20.4 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΟ τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε σε δίκη

Ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε σε δίκη


Της Μάγδας Τσόχα,

Την 18η Δεκεμβρίου του 2019, μόλις λίγες ημέρες πριν την αλλαγή της δεκαετίας, έλαβε χώρα η δίκη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με στόχο την καθαίρεσή του, για τις κατηγορίες της κατάχρησης της εξουσίας του και παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου. Η Νάνσι Πελόζι, αμερικανίδα πολιτικός στο χώρο των Δημοκρατικών και επανεκλεγμένη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 2019, προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις πριν την επίσημη ανακοίνωση του Κογκρέσου για καθαίρεση, διασαφηνίζοντας, κατά τα λεγόμενά της, τον απλούστερο λόγο για τον οποίο η ίδια θέλησε να προχωρήσει τη διαδικασία: το ευρύτερο κοινό και ο απλός λαός, οι οποίοι κατανοούν απόλυτα τη βαρύτητα του Σκανδάλου της Ουκρανίας.

Η Πελόζι χαρακτηριστικά πριν τη μεγάλη ανακοίνωση για τη δίκη της καθαίρεσης δήλωσε πως απ’ όσες διαμάχες, διαφωνίες και συζητήσεις υπήρξαν έως τώρα γύρω από το πρόσωπο του Τραμπ, αυτή με το Σκάνδαλο είναι η πιο εμφανής και κατανοητή από το απλό κοινό. Στο όνομα λοιπόν της τιμής του Αμερικανικού συντάγματος, δηλαδή της προστασίας του από εχθρούς και απειλές, εξωτερικές και εσωτερικές, και με τα γεγονότα γύρω από το «ουκρανικό ζήτημα» να ξεκαθαρίζονται ολοένα και περισσότερο, η δίκη για την καθαίρεση προχώρησε προς αποκατάσταση της αλήθειας και της τιμής. «Κανένας δεν είναι ανώτερος από το νόμο, ακόμη και ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι υπόλογος για τις πράξεις του», δήλωσε και πάλι η κυρία Πελόζι.

Ως προς το ίδιο το Σκάνδαλο της Ουκρανίας, η αφετηρία του ξεκινά σε ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ και του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ίδιο το τηλεφώνημα, οι πράξεις του Αμερικανού Προέδρου πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος περνούν κάτω από μικροσκόπιο, καθώς αποτελούν βασικό σημείο μιας καταγγελίας από επίσημο γραφείο μυστικών υπηρεσιών εναντίον του Τραμπ. Η καταγγελία καθεαυτή διατείνεται πως ο Τραμπ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, προσπαθώντας να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο των πιθανοτήτων του για τις αμερικανικές εκλογές του 2020, με παρέμβαση τρίτης χώρας.

Τα πράγματα γίνονται πιο ανησυχητικά με τη γνωστοποίηση πως ο Τραμπ ζήτησε, λίγες ημέρες πριν το τηλεφώνημα στην Ουκρανία, από τους ανθρώπους της διοίκησής του να παρακρατήσουν ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 αμερικανικών δολαρίων, για λογαριασμό της Ουκρανίας. Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε αποσπάσματα της τηλεφωνικής συνομιλίας, στην οποία αφενός δε γίνεται καμία άμεση αναφορά σε χρηματική δωροδοκία ή παροχή υπηρεσιών έναντι αυτής και αφετέρου ακούγεται ξεκάθαρα ο Τραμπ να τονίζει πως η Αμερική έχει κάνει πολλά για την Ουκρανία και να ζητά από τον Ζελένσκι μια «χάρη», να διερευνήσει τον πρώην Αντιπρόεδρο Τζο Μπαίντεν, αμφισβητώντας την προηγούμενη έρευνα του ειδικού πληρεξούσιου, Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο Τραμπ λοιπόν βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές κατηγορίες, με «βετεράνους» του Τμήματος Δικαιοσύνης και ειδικούς να δηλώνουν παντελή βεβαιότητα για την ενοχή του προέδρου. Η Έλι Χόνιγκ, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, με ειδίκευση στο οργανωμένο έγκλημα, τόνισε πως «Έχουμε τον Αμερικανό Πρόεδρο σε άμεση επικοινωνία, ίσως συμπαιγνία, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Οι κατηγορίες και το φερόμενο ως έγκλημα είναι προφανή».

Οι βασικές λοιπόν κατηγορίες που βαραίνουν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι τέσσερις. Αρχικά η δωροδοκία, το γεγονός δηλαδή ότι ο Τραμπ ανέφερε πως «οι ΗΠΑ κάνουν πολλά για την Ουκρανία», το ότι ο Ζελένσκι έθεσε το ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας πριν το αίτημα Τραμπ για διερεύνηση του Μπίντεν, καθώς και τα 400$ που παρακρατήθηκαν αποτελούν αρκετά στοιχεία για σχηματισμό κατηγοριών δωροδοκίας εναντίον του Προέδρου. Δεύτερον, η υπεξαίρεση χρημάτων. Τα κρατικά δηλαδή κεφάλαια, 400$, που χρησιμοποιήθηκαν για δικό του κέρδος, εκπλήρωση προσωπικής χάρης, ισχυρό επιχείρημα κλοπής χρημάτων φορολογούμενων πολιτών και κατάχρησης αυτών. Έπειτα, η κατηγορία για σχηματισμό θεωρίας συνωμοσίας, η συνωμοσιολογία δηλαδή εναντίον των ΗΠΑ, με συζητήσεις γι’ αυτήν με το Ζελένσκι. Τέλος, η παράνομη προσέλκυση, μέσω εκστρατείας, βοήθειας από ξένη κυβέρνηση. Η παροχή δηλαδή, υπηρεσιών από άλλη χώρα για λογαριασμό των ΗΠΑ, δεν είναι καταδικαστέα μόνο σε περίπτωση που αυτή συνοδεύεται από δωροδοκία, αλλά από μόνη της τελεί παράνομη πράξη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων λοιπόν ενέκρινε τα 2 άρθρα για την καθαίρεση του Προέδρου, με τις κατηγορίες της κατάχρησης της εξουσίας και της παρακώλυσης του Κογκρέσου. Η εφημερίδα Times μετέδωσε ζωντανά την ψηφοφορία. Και επισήμως ο κύριος Τραμπ γίνεται ο τρίτος Πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που βρίσκεται σε διαδικασία καθαίρεσης, ανεξαρτήτως της επιτυχίας ή όχι της διαδικασίας. Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε μια ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές, με τέσσερις εξαιρέσεις. Νωρίτερα, εγκρίθηκε η απαγγελία της πρώτης κατηγορίας σε βάρος του Τραμπ, περί κατάχρησης εξουσίας με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Παράλληλα, ο Τραμπ μιλά για το μίσος των Δημοκρατικών εναντίον του και καταδικάζει δημόσια και μέσω του twitter την αριστερή ρητορική μίσους, ενώ ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για αντισυνταγματική παρωδία. Ακόμη η Πελόζι ισχυρίζεται πως η δίκη στη Γερουσία του Τραμπ θα καθυστερήσει ενδεχομένως, κι ας αναμενόταν να γίνει το Γενάρη του 2020, ενώ ακόμη κι αν γίνει δε θα είναι δίκαιη. Η Γερουσία ελέγχεται στην πλειοψηφία της από Ρεπουμπλικανούς και για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων. Για κάποιους λοιπόν η αθώωση του Τραμπ έχει ήδη προεξοφληθεί.


Ενδεικτική Βιβλιογραφία
  • “Justice Department veterans say Trump could be accused of breaking 4 laws in the Ukraine whistleblower scandal”, insider.com, μπορείτε να διαβάσετε εδώ
  • “Impeachment results: How Democrats and Republicans Voted”, The New York Times, μπορείτε να διαβάσετε εδώ
  • “ This week in impeachment”, politico, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάγδα Τσόχα
Μάγδα Τσόχα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.