Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,
Ο Μάριος Πλωρίτης γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1919 στον Πειραιά. Σπούδασε στην Νομική σχολή των Αθηνών, αλλά υπήρξε και πτυχιούχος Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών. Σπούδασε στην Αγγλία θέατρο και έκτοτε η ζωή του συνδέθηκε με την τέχνη.
Το μεταφραστικό και θεατρικό έργο του Μάριου Πλωρίτη ήταν μεγάλο και αξιοσημείωτο. Τα εβδομαδιαία άρθρα – επιφυλλίδες του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής» αλλά και σε πλείστα περιοδικά της εποχής άφησαν εποχή ενώ πολλά συζητιούνται και επανέρχονται μέχρι και σήμερα.
Διετέλεσε κρητικός τέχνης και θεάτρου στην εφημερίδα Ελευθερία κατά τα έτη 1944 και 1965, διευθυντής του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ το 1952 και καθηγητής ιστορίας του θεάτρου στη Δραματική Σχολή Θεάτρου και Τέχνης. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Θεάτρου μαζί με τον Κάρολο Κουν.
Το μεταφραστικό έργο του είναι εξίσου σημαντικό. Έγινε συνιδρυτής των εκδόσεων «Ίκαρος» μαζί με τον Νικόλαο Καρύδη και Αλέκο Πατσίφα. Μετέφρασε επίσης και τα ακόλουθα θεατρικά έργα τα οποία άφησαν μεγάλη εποχή: Γράμματα σ΄ ένα νέο ποιητή του Ρίλκε (1943), Ποιήματα του Μπρεχχτ (1978) και ένα πλήθος 120 περίπου θεατρικών έργων των: Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Ουάιλντ, Πιραντέλο, Ο’ Νιλ, Μπρεχτ, Ανούιγ, Ουίλιαμς, Μομ, Βάις.
H προσωπική του ζωή ήταν αρκετά ταραχώδης. Ο Πλωρίτης έκανε τρεις γάμους. Έναν με την ηθοποιό με την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη το 1950 που χώρισαν το 1953, το δεύτερο με τη Μαρίκα Ανεμογιάννη το 1964 και ο τρίτος έγινε το 1966 με την Κάτια Δανδουλάκη. Ο Μάριος Πλωρίτης άφησε μεγάλη παρακαταθήκη σε πάρα πολλούς κλάδους της ελληνικής τέχνης, από τη ποίηση και το θέατρο μέχρι και τον κινηματογράφο. Το όνομα του μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Ένδειξη της προσφοράς του υπήρξε η έκδοση γραμματοσήμου με τη μορφή του το 2015 στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ, με τίτλο «100 χρόνια απο την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ». Παράλληλα, συνέβαλε ως επικεφαλής πολιτικής εκστρατείας της αντιμοναρχικής παράταξης στη νίκη της Αβασίλευτης Δημοκρατίας κατά το δημοψήφισμα για το πολιτειακό της 8ης Δεκεμβρίου 1974
Ο Μάριος Πλωρίτης απεβίωσε σαν σήμερα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2006.