Της Κασσιανής Σκαμάγκα,
Τον τελευταίο καιρό όλοι έχουμε δει και διαβάσει για τις φρικτές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στην Αυστραλία. Η έκτασή τους είναι τόσο μεγάλη που οι καπνοί είναι ορατοί και στη Νέα Ζηλανδία, δίνοντας μάλιστα μία καφέ απόχρωση στους παγετώνες. Αρχικά, η Αυστραλία ως χώρα παρουσιάζει αρκετά υψηλά ποσοστά ξηρασίας κατά τους θερινούς μήνες και χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Είναι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες, οι οποίοι μαζί με τους ισχυρούς ανέμους και την κλιματική αλλαγή προκάλεσαν την εκδήλωση των πρώτων πυρκαγιών, μόλις τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή μαίνονται περισσότερες από 100 πυρκαγιές με τον αριθμό τους να αυξάνεται μέρα με τη μέρα και ο αριθμός των νεκρών να ανέρχεται στους 24. Η παρουσία ορισμένης στρατηγικής και η ετοιμότητα των κρατικών παραγόντων εύκολα χαρακτηρίζεται ως ανύπαρκτη. Πρόκειται για μία ζοφερή εικόνα της πραγματικότητας, την οποία θα μπορούσε εύκολα κανείς να συνδέσει στη μνήμη του με όσα συνέβησαν στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας Σκότ Μόρισον, αρκέστηκε στο να ανακοινώσει την «ανησυχία» του πως οι πυρκαγιές ίσως να διαρκέσουν μέχρι και μήνες. Οι πολίτες, ωστόσο έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στο πολιτικό έργο του, κατηγορώντας τον πως ήταν απών, ευρισκόμενος σε διακοπές στη Χαβάη, όταν ήδη η Αυστραλία βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο πυρκαγιών. Είναι δε αρνητής της κλιματικής αλλαγής και γι’ αυτό άλλωστε, παρά τις εκκλήσεις να βάλει τέλος στις εξορύξεις άνθρακα, ο ίδιος δίνει σαφώς προβάδισμα στα οικονομικά συμφέροντα και τις προσωπικές ματαιοδοξίες του, διαφωνώντας με τη φορολόγηση της εκπομπής αερίων.
Πόσοι όμως από εμάς ενδιαφέρθηκαν για την οικολογική καταστροφή της Αυστραλίας από την πρώτη στιγμή, όπως συνέβη και με τον Αμαζόνιο; Ίσως αυτό τελικά που προκάλεσε την «έκρηξη» μετάδοσης πληροφοριών και δωρεών ανά την υφήλιο προς τους πληγέντες, να ήταν ο πρώτος απολογισμός των θυμάτων. Όπως προαναφέρθηκε, εκτός από την απώλεια δεκάδων ανθρώπων, έχουν απανθρακωθεί περίπου 480.000.000 ζώα, περίπου το 30% της άγριας ζωής της Νέας Νότιας Ουαλίας. Είναι προφανές πως η απώλεια για τη βιοποικιλότητα είναι τραγική, όταν έχουν καεί 40.000.000 τ.μ γης. Το έργο των πυροσβεστών γίνεται ολοένα και πιο δυσχερές, με την κυβέρνηση να καλεί 3.000 εφέδρους να αντιμετωπίσουν τις φωτιές.
Μη ξεχνάμε ωστόσο πως αυτή τη μάχη δεν τη δίνει μόνη της η Αυστραλία. Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη. Εμείς με τη σειρά μας, και ο καθένας ατομικά, δεν πρέπει να είναι εδώ μόνο για να καταγγέλλει. Πρέπει να αφυπνίζουμε συνειδήσεις, να προσφέρουμε από το υστέρημά μας για την διάσωση της χώρας μέσα από τις επίσημες σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως της διάσημης Αυστραλής κωμικού Celeste Barber). Να εμπεδώσουμε πως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και δεν επίκειται απλά.
Γεννημένη το 2000 στον Βόλο, είναι δευτεροετής φοιτήτρια Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις στο Λύκειο είχε επιλεγεί για μαθητικό Erasmus στο Nymburk της Τσεχίας, μετρώντας ήδη μία σημαντική συμμετοχή της σε ρητορικούς αγώνες που διεξήχθησαν στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προσομοίωση επιτροπών του ΟΗΕ στο εξωτερικό και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διεθνές δίκαιο. Είναι γνώστρια της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας, ενώ παράλληλα η πολυετής ενασχόληση της με τη κλασική μουσική συνοδεύεται από τη συμμετοχή της σε σύνολα δωματίου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βόλου.