13.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΆρθρο 50… πύρινη λαίλαπα το πολιτικό σκηνικό

Άρθρο 50… πύρινη λαίλαπα το πολιτικό σκηνικό


Της Γιώτας Κοσκινά,

Πολλές φορές στην Ελλάδα κατά το παρελθόν έχουμε βιώσει  πολιτικές εντάσεις με κοινωνικές συχνά προεκτάσεις κατά τη ψήφιση ή τη συζήτηση ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο αφορά το χώρο της Παιδείας. Αυτό είχε συμβεί και με το νομοσχέδιο που είχε φέρει η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, πριν λίγους μήνες ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και τώρα η Νίκη Κεραμέως.

Εν μέσω πολιτικής έντασης και οξύτητας, λοιπόν, υπερψηφίσθηκε την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Τα άρθρα που είχαν τεθεί, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ονομαστική ψηφοφορία, τελικώς εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Μεταξύ αυτών και το επίμαχο άρθρο 50 που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων παιδαγωγικών από ιδιωτικά κολέγια. Σύσσωμη η πλευρά της αντιπολίτευσης προέβησαν σε καταγγελτικές δηλώσεις κατά του συγκεκριμμένου άρθρου και κατά της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο άρθρο να εγκριθεί μόνο από την κυβερνώσα πλειοψηφία (153 «ναι» έναντι 136 «κατά»).

Τι σημαίνει στη πράξη η εφαρμογή του άρθρου 50; Πως φτάσαμε όμως στη νομοπαρακευή του εν λόγω άρθρου; Γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Όταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το τιμόνι της χώρας, υπήρχε επαγγελματική ισοδυναμία των απόφοιτων των κολλεγίων, κάτι που εξακολούθησε να ισχύει μέχρι και πριν λίγους μήνες από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Επί 4 χρόνια, λοιπόν, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνώριζε κανονικά την επαγγελματική ισοδυναμία των αποφοίτων των κολλεγίων. Μάλιστα, σε όλες σχεδόν τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ αναγνωρίζονταν και μοριοδοτούσαν κανονικά τους απόφοιτους κολλεγίων – όπως ρητά αναφέρει το ενωσιακό δίκαιο. Ωστόσο, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε –προφανώς για εσωκομματικούς λόγους- να προβεί στη ψήφιση μίας νέας τότε διάταξης που απέκλειε τους αποφοίτους των κολλεγίων από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικών.

Μετά τις εκλογές και την αλλαγή της Κυβέρνησης υπήρξε επιστολή – παρέμβαση (4061/2019) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, όπου περιγράφονται ρητά οι λόγοι για τους οποίους παραβιάζεται η Οδηγία 2005.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ανέλαβε το έργο της νομοθετικής συμμόρφωσης της χώρας στο Ενωσιακό Δίκαιο, για να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς η υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίζουν τις επαγγελματικές ικανότητες, τις οποίες πιστοποιεί ο τίτλος σπουδών που έχει αποκτηθεί σε άλλο κράτος-µέλος, βασίζεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ειδικότερα, στις διατάξεις που προστατεύουν την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων, που συνιστά θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε και η ίδια στο λόγο της στη Βουλή, επιβάλλεται να συμμορφωνόμαστε με το Ενωσιακό Δίκαιο, «σπουδάζεις φιλόλογος στη Γερμανία, παίρνεις επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου στη Γερμανία, έρχεσαι στην Ελλάδα, όπως και πας σε οποιαδήποτε χώρα, και ζητάς να αναγνωριστεί αυτή η επαγγελματική ισοδυναμία». Είναι ένα κοινοτικό δικαίωμα για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο –όπως αποδείχθηκε- η Ελλάδα δεν το εφάρμοζε τους τελευταίους μήνες με σοβαρό κίνδυνο το διασυρμό της στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Αυτή λοιπόν την απερισκεψία ήρθε να διορθώσει το άρθρο 50, βάζοντας σαφώς ασφαλιστικές δικλείδες ως προς τις αναγνωρίσεις των πτυχίων, όπως για παράδειγμα ότι τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον συνοδεύονται είτε από αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., είτε από απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.

Άλλο ένα λοιπόν νομοσχέδιο που αφορά την Παιδεία προκαλεί τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό. Όμως αυτή τη φορά το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου έρχεται να διορθώσει ένα λάθος χειρισμό, ο οποίος θα κόστιζε στην Ελλάδα το διασυρμό της στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και τις βαρύτατες ποινές. Η εφαρμογή του με τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες θα μας κάνει να σεβόμαστε στην πράξη την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών εντός της Ένωσης και την ακόλουθη επαγγελματική τους αναγνώριση.


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.