Της Μαριέτας Μουγιάντση,
Ούσα η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός, η τριαντατετράχρονη Σάνα Μάριν, ηγούμενη μιας κεντροαριστερής πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα και συνάμα έχει προτείνει ενδιαφέρουσες αλλαγές που αφορούν σε αρκετούς τομείς του συστήματος της Φινλανδίας. Μία, και ίσως η πιο σημαντική ιδέα της είναι η μείωση του ωραρίου εργασίας από 8 ώρες και 5 ημέρες την εβδομάδα, σε 6 ώρες ημερησίως για 4 ημέρες την εβδομάδα. Η πιθανή αυτή αλλαγή στον επαγγελματικό τομέα είναι σίγουρα επίκαιρη και άξια σχολιασμού.
Η οικονομική κρίση του 1991, αποτέλεσε -ίσως- τη χειρότερη περίοδο στην οικονομική ιστορία της Φινλανδίας. Ωστόσο, η χώρα ανέκαμψε γρήγορα κυρίως με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υιοθέτηση του ευρώ ως νομίσματός της. Έκτοτε η Φινλανδία γνωρίζει μια συνεχή ανάπτυξη σε τομείς όπως η οικονομία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός. Η ανοδική αυτή πορεία αποτελεί φυσικά προϊόν της λήψης ορθών αποφάσεων που ωφελούν τόσο τη χώρα ως αδιαίρετο σύνολο, όσο και τους πολίτες ως μονάδες αυτής της χώρας.
Όσον αφορά στην ηγεσία της Φινλανδίας, τα ηνία έχουν περάσει σε γυναικεία χέρια. Η πολιτική πραγματικότητα θέλει τις γυναίκες να αποκτούν έναν πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή και να προτείνουν αλλαγές άνευ προηγουμένου στο Φινλανδικό σύστημα. Όπως αναφέρθηκε από τη Σάνα Μάριν, το ωράριο εργασίας ενδέχεται μελλοντικά να μειωθεί σε 6 ώρες ημερησίως για 4 ημέρες την εβδομάδα. Η πρωτοπόρα αυτή ιδέα μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαντάζει ουτοπική και ταυτόχρονα να δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της, καθώς και τα οφέλη που θα έχει. Ωστόσο, με μια δεύτερη σκέψη, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως αυτή η πρόταση έχει προοπτικές.
Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν, η εξάωρη τετραήμερη εργασία δύναται να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί το πείραμα του Γκέτεμποργκ, στο οποίο συμμετείχαν οι νοσοκόμες της πόλης. Οι νοσοκόμες αυτές κλήθηκαν να εργάζονται πλέον για έξι, αντί για οκτώ ώρες για περίπου 18 μήνες. Τα αποτελέσματα; Στο τέλος του πειράματος όλες ένιωθαν πιο υγιείς, πιο χαρούμενες και γεμάτες ενέργεια. Οι εργαζόμενες ήταν πιο παραγωγικές και πλέον αφιέρωναν περισσότερη προσοχή στις εργασίες τους, περιορίζοντας τις αντιπαραγωγικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το σερφάρισμα στο διαδίκτυο κ.α.
Πράγματι, η μείωση του ωραρίου εργασίας στις 6 ώρες μπορεί να εξασφαλίσει στους εργαζομένους ανεβασμένα επίπεδα σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα διαθέτουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την ικανοποίηση των δικών τους προσωπικών αναγκών, τα χόμπι και τις ασχολίες τους, αλλά και για την οικογένειά τους. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να αθληθούν και να στραφούν προς τη διατήρηση και τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης καθώς επίσης και να ενδιαφερθούν για την προαγωγή και προώθηση της κουλτούρας και του πολιτισμού.
Ακόμη, η ελάττωση των ωρών εργασίας σε 6 ημερησίως θα μπορούσε να έχει εξίσου ευεργετική επίδραση και στο φυσικό περιβάλλον. Πιο αναλυτικά, θα μειωθούν οι ρύποι και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αφού οι εργαζόμενοι θα μετακινούνται από και προς το χώρο εργασίας τους 4 ημέρες την εβδομάδα αντί για 5. Επίσης, οι ίδιοι θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να μαγειρέψουν και να κάνουν τις αγορές τους. Έτσι, θα μειωθούν οι παραγγελίες γρήγορου φαγητού -το οποίο σερβίρεται σε πλαστικά σκεύη- και προοδευτικά θα περιοριστεί η χρήση του πλαστικού.
Τέλος, το χαμηλότερο ωράριο εργασίας συνεπάγεται περισσότερες προσλήψεις για την κάλυψη των εργασιακών αναγκών. Παρ’ όλο που η αύξηση των προσλήψεων σε ένα κράτος φαντάζει οικονομικό βάρος, στην πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει περισσότερα φορολογικά έσοδα καθώς και ασφαλιστικές εισφορές. Συν τοις άλλοις, το κράτος θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά, αφού θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η παροχή επιδομάτων ανεργίας. Βελτίωση επίσης θα γνωρίσει και το σύστημα πρόνοιας, το οποίο θα δέχεται μικρότερη πίεση αφού ο αριθμός των ασθενών θα μειωθεί.
Καταλήγοντας, μια τέτοια αλλαγή στο εργασιακό ωράριο, είναι ικανή να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές τόσο στη ζωή των πολιτών, όσο και στο κράτος. Ωστόσο, η ιδέα αυτή παραμένει ως έχει στο παρασκήνιο, αφού σύμφωνα με τη Φινλανδική κυβέρνηση δεν υπάρχει επίσημη αναφορά στο πρόγραμμά της για 4ήμερη 6ωρη εργασία.
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Μελλοντικά φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον κλάδο της μετάφρασης-διερμηνείας.