12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε»

«Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε»


Της Κέλλυ Σαουάχ – Μαραγκουδάκη, 

Μια εξαίρετη εκδήλωση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα θύματα της τρομοκρατίας διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Το σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Δε μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε!»

Με την έναρξη της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η δολοφονία από το τρομοκρατικό χτύπημα του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη «σφράγισε» τα χρόνια της αθωότητάς του και επισήμανε πως σε πολιτικό επίπεδο επέλεξε να έχει ως κανόνα τον τρόπο του πατέρα του, ο οποίος –όπως είπε ο πρωθυπουργός- στις σφαίρες των λίγων απαντούσε με ενότητα των πολλών.  

Η εκδήλωση αυτή στην οποία παρευρέθηκαν πολλές σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, επιστήμονες, διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και σχεδόν όλη ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας και του ελληνικού στρατού ήταν αφιερωμένη σε όλα τα θύματα των τρομοκρατών. Τέθηκε το εύλογο ερώτημα τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους δημοσιογράφους ή καθηγητές που κοσμούσαν το πάνελ πως το θέμα της τρομοκρατίας ύστερα από τόσα χρόνια εξακολουθεί να βρίσκεται στο παρόν. Ίσως όχι σε τέτοιο βαθμό όπως άλλοτε αλλά σε σημαντικό. Γιατί; Μήπως γιατί τελικά δεν απομυθοποιήθηκαν όλοι οι υπαίτιοι; Μήπως γιατί κάποιοι υποστήριξαν τις εγκληματικές τους ενέργειες σθεναρά και εξακολουθούν να το κάνουν; Όπως και να ‘χει αν και έχουμε τελειώσει με τα φαινόμενα τρομοκρατίας, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να υπάρχει ο ίσκιος της. Κάποιες νησίδες της επικράτειας ακολουθούνται από τη σκιά της τρομοκρατίας. Το φαινόμενο έχει μετεξελιχθεί και έχει πάει στο περιθώριο. Ένα περιθώριο που επικρατεί στο σήμερα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως: «Η βία γεννά βία και πως η κοινωνία ενός κράτους δικαίου οφείλει να προστατεύει την κοινωνική ζωή των πολιτών και τη δημόσια ασφάλεια. Αυτό άλλωστε αναδεικνύει το μεγαλείο του δημοκρατικού πολιτεύματος». Σημείωσε επίσης, ότι πολλές φορές η κοινωνία φάνηκε αμήχανη και διστακτική απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και πως ήρθε ο καιρός η μνήμη να αποκτήσει και στην πατρίδα μας τις διαστάσεις που της αξίζουν. Είναι καιρός η μνήμη των αδικοχαμένων να αποκατασταθεί. 

Στο τέλος της ομιλίας του ανακοίνωσε τρεις πρωτοβουλίες κατά της τρομοκρατίας. Η πρώτη είναι ότι εντός τριών μηνών θα είναι έτοιμο σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η δεύτερη είναι η ίδρυση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας και η τρίτη μία εκστρατεία αποδόμησης των ιδεών υπέρ της τρομοκρατίας.

Ανεβαίνοντας στο πάνελ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε πως η εκδήλωση είναι η απαρχή μιας σειράς δράσεων με σκοπό να αποτελέσει ένα θεσμό που θα μελετά και θα ερευνά το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Τόνισε πως είναι ανεξόφλητο το χρέος σε όσους έδωσαν το αίμα τους και σε όσους κατάφεραν να σταθούν όρθιοι για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία. Μεταξύ άλλων είπε πως ήταν μέγα λάθος και ντροπή που η Ελλάδα έδειξε αδυναμία εξάλειψης του φαινομένου, καθώς τέτοιες συμπεριφορές στέκονται απέναντι στη Δημοκρατία. Με σθένος υποστήριξε πως: «Ο τρομοκράτης έχει χάσει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του να είναι άνθρωπος και σε αντίθεση με τον κοινό δολοφόνο που κινείται από μίσος, απληστία, πάθος η απανθρωπιά του τρομοκράτη είναι δεδομένη. Η ιδιοσυστασία του δεν περιέχει κανένα συναίσθημα. Αλλιώς είναι αδύνατον να ενεργήσει επίθεση. Αυτό είναι που τρομάζει στην τρομοκρατία. Η κατάληξη του να πάψεις να είσαι άνθρωπος» και συμπλήρωσε πως: «Στην τρομοκρατία δεν υπάρχει κανένα ρομαντικό στοιχείο και οι πιο σπουδαίες έννοιες θρυμματίζονται και παραβιάζεται η ατομική ευθύνη του καθένα μας να συμβιώνουμε με διαφορετικές αξίες»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έλαβαν χώρα ενδιαφέρουσες ομιλίες με θέματα: «Η εξέλιξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και Ευρώπη», «Η τρομοκρατία υπό την οπτική των τεχνών και των γραμμάτων», «Ασφάλεια: Οι δημοκρατικοί θεσμοί και η απειλή της τρομοκρατίας». 

Προβλήθηκε ένα επίκαιρο ντοκιμαντέρ για τα θύματα της τρομοκρατίας και δόθηκαν δωρεάν δύο βιβλία βασισμένα σε συγκλονιστικές αληθινές ιστορίες που αξίζουν να διαβαστούν.


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».