Της Στέλλας Μαυροπούλου,
Είναι Σάββατο βράδυ και ετοιμάζεσαι με ανυπομονησία για τη βραδινή σου έξοδο. Μόλις βγήκες από το ντους τρίβοντας λιγάκι τα μάτια σου που τσούζουν από το σαμπουάν που σου ξέφυγε στη διάρκεια του μπάνιου. Μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο ενοχλητικός πόνος έχει πλέον υποχωρήσει. Αφού ντύθηκες, πλησιάζεις στον καθρέφτη για να βαφτείς. Τα καλλυντικά διαδέχονται το ένα το άλλο, ακολουθώντας την γυναικεία ιεροτελεστία. Τέλος, βάζεις το αγαπημένο σου παλτό με το υπέροχο, απαλό γουνάκι στο λαιμό και φεύγεις. Έχεις ήδη αργήσει αρκετά, όμως ίσα που προλαβαίνεις να καπνίσεις ένα τσιγάρο.
Κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί πως πριν από μερικά χρόνια αυτές οι απλές κινήσεις θα ήταν δυνατόν να κρύβουν μέσα τους μια άλλη τρομακτική ιστορία. Αν πριν από 10 χρόνια κοιτούσες λίγο πιο προσεκτικά μες τον καθρέφτη σου, ίσως κατάφερνες να αντικρίσεις αυτήν την ιστορία με κύριους πρωταγωνιστές ζώα αλλά και τέρατα.
Τα πειράματα πάνω σε ζώα, γνωστά και ως animal testing, αποτελούσαν για πολλά χρόνια την κύρια μέθοδο εξέλιξης και ελέγχου διαφόρων ουσιών όπως τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τις κρέμες κτλ. Ανυπεράσπιστα ζώα υποβάλλονταν σε φρικτά βασανιστήρια «για το καλό της ανθρωπότητας». Υπήρχαν διάφορες μορφές εκμετάλλευσης των ζώων, οι οποίες τις περισσότερες φορές ξεπερνούσαν τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας. Μικρά, αθώα πλασματάκια έπρεπε να υποστούν βάναυσες δοκιμές ουσιών που προκαλούσαν αφόρητο πόνο, τύφλωση και φυσικά κατέληγαν στο θάνατο. Δεκάδες προϊόντα της καθημερινότητας, ακόμη και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του animal testing, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που ζώα αναγκάζονταν να εισπνέουν επί μήνες, ίσως και χρόνια κλεισμένα σε κουτιά, τον καπνό τσιγάρων ώστε να διαπιστωθούν οι επιδράσεις αυτών σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι εθελοτυφλούσαν μπροστά στη φρίκη των πράξεων της ανθρωπότητας ενάντια στα ζώα. Ίσως δε γνώριζαν, ίσως δεν ήθελαν να γνωρίζουν. Ίσως φοβόντουσαν να αντικρίσουν την αλήθεια των βασανιστηρίων, τη στιγμή που οι ίδιοι δεν άντεχαν ούτε μια σταλιά από σαμπουάν στα μάτια τους.
Σήμερα, πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει την απαλοιφή τέτοιων μορφών πειραματισμού πάνω σε ζώα. Επιπλέον, χώρες όπως η Ινδία, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Αυστραλία έχουν ταχθεί ενάντια σε τέτοιου είδους αποτρόπαιες πρακτικές. Βέβαια, δεν παύουν να υπάρχουν χώρες οι οποίες εξακολουθούν να προωθούν το animal testing επικαλούμενες επιστημονικούς λόγους, όμως γενικότερα το κίνημα κατά της σκληρότητας απέναντι στα ζώα δείχνει να κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Παρόλα αυτά, ο άνθρωπος δεν έχει αλλάξει όσο θα έπρεπε. Μέσα του υπάρχει και θα υπάρχει πάντοτε το αίσθημα της κυριαρχίας ενάντια σε κάθε άλλο ζωντανό οργανισμό. Αδυνατεί να καταλάβει πώς τα ζώα νιώθουν και αγαπούν. Μπορεί να μη μιλάνε με ανθρώπινη φωνή, όμως μέσα στα μάτια τους καθρεφτίζεται όλη η αλήθεια αυτού του κόσμου. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως ο Θεός δεν έδιωξε ποτέ τα ζώα από τον παράδεισο… Έτσι, λοιπόν, μόνο όταν το τέρας γίνει ξανά άνθρωπος θα έχει μια θέση στον παράδεισο.
Γεννήθηκε το 1998 στην Κοζάνη. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έχει άριστη γνώση της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας. Ταυτόχρονα φοιτά στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας σπουδές κλασσικής κιθάρας. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να πηγαίνει για karaoke με την παρέα της, ενώ λατρεύει και τις προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN).