14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑπό τον Χρήστο Σαρτζετάκη στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Από τον Χρήστο Σαρτζετάκη στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου


Του Γιάννη Μυταυτσή,

«Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μια άξια Ελληνίδα στη κορυφαία πολιτειακή της θέση» με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί η δική του διακυβέρνηση να σημάνει τη περίοδο αλλαγών στο κράτος. Ξεκινώντας από την αρχή του κράτος, δηλαδή τη Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Η νέα Πρόεδρος μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα, αλλά η επιλογή της μας γυρνά 35 χρόνια πίσω, στις κυβερνήσεις της Αλλαγής. Τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε έναν άλλο δικαστικό για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, το Πρόεδρο Χρήστο Σαρτζετάκη. Μάλιστα, στον τότε ΠτΔ σύμφωνα με την αναθεώρηση του Συντάγματος καταργούνται οι «υπερεξουσίες». Εκείνη η περίοδος ήταν πραγματικά συγκλονιστική, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε να απεμπλακεί από τον άνθρωπο της χειρότερης καραμανλικής κυβέρνησης που εξέθρεψε τον παρακρατικό μηχανισμό και είχε σημαδευτεί με τη δολοφονία Λαμπράκη

Ο Αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης είναι υπόδειγμα δικαστικού που εργάστηκε με ζήλο για το δικαστικό κλάδο από κάθε μετερίζι. Μάλιστα, το 1963 δίχως να υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις διεξήγαγε την ανάκριση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Με την ίδια προσήλωση συνέχισε στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «έθνος ανάδελφο», καθώς και με τη πλήρη τήρηση του Συντάγματος τη δύσκολη περίοδο 1989 – 1990.

Η κυρία Σακελλαροπούλου έχει μια παρόμοια πορεία με αυτή του Χ. Σαρτζετάκη αλλά στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις 38 χρόνια, φτάνοντας στο ανώτερο αξίωμα, αυτό της Πρόεδρου του. Η επιλογή της από τον Πρωθυπουργό καθώς και η αποδοχή της υποψηφιότητας από το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς συμβολική γιατί θα γίνει η πρώτη γυναίκα ΠτΔ αλλά γιατί «η αντίληψη της για τα πράγματα υπερβαίνει με ταχύτητα την δικανική προσέγγιση και στοχεύει στην ουσία» όπως σωστά τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής της λειτουργίας κλήθηκε να συμμετάσχει σε διάφορες δίκες που αφορούσαν το πολιτικό μέλλον του τόπου και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Όπως το 2015 που συμμετείχε στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου σχετικά με το αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου (λίστα Λαγκάρντ). Μάλιστα, ως Πρόεδρος του ΣτΕ αντιμετώπισε προσφυγές συνταξιούχων που διεκδίκησαν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεων τους λόγω μνημονιακών μέτρων αλλά και έκρινε Συνταγματική τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυρία Σακελλαροπούλου και ο κύριος Σαρτζετάκης είναι δυο προσωπικότητες που δεν ανήλθαν στο προεδρικό θώκο μέσω της πολιτικής ζωής του τόπου αλλά από την επαγγελματική τους σταδιοδρομίας, αν αναλογιστούμε ότι δικαστικοί λειτουργοί αποτελούν τους αφανείς ήρωες της χώρας μας. Παρόλα αυτά η νέα Πρόεδρος δεν συμβολίζει μόνο την αλλαγή φρουράς στη Προεδρία της Δημοκρατίας, ως πρώτη γυναίκα αρχηγός του κράτους αλλά ως μια γυναίκα με πλούσιο βιογραφικό και λαμπρή δικαστική πορεία. Επίσης, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη θυμίζει κατά πολλοίς, αυτόν που πήρε πρώτη φορά την απόφαση να εκλέξει ΠτΔ έναν δικαστικό και αποτέλεσε αγκάθι της ΝΔ, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Καθώς η επιλογή ενός δικαστικού στο αξίωμα του Πρώτου Πολίτη της χώρας είναι μια επιλογή που ενώνει και δεν διχάζει, όπως έγινε το 1985. Έτσι, σήμερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση και το Κίνημα Αλλαγής στήριξαν με την ψήφο τους την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία συγκέντρωσε 261 ψήφους και εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία στο αξίωμα


Ιωάννης Μυταυτσής

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.