11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Σάλος» για το Αμερικάνικο AirBnB στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

«Σάλος» για το Αμερικάνικο AirBnB στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες


Του Βασίλη Δόγκα,

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων, διαμερισμάτων και δωματίων άρχισε, 11 χρόνια αφ’ ότου ιδρύθηκε, να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο στην αγορά ακινήτων, μετά την εκτόξευση των εσόδων και του αριθμού των καταλυμάτων με τα οποία συνεργάζεται.

Στην Αθήνα, το 2010 υπήρχαν μόλις 54 διαθέσιμα καταλύματα, αριθμός που αυξήθηκε σε περισσότερα από 6.700 το 2015 και τελικά πενταπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018! Η ενίσχυση των τιμών και των αξιών των ακινήτων είναι επακόλουθο της αύξησης της ζήτησης κατοικιών, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία, ειδικά μέσω των μισθώσεων για μικρά χρονικά διαστήματα, έχουν αποκτήσει επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσφέρουν αποδόσεις κοντά στα επίπεδα των επαγγελματικών χρήσεων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ενδεικτικά, καταγράφεται αύξηση των εσόδων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2019, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες ενισχύθηκαν κατά 9,8% επίσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος περιορισμός που αναμένεται να επιβληθεί στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις προέρχεται από την επιβολή μέτρων, με σκοπό τη φορολογική συμμόρφωση των ιδιοκτητών, με τον ηλεκτρονικό φορέα διαχείρισης των κρατήσεων να είναι υποχρεωμένος να παρέχει στοιχεία σχετικά με τα ακίνητα, τη χρήση τους και τη γενικότερη δραστηριότητά τους, στο ελληνικό Δημόσιο. Διαφορετικά η νομοθεσία στον Ελλαδικό χώρο προβλέπει τη διακοπή της πρόσβασης, της εν λόγω εφαρμογής, στο διαδίκτυο. «Μήνας μέλιτος», δηλαδή, θα συνεχίσει να επικρατεί ακόμη στην Ελλάδα όσον αφορά την εφαρμογή και το αντίκτυπο που αυτή έχει, όχι μόνο στις τιμές ακινήτων της πρωτεύουσας, αλλά και της συμπρωτεύουσας, όπου η εύρεση κατοικίας για ενοικίαση έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα δύσκολη.

Στον αντίποδα φαίνεται να βρίσκεται το Βερολίνο, καθώς ο αριθμός των καταλυμάτων διαθέσιμων για ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας είναι καταπληκτικά μικρότερος και ανέρχεται σε 22.552. Εκεί προβλέπεται νόμος – που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί γλωσσοδέτη – και ονομάζεται «Zweckentfremdungsverbotsgesetz», ο οποίος απαγορεύει τη χρήση καταλυμάτων για μη εξουσιοδοτημένους σκοπούς και ελέγχει με ιδιαίτερη αυστηρότητα τη χρήση της κατοικήσιμης περιουσίας. Οι Γερμανικές αρχές δηλώνουν, ότι στο τέλος του 2017, 4.000 διαμερίσματα σταμάτησαν τη συνεργασία τους με την εν λόγω εταιρία και επέστρεψαν στην αγορά ακινήτων, ενώ παράλληλα συλλέχθηκαν 3,2 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα. Το 2018 ο νόμος ελάφρυνε, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν τις πρώτες τους κατοικίες χωρίς χρονικούς περιορισμούς και τις δεύτερες κατοικίες έως και 90 ημέρες το χρόνο. Η ανανεωμένη νομοθεσία προβλέπει ακόμη, την αύξηση προστίμου σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας μέχρι και 565.000 περίπου ευρώ!

Στο Παρίσι, τέλος, έχοντας  4.000 διαμερίσματα το 2012, ακολούθησε δεκαπλασιασμός αυτών σε 40.000 το 2015 και σε αύξηση κατά 20.000 το 2018! Η «Πόλη του φωτός» βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με την αμερικανική εταιρεία, την οποία κατηγορεί ότι οδήγησε τα ενοίκια στα ύψη, που αναγκάζει κυρίως τα μεσαία στρώματά της, είτε να πληρώνουν υπέρογκα μισθώματα, είτε να αναζητούν κατοικία εκτός του κέντρου της πόλης. Η σύγκρουση του Παρισιού με την αμερικανική πλατφόρμα κορυφώθηκε έχοντας ως αφορμή το πρόστιμο ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ που κλήθηκε να πληρώσει η Airbnb με αφορμή τη μη έγκαιρη γνωστοποίηση στις Αρχές των κατοικιών που εντάχθηκαν πρόσφατα στην πλατφόρμα. Η δημοτική Αρχή του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας δίνουν έναν αγώνα ενάντια σε πολλά μέτωπα. Απέναντί της δεν έχουν μόνο την Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία υπέγραψε συμβόλαιο με την πλατφόρμα (το οποίο ξεκινάει από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο του 2020 και τελειώνει με τους Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028) η οποία, μάλιστα, εμφανίζει την επιλογή της αυτή ως συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, μιας και αντικαθιστά τις νέες επενδύσεις μιας χρήσης σε καταλύματα. Έχει επίσης απέναντί του και την ίδια την Airbnb, που πλέον ελέγχει το 4% των παγκόσμιων διανυκτερεύσεων. Καθώς η εταιρία οργανώνει και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2020, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αυξήσει την αξία της (35 δισεκατομμύρια δολάρια) και τα έσοδά της, που το δεύτερο τρίμηνο του 2019 υπερέβησαν, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η Γαλλική πρωτεύουσα έχει ακόμη απέναντί της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Ιαν Μπροσά, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο τον περασμένο Ιούνιο ότι «θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι στην πλευρά των κατοίκων και όχι των μεγάλων εταιρειών». Αφορμή για τη γαλλική κριτική στην ΕΕ στάθηκε η μη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπου απεφάνθη ότι η Airbnb, κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει να θεωρείται ψηφιακός πάροχος και όχι παραδοσιακή υπηρεσία μίσθωσης ακινήτων. Η συγκεκριμένη απόφαση επιτρέπει σε όσους συνεργάζονται με την πλατφόρμα, να συνεχίσουν να παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία και να μην δηλώνουν τα προς ενοικίαση ακίνητά τους στην εφορία και τις εθνικές αρχές, γλυτώνοντας έτσι ακόμη περισσότερα έξοδα και αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδά τους.


Βασίλης Δόγκας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ