20.4 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΝ. Κεραμέως: Στόχος μας να κάνουμε τα ελληνικά Α.Ε.Ι. κόμβο της τριτοβάθμιας...

Ν. Κεραμέως: Στόχος μας να κάνουμε τα ελληνικά Α.Ε.Ι. κόμβο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην νοτιοανατολική Ευρώπη


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

Σε πρόσφατη συνέντευξη της στους Financial Times η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως άνοιξε τα χαρτιά της για το πλάνο της κυβέρνησης να βγάλει τα ελληνικά πανεπιστήμια από την εσωστρέφεια. Συγκεκριμένα, στοχεύει στο να καταστεί η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, μέσου της αξιοποίησης του πολιτιστικού και ιστορικού της πλούτου, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση ξένων φοιτητών από χώρες του εξωτερικού αποδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο οικονομικά κέρδη στα ελληνικά πανεπιστήμια. 

Στην συνέντευξη μίλησε για τις κινήσεις που θα στρέψουν τα ελληνικά πανεπιστήμια προς την εξωστρέφεια. Βάση του δημοσιεύματος των Financial Times η κυβέρνηση δίνει έμφαση τόσο στην προσέλκυση φοιτητών από χώρες, όπως την Κίνα όσο και στις fast track συνεργασίες ανάμεσα σε αμερικανικά και ελληνικά πανεπιστήμια. Με την ίδια να πρωτοστατεί με τις επισκέψεις της σε πανεπιστήμια του εξωτερικού προκειμένου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τα ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα και να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την καθιέρωση διεθνών συνεργασιών στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η Υπουργός εκτιμά πως, μέχρι το 2024 περίπου 40.000 με 50.000 φοιτητές από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φοιτούν στο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε τμήματα που αφορούν την Ιστορία, την Αρχαιολογία και την Φιλολογία της Αρχαίας Ελλάδας. Επίσης αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους τα πανεπιστήμια θα μπορούν να έχουν έσοδα πέραν αυτών που λαμβάνουν από την επιχορήγηση, που τους αποδίδεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έσοδα τους θα προέρχονται κυρίως μέσω των θερινών σχολείων, των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, των εσόδων από πατέντες, που θα κατοχυρώνονται, καθώς και από δωρεές και προσφορές που θα πριμοδοτηθούν από την ίδια την κυβέρνηση που θα παρέχει κίνητρα για φορολογική ελάφρυνση στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες. 

Η πρώτη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα είναι ήδη στα σκαριά και αφορά την κατασκευή εστιών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης με την δυνατότητα φιλοξενίας 3.000 φοιτητών, βαρύτητα θα δοθεί και στη φιλοξενία αλλοδαπών φοιτητών. Από τα προαναφερθέντα καθίσταται σαφής η πρόθεση για την αναδιαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα. Έχει ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια για την απελευθέρωση και την οικονομική ανεξαρτησία των πανεπιστημίων ως ένα βαθμό από τα κρατικά “όρια” που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια.    

Συγκεκριμένα στην συνέντευξη της δήλωσε: «Στην διάρκεια των προηγουμένων ετών, τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν εσωστρεφή ως θεσμοί. Θέλουμε να τα κάνουμε εξωστρεφή και να τα καταστήσουμε έναν κόμβο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην νοτιοανατολική Ευρώπη. […] Συνεργαζόμαστε με ακαδημαϊκά ιδρύματα, με κυβερνήσεις και έχουμε προσωπικές επαφές με ακαδημαϊκούς του εξωτερικού. […] Θέλουμε να παράσχουμε στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αποκτήσουν άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά κίνητρα για δωρεές και προσφορές, οι ιδιωτικές συνεργασίες και τα έσοδα από πατέντες».


Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.