Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,
Ο Τζον Κάλβιν Κούλιτζ υπήρξε Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επί προεδρίας του Χάρντινγκ και έπειτα από τον θάνατο του έγινε 30ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αμφότεροι Χάρντινγκ και Κούλιτζ μνημονεύθηκαν ως εκφραστές της μεσαίας τάξης, όμως αργότερα κρίθηκαν αυστηρά από πολλούς επικριτές του συστήματος Laissez – Faire.
Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1872 και εργάσθηκε ως δικηγόρος στο Βέρμοντ. Ρεπουμπλικανικών πολιτικών φρονημάτων εντάχθηκε στους Ρεπουμπλικάνους και έγινε ενεργό τακτικό πολιτικό μέλος τους. Κατάφερε να αναρριχηθεί γρήγορα στα κομματικά αξιώματα και στην πολιτική ηγεσία αφού η πολιτική καριέρα του ξεκίνησε όταν έλαβε τη θέση του Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.
Έμεινε ιδιαίτερα γνωστός για την άτεγκτη βούληση και αποφασιστικότητα του. Ένα γεγονός έμελε όμως να σημαδέψει την πολιτική καριέρα του. Η απεργία της αστυνομίας της Βοστόνης το 1919 είχε παραλύσει τη πόλη και προκαλέσει χάος στην επιβολή της δημόσιας τάξης. Όλοι περίμεναν από την πολιτεία να παρέμβει. Η άμεση αντίδραση του Κούλιτζ τον έσπρωξε στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής και του εξασφάλισε τη φήμη του ανθρώπου της άμεσης και αποφασιστικής δράσης.
Το 1920 εξελέγη 29ος Αντιπρόεδρος στην προεδρία του Ουόρεν Χάρντινγκ τον οποίο και διαδέχθηκε στην προεδρία μετά τον θάνατο του το 1923. Το 1924 εξελέγη στο αξίωμα και με τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κατάφερε να αποκτήσει τη φήμη του πολιτικού με τις συντηρητικές καταβολές, που πιστεύει στην ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση και στο μικρό κράτος, αλλά και ενός ανθρώπου ολιγόλογου.
Πολλά ήταν τα σκάνδαλα που βάραιναν το θεσμό της Προεδρίας στα μάτια του κοινού ύστερα από τον θάνατο του προκατόχου του. Ο Κούλιτζ κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στον Λευκό Οίκο και να προσδώσει στο αξίωμα μεγάλη δημοτικότητα. Πολιτικά κατάφερε να πιάσει τη φλέβα της μεσαίας τάξης και να εκφράσει τις ανάγκες της. Αντιπροσώπευε την λογική του μέσου όρου και αυτό αποτελούσε τη δύναμη του.
Η φήμη του αναγεννήθηκε επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρήγκαν αλλά συνεχίζει να διχάζει ακόμα και σήμερα το αμερικάνικό και όχι μόνο κοινό, ανάμεσα σε εκείνους που εκτιμούν τα φιλελεύθερα προτάγματα του στην οικονομία και ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να συμμετέχει περισσότερο στην ρύθμιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ο Κάλβιν Κούλιτζ πέθανε σαν σήμερα στις 5 Ιανουαρίου του 1933.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.