Του Φάνη Γραμμένου,
Με την έλευση του νέου έτους ένα από τα γεγονότα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν αυτό της συνάντησης Τραμπ-Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, οι δυο ισχυροί άνδρες της Ελλάδας και της Αμερικής, συναντήθηκαν στις 7 Ιανουαρίου 2020 στο Λευκό Οίκο, υπό τη σκιά των αυξημένων προσφυγικών ροών, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων σε μια κρίσιμη περίοδο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνάρτηση με το γεωπολιτικό ρόλο, αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας στην περιοχή.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρούσα συνάντηση κατείχε, όπως είναι βέβαια φυσικό, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η «θετική της αντίδραση» όπως τη χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και η οικονομία αντιδρά θετικά. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο εταίρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως τονίσαμε και στην αρχή, πρωταρχικής σημασίας για το διάλογο των δυο ηγετών φάνηκε να είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με αφορμή μάλιστα την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, που καταπατά πρόδηλα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Σε μήνυμα που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη γείτονα χώρα, ξεκαθάρισε την επιθυμία του για αποχή από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί τάπητος ετέθη και το ζήτημα των F-35, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει να εννοηθεί ότι θα πραγματοποιηθούν εκτενέστερες συζητήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία, για τη διευθέτηση του θέματος, σε μελλοντικό χρόνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας προσβλέπει στην αμερικανική στήριξη, την ώρα που ο Τραμπ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως σταθερό εταίρο της Αμερικής, προσκαλώντας ανοιχτά την ελληνική αντιπροσωπεία στη σύναψη νέων συμφωνιών.
Στο φλέγον δε ζήτημα των ημερών και συγκεκριμένα, τη δολοφονία του ιρανού υποστρατήγου Σουλεϊμανί, η απάντηση Τραμπ υπήρξε απόλυτη. «Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνωμοσίες, σώσαμε ζωές. Ήταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις, ήταν ένας άνθρωπος που εξουδετερώθηκε επιτυχώς». Προκειμένου δε να διασφαλίσει τις υγιείς διμερείς σχέσεις Αμερικής-Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι όποια συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και η υλοποίηση του αγωγού “East Med” δε στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Σε αυτή τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, σαφής υπήρξε η διαβεβαίωση Τραμπ για συνεχιζόμενη στήριξη της Αμερικής στη στενή συνεργασία με τους δύο αυτούς εταίρους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ-Μητσοτάκη υπήρξε ιδιαιτέρως θετική για την ελληνική πλευρά, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τις άριστες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έκβαση της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί σε όλους τους τομείς ,τους οποίους θεωρούμε κύρια προτεραιότητα, όπως οι επενδύσεις και ο τομέας της άμυνας, δεδομένου κιόλας ότι οι βλέψεις των δυο χωρών σχετικά με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δε διαφέρουν και πολύ.
Το γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε καθαρά για δύο ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας, αυτό της τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για τις διαπραγματεύσεις για συμμετοχή στην παραγωγή των F-35, αποτελεί ασφαλώς ασφαλιστική δικλείδα για την συνέχιση της καλής βουλήσεως στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και μια ηχηρή απάντηση σε όσους βιάστηκαν να δουν αρνητικά την πολυαναμενόμενη αυτή συνάντηση. Σαφώς υπάρχουν και τα μελανά σημεία στο όλο εγχείρημα, τα οποία όμως δύσκολα αμαυρώνουν τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διπλωματικές σχέσεις Αμερικής-Ελλάδας. Δυσάρεστη υπήρξε για πολλούς η μεταβολή του εθιμοτυπικού στιγμιότυπου της συνέντευξης των δύο ανδρών, που έμοιαζε περισσότερο σε συνέντευξη τύπου του Ντόναλντ Τραμπ με κάπως διακοσμητική την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα έδειξε ενοχλημένος και ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει δύο φορές στις καταιγιστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ακόμη, θερμότερη αναμενόταν η καταδίκη των τελευταίων πράξεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο από την αμερικανική πλευρά, ενώ αρκετοί αναφέρουν πως το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας–Λιβύης, το «προσπέρασε» διπλωματικά αναφερόμενος αποκλειστικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη. Θα ήταν, λοιπόν, άτοπο να κρίνουμε βεβιασμένα την έκβαση της παρούσας συνάντησης, σε πρώτο χρόνο. Τα γεγονότα θα δείξουν εάν τελικά τέθηκαν ισχυρά τα θεμέλια στις σχέσεις Αμερικής-Ελλάδας και αν μπορεί να υπολογίζει η δεύτερη σε έναν ουσιαστικά ισχυρό εταίρο παγκοσμίως. Άλλωστε είναι σοφότερο να κρίνουμε εκ του πράττειν και όχι μόνο εκ του λέγειν.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999 και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, έλκει την καταγωγή του από την Λακωνία την οποία αγαπά ιδιαίτερα. Φοιτεί στο 3ο έτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ιδιαίτερη έφεση στο Διεθνές Δίκαιο και τα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε προσομοιώσεις δικών (MICC Poland, Greece 2019), καθώς και σε άλλα προσομοιωτικά μοντέλα οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europa.S). Στην ομάδα του OffLine Post, έχει αναλάβει την συγγραφή άρθρων διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να έχουν ενεργό δράση.