16.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕσείς τι γνωρίζετε για τον «πόλεμο» Ιράν και Αλβανίας;

Εσείς τι γνωρίζετε για τον «πόλεμο» Ιράν και Αλβανίας;


Της Μάγδας Τσόχα,

Δικαιωματικά και επάξια το Oscar για τον «μεγαλύτερο πονοκέφαλο στη διεθνή σκηνή» κερδίζει το έτος 2020, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας του έτους. Από τις πρώτες μόλις ημέρες της νέας χρονιάς είχαμε μια εκτέλεση, αυτή του υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί, απόρροιες της οποίας ήταν, προφανώς, οι παρατεταμένες αναταραχές στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, και η επιδείνωση των διπλωματικών, έως τώρα αμφίβολης αξιοπιστίας, σχέσεων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Σε πιο κοντινή χιλιομετρική απόσταση, η συνδιάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, απουσία της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, η «κρυφή» επίσκεψη του αξιωματικού και επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Αθήνα και παράλληλα τα εσωτερικά μας ζητήματα (εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, επανίδρυση Υπουργείου Μεταναστευτικών) αλλά και οι αψυχολόγητες, ή και όχι, πράξεις του Ερντογάν (διαρκής παραβίαση εναέριου ελληνικού χώρου, αυτόβουλη επιβολή τουρκικής ΑΟΖ στην Κύπρο) μας έχουν προκαλέσει τρελό πονοκέφαλο. Η λίστα δεν τελειώνει εδώ- δουλειά να ‘χουμε- γιατί μόλις μάθαμε για τον «μυστικό πόλεμο» μεταξύ Τεχεράνης και Τιράνων.

Οι στήλες των διεθνών στις εφημερίδες δεν άργησαν να καλύψουν το νέο ζήτημα που προέκυψε, άλλες με μεγάλη δόση καταστροφολογίας, άλλες με μετριοπάθεια, αναλύοντας τις αιτίες, ή μάλλον τις αφορμές. Μαθαίνουμε λοιπόν, από αυτές πως την περασμένη Τετάρτη, 15 του Γενάρη, η χώρα της Αλβανίας προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς προειδοποίηση στην απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών. Το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Αλβανίας ανακοίνωσε πως οι διπλωμάτες της πρεσβείας του Ιράν θεωρούνται «persona non grata», βασικός λατινογενής όρος του Διεθνούς Δικαίου και των σύγχρονων Διπλωματικών Σχέσεων, που σημαίνει απλώς «ανεπιθύμητο πρόσωπο». Οι δύο διπλωμάτες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, στα πλαίσια «της ασυμβατότητας των πράξεων τους με τις Αρχές της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», που κήρυξε το αλβανικό υπουργείο. Η αντίδραση αυτή της αλβανικής κυβέρνησης, αν και καθόλα αιφνιδιαστική, αποτέλεσε πρακτική «απάντηση» στις δηλώσεις του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Στη δήλωσή του, ο κύριος Χαμενεΐ ανέφερε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ότι «υπάρχει μία πολύ μικρή, αλλά πολύ διαβολική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αμερικανικά στοιχεία συνεργάζονται με Ιρανούς προδότες και σχεδιάζουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Κατά τα λεγόμενα του ίδιου, στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, μερικοί από τους Μουτζαχεντίν, τα μέλη δηλαδή της Ιρανικής αντιπολίτευσης ΜΕΚ που στεγάζονται στα Τίρανα, συμμετείχαν σε αυτές με απώτερο σκοπό την πρόκληση δολιοφθορών, δολοφονιών και της ανατροπής της κυβέρνησης, αλλά και της συνταγματικότητας. Όπως λοιπόν είναι γνωστό, η Αλβανία, από το 2013, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στεγάζει περίπου 3.000 μέλη της MEK, τα οποία βρίσκονταν στο Ιράκ. Πιο ειδικά, ζουν σε έναν καταυλισμό, λίγο πιο έξω από τα Τίρανα.

Μάλιστα, τον Οκτώβρη του 2019, η αλβανική αστυνομία εξέδωσε ανακοινωθέν, με το οποίο ενημέρωνε για την εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα με έδρα τα Τίρανα, που –κατά τα φαινόμενα- είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες της ΜΕΚ στην Αλβανία. «Ως μια χώρα η οποία αναγνώρισε πριν από λίγο καιρό την παράνομη δραστηριότητα του Ιράν εναντίον του ελεύθερου κόσμου και έλαβε σαφή απόσταση, η Αλβανία δεν μπορεί παρά να στηρίξει έντονα τον Ντόναλντ Τραμπ προς έναν κακόβουλο ακτιβιστή του καθεστώτος της Τεχεράνης! Έχουμε σταθερή σχέση με τις ΗΠΑ όπως ελπίζουμε πως θα κάνουν όλοι», έγραψε στο tweeter του ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, μετά την εκτέλεση του Σολεϊμανί. Και κάπως έτσι γίνεται εντελώς σαφές το γιατί η Αλβανία προχώρησε σε αυτήν την πράξη. Σύμφωνα πάντως και  με τις πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το ίδιο το αλβανικό μέσο Top Channel, οι άντρες φαίνεται να είχαν σχέσεις με τον πρώην ανώτατο αρχηγό των στρατευμάτων Κουντς, Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος εκτελέστηκε από τις ΗΠΑ, έπειτα από εντολή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Τι κάνει λοιπόν “νιάου νιάου στα κεραμίδια”;

Extra fun fact: Για τους δυνατούς παίκτες με εξαιρετική μνήμη, δεν μπορεί φυσικά να μείνει απαρατήρητο πως το 2016, περίπου 3 χρόνια πριν, έγινε «ματαίωση» του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Ισραήλ και Αλβανίας στη Σκόδρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με γρήγορη παρέμβαση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες επικαλέστηκαν πληροφορίες ότι τρομοκράτες θα πραγματοποιούσαν επίθεση εναντίον της αποστολής τους. Αξίζει βεβαίως, να σημειωθεί πως οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν και Ιράκ, ονόμασαν τους Μουτζαχεντίν σιίτες τρομοκράτες, ενώ όταν το 2003 εισέβαλαν στο Ιράκ ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, τους αφόπλισαν μετά από απαίτηση των σιιτικών κυβερνήσεων που εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και ήταν, το λιγότερο, φιλικά προσκείμενες προς την Τεχεράνη. Αργότερα, οι ίδιες οι ΗΠΑ τους αποχαρακτήρισαν από τρομοκράτες, αλλάζοντας τη στάση τους, αλλά καθώς η δική τους παραμονή στο Ιράκ ήταν πλέον ιδιαιτέρως επικίνδυνη, τους έστειλαν στην Αλβανία, με αντάλλαγμα φυσικά πολύ γενναία και παχυλή αμοιβή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάγδα Τσόχα
Μάγδα Τσόχα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.