9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Λύντον Τζόνσον

In Memoriam: Λύντον Τζόνσον


Του Μηνά Στραβοπόδη,

Ο Lyndon Johnson ήταν ο 36ος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους διαπραγματευτές. Λάτρευε την εξουσία και τον απόλυτο έλεγχο. Δύο πράγματα χαρακτήρισαν την προεδρία Johnson. Το πρώτο ήταν η μεγάλη του επιτυχία να νομοθετήσει κατά του ρατσισμού και κάθε μορφής διακρίσεων και υπέρ των κοινωνικά αποκλεισμένων. Το δεύτερο ήταν η μεγάλη του αποτυχία στην διαχείριση και διαμόρφωση στρατηγικής κατά την αμερικανική επέμβαση στο Βιετνάμ.

Ο Johnson γεννήθηκε το 1908 σε μια φάρμα στην πολιτεία του Texas. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος από τα έξι στο σύνολο παιδιά. Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή. Ο πατέρας του ασχολήθηκε με την πολιτική, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία. Παρόλα αυτά η μεγαλύτερη στενοχώρια του πατέρα του ήταν η αποτυχία που είχε γνωρίσει στον επιχειρηματικό κόσμο και συγκεκριμένα στο εμπόριο βαμβακιού. Χαρακτηριστική δήλωση του Johnson που περιέγραφε την -οικονομική- κατάσταση της οικογένειάς του ήταν η εξής: «Όταν ήμουν νέος, η φτώχεια ήταν κάτι τόσο δεδομένο που δεν ξέραμε ότι είχε και όνομα».

Όταν ήταν ακόμη έφηβος ο Johnson δούλευε ως εργάτης, για να βοηθάει την οικογένειά του για τα προς το ζην. Μόλις τελείωσε το γυμνάσιο άρχισε να φοιτά στο παιδαγωγικό κολέγιο του Texas. Μετά το πέρας των σπουδών του, έκανε το πρώτο του επαγγελματικό βήμα ως δάσκαλος στο μεξικανό-αμερικανικό σχολείο της περιοχής. Με άλλα λόγια ήταν δάσκαλος σε υποβαθμισμένες περιοχές. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι οι μαθητές του τον θαύμαζαν για την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό του.

Η δεκαετία του 1930 αποτέλεσε δεκαετία σταθμό στην ζωή του Johnson, καθώς κατά την δεκαετία αυτή αποφάσισε να εμπλακεί και ενεπλάκη ενεργά με την πολιτική. Πρώτη του επαφή με την πολιτική ήταν όταν ανέλαβε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου γερουσιαστή, για την πολιτεία του Texas, Hopkins. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αναδείχθηκαν τα επικοινωνιακά προσόντα του Johnson με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να γίνει γραμματέας του γερουσιαστή Richard Clemberg. Σε ηλικία μόλις 27 ετών, τέθηκε επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Νέων, ενώ δύο χρόνια αργότερα έθεσε την πρώτη του υποψηφιότητα για το Κογκρέσο. Η πρώτη επιτυχία ήρθε για τον Johnson στις εκλογές του 1948, όταν ήταν 40 ετών, απέναντι στον κυβερνήτη του Texas, Stevenson, τον οποίο και κέρδισε για 87 μόλις ψήφους.

Το 1960, 12 χρόνια μετά την πρώτη του επιτυχία, ο Johnson έθεσε υποψηφιότητα στο πλευρό του Kennedy και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, η στήριξη στον Kennedy αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για την τελική έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος καθώς τον βοήθησε να κερδίσει τις περιοχές της Louisiana, Texas και Carolina. Μετά την σαρωτική νίκη στις εκλογές, ο Johnson περιέγραφε την κυβερνητική κατάσταση με αρκετή δόση χιούμορ καθώς ανέφερε: «Ο John Kennedy ήταν έξω και φιλούσε μωρά, ενώ εγώ περνούσα νομοσχέδια. Κάποιος έπρεπε να προσέχει το μαγαζί».

Στην πραγματικότητα, ο Johnson, όσο ήταν αντιπρόεδρος ήταν αφανής, όπως όλοι οι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ. Ωστόσο, μετά την δολοφονία του Kennedy το 1963, ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως ακριβώς ορίζει το σύνταγμα. Ο Johnson διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία Kennedy. Σημαντικό να αναφερθεί πως δεν άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο και κατάφερε να περάσει το ριζοσπαστικό νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού, έργο που είχε ξεκινήσει ο Kennedy. Επίσης, υπέγραψε τον νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα και κατάργησε τις «αναλογίες» που περιόριζαν την έλευση μεταναστών στις ΗΠΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει κατά κράτος τις επόμενες εκλογές, καθώς αναδείχθηκε πρώτος στις 44 από συνολικά 50 πολιτείες.

Παρά την επιτυχία του στην εσωτερική πολιτική, ο Johnson έμεινε στην ιστορία για την μεγάλη αποτυχία του να διαχειριστεί την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Κατηγορήθηκε για ανελαστικότητα και για παραχώρηση υπερβολικά πολλών αρμοδιοτήτων στους στρατηγούς. Εν τέλει, το Βιετνάμ αποτέλεσε το προσωπικό Βατερλό του Johnson.

To 1968 o Johnson δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος και αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική σκηνή. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 1973 από καρδιακή προσβολή. Ήταν το έτος που οι ΗΠΑ υπέγραψαν το οριστικό τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

~Yesterday is not ours to recover, but tomorrow is ours to win or lose~

-Lyndon Johnson


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.