μαθήματα του. Το 1881 εισήλθε στο Γυμνάσιο Λύκειο Άλφρεντ και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την αρραβωνιαστικιά του. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά, όλα αγόρια.

Το 1887, έδωσε εξετάσεις και κατάφερε να μπει στο κολέγιο, ωστόσο οι σπουδές τον δυσκόλεψαν και δε του άρεσαν κι έτσι έφυγε. Ένας φίλος του πρότεινε να σπουδάσει Νομική στην Αγγλία που θα μπορούσε να τη τελειώσει σε τρία χρόνια και πράγματι ξεκίνησε τις σπουδές του. Ωστόσο, το να ζει εκεί ήταν δύσκολο, αφού έζησε φυλετικές διακρίσεις μιας και οι συμφοιτητές του δε μπορούσαν να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα του πολιτισμού του.

Επέστρεψε στην Ινδία αφού πήρε το πτυχίο του, ωστόσο δε μπόρεσε να αναλάβει καμία σπουδαία υπόθεση για αρκετό καιρό. Μία υπόθεση που ανέλαβε, απαιτούσε το να ταξιδέψει στην Αφρική όπου και εκεί έζησε πολύ έντονα τον ρατσισμό των άλλων σε βάρος του.

Προσπαθούσε ιδιαίτερα να προωθήσει την ιδέα της ινδικής ανεξαρτησίας. Ακόμη ήθελε να εξαλείψει το φαινόμενο φτωχοί και αγράμματοι εργάτες να αναγκάζονται να ταξιδέψουν στη Βρετανία.

Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε, ωστόσο έγραψε μεγάλη ιστορία στο κόσμο της φιλοσοφίας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Καππέ
Ελένη Καππέ
Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.