15.2 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Η επανάσταση του ύπνου» της Arianna Huffington

«Η επανάσταση του ύπνου» της Arianna Huffington


Της Γεωργίας Κακή,

Γνώριζα την προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Arianna Huffington λόγω του ότι τυγχάνει ιδρύτρια και εκδότρια της Huffington Post, ιστοσελίδας που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο πολυδιαβασμένες στο διαδίκτυο. Αναζητώντας πληροφορίες για εκείνη, διαπίστωσα πως, εκτός των άλλων, είναι δημιουργός της Thrive Global (μίας εταιρικής και καταναλωτικής πλατφόρμας), καθώς και συγγραφέας δέκα πέντε βιβλίων. Ανάμεσά τους το best seller “Δες τη Ζωή Αλλιώς”, καθώς και εκείνο το οποίο εγώ ανέγνωσα και σας καλώ να αναγνώσετε κι εσείς: Η επανάσταση του ύπνου, το οποίο αποτελεί και το πιο πρόσφατο δημιούργημά της.

Αφορμώμενη από ένα περιστατικό “κατάρρευσης” που συνέβη στην ίδια, η συγγραφέας αποφασίζει να προβεί σε έναν απολογισμό του τρόπου ζωής της και να την αναδιοργανώσει. Ούσα μία σύγχρονη γυναίκα, καριερίστα – σκληρά εργαζόμενη και μητέρα, στην προσπάθειά της να ανταπεξέλθει στους ξέφρενους ρυθμούς μιας ζωής που η ίδια δημιούργησε και στις απαιτήσεις αυτής, κατέληξε να βιώσει το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και όχι μόνο.

Στο εν λόγω βιβλίο καταλήγει, ύστερα από ενδελεχή, ιστορική, επιστημονική και βιβλιογραφική ανασκόπηση και έρευνα, να προτρέπει, τόσο τους αναγνώστες όσο και τον ίδιο της τον εαυτό, να εντάξουμε στη ζωή μας τον ύπνο, όπως του (και μας) αρμόζει.

Καλύπτοντας κάθε ενδεχόμενη πτυχή του υπό διερεύνηση θέματος, η κα Huffington με ένα ευχάριστα οικείο στον αναγνώστη ύφος, προβαίνει σε μία ιστορική αναδρομή σχετικά με το πώς ο ύπνος αντιμετωπιζόταν στο πέρασμα των αιώνων ξεκινώντας από την αρχαιότητα, οπότε και αποτελούσε ένα σχεδόν “ιερό” τελετουργικό, οδεύοντας προς τη Βιομηχανική Επανάσταση, οπότε και κατέληξε να είναι χάσιμο χρόνου, καθώς όποιος κοιμόταν δεν εργαζόταν και άρα δεν παρήγαγε. Η προαναφερθείσα “φιλοσοφία” δεν απέχει ιδιαίτερα από τα σημερινά (σίγουρα τα Αμερικανικά, γιατί όχι και τα Ελληνικά κατά πολλούς) δεδομένα.

Κεφάλαια του βιβλίου αναλύουν φαινόμενα, όπως η διαταραχές ύπνου και τα όνειρα. Γίνονται αναφορές στην συν-κοίμηση, στα ναι και τα όχι του ύπνου, στο πώς αυτός σχετίζεται με την εργασία μας, ακόμη και με την απόδοσή μας στις αθλητικές μας δραστηριότητες. Δεν απουσιάζουν δε, μενού μαξιλαριών, είδη στρωμάτων, τρόποι αποφυγής της κακής επιρροής της τεχνολογίας στον ύπνο μας και άλλα πολλά.

Συνοπτικά θα λέγαμε ότι η συγγραφέας επιδιώκει να μας πείσει να αγαπήσουμε τον ύπνο και να τον απενοχοποιήσουμε. Και το καταφέρνει. Γιατί μας είναι “υπεραπαραίτητος”. Γιατί παραλείποντάς τον δε θα βγούμε κερδισμένοι. Ας μην κατηγορούμε τους εαυτούς μας που αισθανόμαστε ξανά κουρασμένοι. Ας μας κατανοήσουμε. Ας αντισταθούμε σε αυτό το μοντέλο της σύγχρονης καταναγκαστικής αϋπνίας επιδιώκοντας την υγεία και την ευημερία μας.

Αγάπησα την “Επανάσταση του ύπνου”. Ευανάγνωστο, ευχάριστο και περιεκτικό, δεν είναι τυχαία αφιερωμένο σε όλους όσοι «κουράστηκαν να νιώθουν κουρασμένοι».


Γεωργία Κακή

Την λένε Γεωργία Κακή, αλλά είναι πολύ καλή! Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ιστορική Τρίπολη, σπούδασε και εργάζεται στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ασκούμενη δικηγόρος. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Διαβάζει οτιδήποτε και ταξιδεύει οπουδήποτε. Τραγουδά από μικρή. Αγαπά τη μόδα ως τέχνη. Αν μια φράση τη χαρακτηρίζει αυτή είναι: «Ζήσε το Σήμερα!»

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ