9.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήHarryvederci Londra

Harryvederci Londra


Της Ματίλντας Γεωργελέ,

Brexit or Megxit? Ιδού η απορία. Σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο διχασμένο από το Brexit, φοβισμένο από τις πιθανές συνέπειες αυτού και παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα όλες τις εξελίξεις γύρω από αυτό, όλοι θα περίμεναν ότι η έγκριση της συμφωνίας του Borris Johnson για αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020, όχι μόνο θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του λαού αλλά ταυτόχρονα θα απασχολούσε όλα τα μέσα ενημέρωσης καθιστώντας το βασικό και μοναδικό θέμα ενδιαφέροντος στη χώρα, αλλά και διεθνώς. Και όμως, κάτι τέτοιο δε συνέβη αφού η είδηση της παραίτησης του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ από τα βασιλικά τους καθήκοντα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, προκαλώντας όχι μόνο μια πολύπλευρη θύελλα αντιδράσεων τόσο από το ίδιο το Παλάτι όσο και από τον λαό και τα μίντια, αλλά ταυτόχρονα διαταράσσοντας εκ βάθρων τις ισορροπίες που ανέκαθεν διείπαν τον θεσμό της Βασιλείας στη χώρα. Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά.

Το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου, το πριγκιπικό ζεύγος και Δούκες του Σάσεξ ανακοίνωσαν μέσω του προσωπικού τους λογαριασμού σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι παραιτούνται από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα επιθυμώντας να εργαστούν ώστε να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Παράλληλα τόνισαν ότι είναι προσωπική τους προτίμηση να ζούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κατοικώντας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά, διάγοντας μια ζωή σύμφωνη με τις δικές τους επιταγές και όχι του Παλατιού, υποστηρίζοντας πάντοτε όμως την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ, και τηρώντας το καθήκον τους προς την Ίδια και την Κοινοπολιτεία. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση αυτή έσκασε σαν βόμβα στην Βρετανία, πιάνοντας ταυτόχρονα εξαπίνης και την ίδια την Βασίλισσα μια και η ανακοίνωση του ζευγαριού διόλου προετοιμασμένη και κοινώς συμπεφωνημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Πρίγκιπας Κάρολος, καθώς και οι Δούκες του Κέιμπριτζ, Ουίλιαμ και Κέιτ, όχι μόνο δε γνώριζαν την απόφαση του ζευγαριού, αλλά παράλληλα εξοργίστηκαν από την τόση παρορμητική και ανεύθυνη πρωτοβουλία τους.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η απόφαση αυτή του Χάρι ήταν κάτι το αναμενόμενο και ιδιαίτερα πιθανό αφού λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνεντεύξεις που ο ίδιος είχε παραχωρήσει στο παρελθόν, πολλάκις αναφερόταν στην απρεπή και απαράδεκτη αντιμετώπιση της μητέρα του πριγκίπισσας Νταϊάνα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γεγονός που επαναλαμβάνεται και τώρα με την σύζυγό του Μέγκαν Μάρκλ, το πρόσωπο της οποίας γίνεται διαρκώς στόχος από τα bloids, προσβάλλοντας έτσι τη θέση και την υπόληψή της. Ο “κανιβαλισμός” αυτός προς το πρόσωπο της Δούκισσας του Σάσεξ ξεκίνησε από την πρώτη κοινή εμφάνιση του ζευγαριού και γιγαντώθηκε με την αναγγελία του γάμου τους, καλλιεργώντας ένα έντονο κλίμα δυσαρέσκειας προς το μέρος της. Η ακραία μυστικοπάθειά της, η άρνησή της στο να καλυφθεί δημοσιογραφικά η βάπτιση του γιου τους, όπως είθισται για τα μέλη της Βασιλικής οικογένειας, καθώς και η πομπώδης και ταραχώδης σχέση της με τον πατέρα της και οι μηνύσεις που ακολούθησαν προς την εφημερίδα “The Mail” για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εισβολή στο ιδιωτικό της απόρρητο, την κατέστησαν ένα πρόσωπο απόμακρο και δύστροπο, βορρά στα «πεινασμένα» για ίντριγκα και σκανδαλολογία μέσα ενημέρωσης.

Απέναντι λοιπόν σε όλες αυτές τις επιθέσεις προς τη σύζυγό του και έχοντας ζωντανή στη μνήμη του την πίεση που βίωνε καθημερινά η μητέρα του από το κυνηγητό των δημοσιογράφων, που ενδεχομένως οδήγησε στον θάνατό της, στην άσφαλτο σε προσπάθειά της να ξεφύγει από αυτούς, πιθανότατα επηρέασαν κατά πολύ την κρίση του οδηγώντας τον στο να αποποιηθεί τα πριγκιπικά του καθήκοντα και να ακολουθήσει μια ζωή μακριά από το ανελέητο και αέναο κυνηγητό των paparazzi.

Μπορεί η αποφασιστικότητα του ζευγαριού να υπερκεράσει το βασιλικό κατεστημένο και να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε όλα τα κακώς κείμενα, να ενέπνευσε πολλούς ρομαντικούς, οι οποίοι τους χαρακτήρισαν ως ήρωες με ελεύθερο και αδέσμευτου πνεύμα που τολμούν να αντισταθούν στον πιο σκληρό και αδιάβατο θεσμό, όμως η πραγματικότητα έχει σκληρό πρόσωπο και απέχει πολύ από ρομαντισμούς και ηρωισμούς. Η κατά πολλούς “αθώα” και αυθόρμητη κίνηση του ζευγαριού προκαλεί τεράστια προβλήματα τόσο στην Αυλή, στον Βρετανικό λαό αλλά και στο ίδιο το ζεύγος. Αιφνιδιασμένη και άκρως απογοητευμένη η Βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε το θέμα να επιλυθεί το δυνατόν συντομότερο φοβούμενη ότι η επιλογή τους να κατοικήσουν στον Καναδά και τις ΗΠΑ διεγείρει μεγάλα προβλήματα αναφορικά με την προσωπική τους ασφάλεια και το κόστος αυτής, εμπλέκοντας συνάμα ξένες κυβερνήσεις. Σε δεύτερο επίπεδο, μερίδα του φορολογούμενου Βρετανικού λαού στην απόφαση του ζευγαριού να διαμείνει εκτός του ΗΒ ξεσηκώθηκε για τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση του σπιτιού τους Frogmore Cottage, καθώς και με έξοδα διαβίωσης και μετακίνησής τους τα οποία χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους πολίτες. Σε εσωτερικό επίπεδο, ο πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος έως σήμερα χρηματοδοτούσε το ζευγάρι με 2 εκατομμύρια λίρες ετησίως, δήλωσε επίσημα πως θα σταματήσει να δίνει λευκές επιταγές όπως ο ίδιος σημείωσε, κόβοντάς τους πρακτικά την χρηματοδότηση. Αποκορύφωμα όλων είναι η αμφισβήτηση του ίδιου του θεσμού της Μοναρχίας με επικριτές να επιζητούν μάλιστα δημοψήφισμα για την κατάργηση του, γεγονός που αλλάζει ριζικά όχι μόνο το βρετανικό κοινωνικοπολιτικό στερέωμα αλλά και την αντίληψη περί ισχύος και ισορροπίας στην χώρα.

Φυσικά όλοι θα περίμεναν πως απέναντι σε αυτές τις τόσο πολυδιάστατες και ιδιαίτερα αρνητικές σκληρές συνέπειες το ζευγάρι θα αναθεωρούσε, ακολουθώντας μια πιο μετριοπαθή και διαλλακτική στάση. Κάτι τέτοιο όμως δυστυχώς δε συνέβη, αφού χθες το πρωί η Μέγκαν Μάρκλ αναχώρησε μόνη της από την Μεγάλη Βρετανία με προορισμό τον Καναδά, αφήνοντας πίσω της τον πρίγκιπα Χάρι μόνο του να διαχειριστεί το μένος του λαού, την χλεύη των μέσων και φυσικά, την αντίδραση της ίδια της Βασίλισσας. Μην ξεχνάμε πως η Μεγάλη Βρετανία έχει ξαναζήσει μια παρόμοια ιστορία όπου βασιλικό πρόσωπο αποποιείται τα καθήκοντά του. Ο λόγος αυτονόητα γίνεται για τον Βασιλιά Εδουάρδο Η’, ο οποίος το 1936 μαγεμένος από την Αμερικανίδα ηθοποιό και δις διαζευγμένη Γουάλις Σίμπον, μετά από 11 μήνες βασιλείας του παραιτήθηκε από τον θρόνο και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι με την σύζυγό του, παραχωρώντας τον θρόνο στον αδελφό του και πατέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ, Γεώργιο ΣΤ’.

Μπορεί το Μουσείο Μαντάμ Τισό να απομάκρυνε με τεράστια ευκολία και ταχύτητα τα κέρινα ομοιώματα του ζευγαριού δίνοντας με την σειρά του ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν ανήκουν πλέον στη Βασιλική οικογένεια, όμως κάθε άλλο παρά εύκολη και ανώδυνη θα είναι η παραίτηση του Χάρι και της Μέγκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα. Με την Βασίλισσα Ελισάβετ να μην περιλαμβάνει την φωτογραφία τους στο Χριστουγεννιάτικο Βασιλικό πορτρέτο το σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις των πλευρών έχουν διαρραγεί και η αποκατάστασή τους φαντάζει έργο πολύ δύσκολο. Παρόλα αυτά όμως, το ζευγάρι είναι αποφασισμένο και η γη της επαγγελίας τους, ο Καναδάς, έρχεται όλο και πιο κοντά. Η Μέγκαν βρίσκεται ήδη εκεί, το Megxit έχει πραγματοποιηθεί. Το μόνο το οποίο μένει είναι το Harryvederci. Τι επιπτώσεις θα έχει άραγε; Οψόμεθα.


Ματίλντα (Σταματίνα) Γεωργελέ

Είναι τριτοετής φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την παρούσα στιγμή βρίσκεται στο Παρίσι, όπου έχει επιλεγεί να φοιτήσει μέσω Εράσμους στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon Sorbonne στο τμήμα του Διεθνούς Δικαίου. Tην περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, βρισκόταν στις Βρυξέλλες οπου πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών όπως το HARVARD WORLD MUN στη Μαδρίτη, το FWWMUN (στη Νεα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ), καθώς και στο European Youth Debate υπό την αιγίδα του Πανεπιστήμιου Βοcconi στο Μιλάνο. Κατά την περσινή χρονία συμμετείχε ως βουλευτής στο 22 ΠΚΝ.Ομιλεί 4 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά σε επίπεδο μητρικής και Κινέζικα σε επίπεδο Lower. Είναι λάτρης της ιστιοπλοϊας καθώς και του χειμερινού σκι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ