Του Μηνά Στραβοπόδη,
Ο Al Capone υπήρξε ο πιο περιβόητος γκάνγκστερ της Αμερικής, έδρασε κυρίως στην Νέα Υόρκη και το Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ. Έβγαλε εκατομμύρια δολάρια μέσα από παράνομες πράξεις, όπως το λαθρεμπόριο ποτού, την πορνεία και τον τζόγο. Σημαντική συνεισφορά στο έργο του είχε η αστυνομία του Σικάγο, καθώς ο AlCapone ήταν σε θέση να ελέγχει και να χρηματίζει την μισή αστυνομία της πολιτείας.
Ο Alfonso Gabriel Capone (Al Capone), γεννήθηκε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης στις 17 Ιανουαρίου του 1899. Παιδί μεταναστών από την Νάπολη της Ιταλίας, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Al Capone ήδη από την εφηβική ηλικία ξεκίνησε να εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά, καθώς μόλις σε ηλικία 14 ετών, είχε ενταχθεί σε μια από τις πιο περιβόητες συμμορίες του Brooklyn ενώ λίγο αργότερα αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ συμμοριών του Brooklyn και του Manhattan. Μέχρι τα 26 του χρόνια είχε καταφέρει να είναι ένα πολύ ισχυρό αφεντικό του οργανωμένου εγκλήματος.
Το 1920 μετακόμισε με την Ιρλανδή γυναίκα και τον γιο του, στο Σικάγο. Στο Σικάγο έφτασε στο απόγειο της γκανγκστερικής του καριέρας καθώς είχε φτάσει σε σημείο να ελέγχει με διάφορους τρόπους ολόκληρη την πόλη. Συνήθιζε να δωροδοκεί, να εκφοβίζει, να εκβιάζει ακόμα και να επηρεάζει τα εκλογικά αποτελέσματα με τέτοιο τρόπο που θα βοηθούσε τα συμφέροντά του. Η κύρια πηγή των κερδών του ήταν το λαθρεμπόριο ποτού και λιγότερο η πορνεία.
Ο Al Capone έμεινε ανέγγιχτος από τον νόμο μέχρι την «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», ένα συμβάν το οποίο προκάλεσε την πολύ έντονη αντίδραση όλων των πολιτών της πόλης, οι οποίοι πίεσαν την πολιτική εξουσία της περιοχής, για να αναλάβει δράση. Ακόμα όμως και μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, η πολιτική εξουσία δεν κατάφερε να τον ενοχοποιήσει. Εν τέλει συνελήφθη για πρώτη φορά τον Μάιο του 1929 και καταδικάστηκε για παράνομη μεταφορά όπλων.
Την περίοδο που βρέθηκε στις φυλακές της Φιλαδέλφεια άρχισε μια πολύ δύσκολη περίοδος για την ζωή του Capone, όχι εξαιτίας των συνθηκών που αντιμετώπιζε στις φυλακές -το κελί του είχε όλες τις ανέσεις και τις πολυτέλειες-, αλλά εξαιτίας τις ψυχολογικής και φυσικής κατάστασης στην οποία βρέθηκε. Στο κελί του στην Φιλαδέλφεια βρέθηκε αντιμέτωπος με τον προσωπικό του δαίμονα που άκουγε στο όνομα Jimmy. Το άλλοτε σκληρό αφεντικό του εγκλήματος είχε μετατραπεί σε ένα τρομαγμένο παιδάκι, που έκλαιγε και ούρλιαζε τα βράδια μέσα στο κελί του παρακαλώντας τον φανταστικό εχθρό του να τον αφήσει ήσυχο. Πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι ο Jimmy ήταν ένα από τα αδικοχαμένα θύματα του Al Capone. Πράγματι στην «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» ένα από τα θύματα ονομαζόταν Jimmy.
Η επιστημονική εξήγηση που δόθηκε για την κατάσταση του Al Capone στη φυλακή, ήταν ότι το μυαλό του είχε παραδοθεί στην συφιλιδική παράνοια, από την οποία έπασχε από τα 20 του χρόνια. Επειδή ποτέ ο ίδιος δεν αναζήτησε κάποια θεραπεία για την σύφιλη, αυτή εξελίχθηκε σε νευροσύφιλη, η οποία τον οδήγησε σταδιακά σε άνοια. Μετά το πέρας της ποινής του, ο Al Capone μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική το 1939. Εκεί μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, οι γιατροί κατέληξαν στο πόρισμα ότι οι διανοητικές του ικανότητες, επηρεασμένες από την ασθένειά του, δεν ξεπερνούσαν αυτές ενός 12χρονου παιδιού.
Στις 25 Ιανουαρίου ο Al Capone πέθανε από ανακοπή και θάφτηκε στο Mount Carmel του Illinois. Ποτέ κανείς δεν έμαθε τελικά εάν ο Jimmy, ο προσωπικός του δαίμονας ήταν απόρροια της ασθένειάς του ή των τύψεων για όλα αυτά τα εγκλήματα που είχε διαπράξει. Παρόλα αυτά ο Jimmy τον συνόδευσε μέχρι και την τελευταία του στιγμή πριν τον θάνατο.
~A smile can get you far, but a smile with a gun can get you further~
-Al Capone