11.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 6/1-10/1

Financial Report: 6/1-10/1


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

6/1/2020: Κλειστό έμεινε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της αργίας των Θεοφανίων.

7/1/2020: Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50%, στις 920,09 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 916,04 μονάδων και των 927,21 μονάδων.

Σε μία ημέρα με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα, παρακολουθώντας τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, το Χρηματιστήριο αντέδρασε μετά τις ισχυρές απώλειες της Παρασκευής και επανήλθε πάλι πάνω από τις 920 μονάδες. Το κλίμα ήταν εμφανώς βελτιωμένο, εν αναμονή των νέων ειδήσεων. Αρκετά σημαντική θα είναι για την αγορά και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο. Σε μία δύσκολη συγκυρία που παρατηρείται έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, αναμένεται μια διπλωματική στήριξη από τις ΗΠΑ, ενώ υψηλοί είναι οι στόχοι και για την προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνουν κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και μερίδας επενδυτών.

Στο περιθώριο του ταξιδιού θα συναντηθεί και με την νέα πρόεδρο του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με την Αθήνα να προσδοκά ιδιαίτερα θετικά μηνύματα που θα σχετίζονται τόσο με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όσο και με το μέτωπο της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί και το δεύτερο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του, ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και να τονωθεί η εικόνα της χώρας στις αγορές. Τέλος, θετικά αποτιμά την πορεία της Ελλάδας, σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Citigroup που γνωστοποίησε ότι αναμένονται αρκετές αναβαθμίσεις τη νέα χρονιά για την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας το παράθυρο για ελληνικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και συμμετοχή της χώρας μας σε προγράμματα ρευστότητας, όπως στο QΕ.

8/1/2020: Ισχυρή πτώση για το Χρηματιστήριο, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να επηρεάζουν σημαντικά τόσο τις διεθνείς αγορές όσο και την εγχώρια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% και στις 914,17 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ 904,84 μονάδων και 916,05 μονάδες.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης η γεωπολιτική ένταση λύγισε την αγορά, οδηγώντας τον ΓΔ σε σημαντική πτώση. Το θετικό ήταν ότι ύψωσε άμυνες για τη διατήρηση των 910 μονάδων και δεν επέτρεψε στους πωλητές να έχουν τον πλήρη έλεγχο, αν και ενδοσυνεδριακά το Χρηματιστήριο έφτασε ακόμη και στις 904 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες ως και 2,15%. Γίνεται σαφές ότι οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις. Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο που παραμένει ευάλωτο στην άνοδο του διεθνούς ρίσκου.

Εκτός των παραπάνω, πάντως, εξίσου σημαντικές πιέσεις ήρθαν κι από τις ανησυχίες που προκάλεσαν τα μεγάλα πακέτα που διακινήθηκαν στις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής. Σε αυτά τα πακέτα των 139 εκατ. τεμαχίων οφείλεται και η εκτόξευση του τζίρου, κατά 181,5 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι τα πακέτα έγιναν σε τιμές χαμηλότερες της τρέχουσας και για τις δύο τραπεζικές μετοχές, γεγονός που έχει προβληματίσει την αγορά, καθώς ενδεχόμενο υποδηλώνει μια κατεύθυνση αποεπένδυσης από το ΧΑ, ενόψει της κλιμάκωσης του γεωπολιτικού ρίσκου. Οι διεθνείς εντάσεις φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε περιφερειακές αγορές, όπως η ελληνική.

9/1/2020: Σημαντικό comeback για το Χρηματιστήριο που αντέδρασε μετά τη χθεσινή πτώση και δείχνει να αντέχει τις διεθνείς γεωπολιτικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,30% και στις 926,06 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 920,43 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 927,22 μονάδες.

Αν και το νέο έτος ξεκίνησε με σημαντικές προσδοκίες για την ελληνική αγορά, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν υποβάλει το ΧΑ σε μια περίοδο ανασφάλειας με ένα εύρος διακύμανσης από τις 904 έως τις 930 μονάδες. Η μικρή αποκλιμάκωση της έντασης οδήγησε εκ νέου το ΧΑ στην ανοδική αντίδραση. Μέσα σε όλα αυτά, η αγορά βρήκε στήριξη και σε κάποιες άλλες θετικές εξελίξεις. Μία από αυτές ήταν και η επιβεβαίωση που έλαβε για ακόμη μία φορά η θετική επίδοση της κυβέρνησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος ανακοίνωσε την κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου σε παλαιότερα δάνεια προς την Ελλάδα. Η αναφορά του ESM πως: «Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Συγχρόνως, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ ενισχύθηκε και το Δεκέμβριο, φτάνοντας μάλιστα σε υψηλό επίπεδο 12ετίας. Ο δείκτης αυτός θεωρείται πως δείχνει την πορεία που αναμένεται να έχει η ανάπτυξη μιας χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως το ΑΕΠ του 2019 έχει κλείσει με άνοδο κατά 2% και ευελπιστεί ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,8% για το 2020. Τέλος, η αγορά βρίσκεται εν αναμονή και της επιστροφής στην Αθήνα την τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στις 15 Ιανουαρίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα έχει μεγάλη σημασία για τους επενδυτές, αφού θα ξεκαθαρίσει η δυνατότητα ή μη της κυβέρνησης να προωθήσει τους πολιτικούς της στόχους για μείωση πλεονασμάτων και αλλαγή χρήσης των κερδών των ομολόγων, μέσω μιας καλής δημοσιονομικής εικόνας και της ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων της αξιολόγησης.

10/1/2020: Με μικρές απώλειες, σταθεροποιητικά, έκλεισε η εβδομάδα για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% και στις 923,63 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 921,85 μονάδες και το υψηλότερο 929,71 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,38%, με τον κρίσιμο τραπεζικό κλάδο να σημειώνει απώλειες 1,07%.

Παρά τις περιορισμένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις οποίες επιδόθηκαν οι επενδυτές, η αγορά βρήκε στηρίξεις από δεικτοβαρείς τίτλους σαν της Coca Cola, διατηρώντας το ΓΔ εντός των επιπέδων των 920 μονάδων. Μια εβδομάδα με έντονα σκαμπανεβάσματα έκλεισε τελικά με οριακά κέρδη, αφήνοντας μια θετική αίσθηση για τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Πάντως, τεχνικά, ένας εκ των κρισιμότερων αγοραίων δεικτών, ο τραπεζικός, δείχνει να μη μπορεί να ακολουθήσει την κίνηση της αγοράς και παραμένει κάτω από το ορόσημο των δικών του 890 μονάδων. Ένα ενδεχόμενο ανοδικό πέρασμα πάνω από τις 890 μονάδες θα δώσει την ευκαιρία στο Γενικό Δείκτη να πατήσει το γκάζι για τις 930, παρασύροντας σε άνοδο και την υπόλοιπη αγορά. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να συμβεί κάτι τέτοιο το επόμενο διάστημα. Το 2020 αναμένεται να είναι χρονιά-ορόσημο για τα NPEs των τραπεζών, των οποίων τα θεμελιώδη μεγέθη βαίνουν βελτιούμενα, ενώ οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία και την αγορά ακινήτων είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ