Της Ελπίδας Δαλιέτου,
Η νέα φινλανδική κυβέρνηση είναι γυναικεία υπόθεση και στη χώρα πνέει τώρα αέρας πρωτοπορίας. Επικεφαλής της κυβερνήσεως ανέλαβε τη 10η Δεκεμβρίου η Σάνα Μάριν, μόλις λίγες μέρες μετά τα τριακοστά τέταρτα γενέθλιά της, όντας έτσι η νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου, αλλά και στην ιστορία της Φινλανδίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πρόεδροι και των πέντε κομμάτων που απαρτίζουν τη νεοεκλεχθείσα κυβέρνηση συμμαχίας είναι γυναίκες, οι περισσότερες κάτω των 40. Δώδεκα από τα δεκαεννιά μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι γυναίκες, το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Φινλανδίας έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό γυναικών υπουργών στον κόσμο, μετά την Ισπανία.
Πέρα από τη Μαρίν, η οποία εξελέγη επικεφαλής του κόμματος Σοσιαλδημοκρατών, η Κάτρι Κουλμούνι είναι πρόεδρος των Κεντρώων, η Λι Αντερσον της Αριστερής Συμμαχίας, η Μαρία Οχισάλο των Πρασίνων και η Ανα Μάγια Χένρικσον του Σουηδικού Κόμματος του Λαού. Από τις πέντε τους, μόνο μία υπερβαίνει τα 40. Η Σάνα Μαρίν, η οποία μέχρι τώρα διατελούσε χρέη Υπουργού Μεταφορών της Φινλανδίας, αναλαμβάνει αρχηγός της χώρας μετά την παραίτηση του τέως πρωθυπουργού, Αντι Ρίνε. Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό της μόλις πριν δύο εβδομάδες. Στην ψηφοφορία, 99 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ, 70 κατά και 30 βουλευτές απουσίαζαν.
Μαζί της στον πεντακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό έχει την Κάτρι Κουλμούνι, η οποία μόλις στα 32 της αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Τον Σεπτέμβριο του 2019 κατάφερε να νικήσει τον Άντι Καϊκόνεν για την προεδρία του Κόμματος Κεντρώων και διετέλεσε ως Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων στο υπουργικό συμβούλιο του Αντι Ρίνε. Λίγο μετά την εκλογή της ως υπουργός Οικονομικών, η Κουλμούνι προκάλεσε αντιδράσεις με μια δημοσκόπηση που έκανε στο instagram σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει σε Φινλανδές γυναίκες που έχουν σχέση με το Ισλάμ να επιστρέψουν από την Συρία, ή μόνο τα παιδιά τους. Αργότερα, διέγραψε τη δημοσίευση και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη μετά από την κριτική που δέχτηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η συνομήλική της Λι Άντερσον, αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας, παραμένει υπουργός Παιδείας. Ως η πρόεδρος του κόμματός της, έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα. Την περασμένη άνοιξη, η Άντερσον οδήγησε το κόμμα της σε ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα, με την εκλογή 16 βουλευτών (έναντι 12 κατά τις προηγούμενες εκλογές) και 2 υπουργών. «Η πρόταση επιτυχημένων αριστερών προτάσεων στην κυβέρνηση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει ένας αρχηγός κόμματος», είπε τις περασμένες εκλογές στο News Now της Φινλανδίας. Η Αριστερή Συμμαχία περιμένει τώρα με ανυπομονησία τις εκλογές του 2021 και ευελπιστεί σε μια παρόμοια επιτυχία υπό την ηγεσία της Άντερσον.
Στο πόστο της μένει και η 34χρονη υπουργός Εσωτερικών, Μαρία Οχισάλο, των Πρασίνων. Η Οχισάλο υπηρέτησε ως προσωρινή πρόεδρος του κόμματος μετά την παραίτηση του Τούκο Άαλτο. Ήταν η μόνη υποψήφια για την προεδρία του κόμματος τον Ιούνιο του 2019. Από το 2017 είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Ελσίνκι και από το 2019 διατελεί χρέη βουλευτή στο Φινλανδικό κοινοβούλιο. Από τις πέντε ηγέτιδες των κομμάτων της κυβέρνησης, μόνο μία είναι άνω των 34. Πρόκειται για την Ανα Μάγια Χένρικσον, την 55χρονη Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία απουσίαζε από την ορκωμοσία, καθώς βρισκόταν στην Ουάσιγκτον. Είναι Υπουργός Δικαιοσύνης για τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις, από το 2011 (Κυβέρνηση Καταϊνεν) μέχρι και σήμερα. Είναι βουλευτής από το 2007, αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Σουηδίας στη Φινλανδία από το 2010 έως και το 2016, καθώς και πρόεδρος της Σουηδικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περίοδο 2015-2016. Τον Ιούνιο του 2016 ψηφίστηκε ως πρόεδρος του σουηδικού Λαϊκού Κόμματος στη Φινλανδία, όντας η πρώτη γυναίκα πρόεδρος που υπήρξε ποτέ στο κόμμα.
Μειονότητα οι άνδρες στη νέα φινλανδική κυβέρνηση
Πέρα από το νεαρό της ηλικίας της πρωθυπουργού αλλά και των κυβερνητικών εταίρων της, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι από τους 18 υπουργούς της Σάνα Μάριν, μόνο οι 8 είναι άνδρες. Όπως αναφέρει το BBC, το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο είναι εξαιρετικά υψηλό, ακόμη και για τη Φινλανδία, η οποία εξέλεξε την πρώτη γυναίκα βουλευτή το 1907. Η νέα πρωθυπουργός αναλαμβάνει τα ηνία σε μια δύσκολη περίοδο για τη Φινλανδία, μετά την παραίτηση του προκατόχου της, στο φως των επαναλαμβανόμενων απεργιών και της ανόδου του εθνικισμού. «Ήμουν συγκεντρωμένη στις διαδικασίες και δεν παρακολούθησα την κάλυψη των εκλογών από τα διεθνή και τα εθνικά ΜΜΕ. Υποσχεθήκαμε αλλαγές. Τώρα χρειαζόμαστε πράξεις. Πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη θα επανέλθει με πράξεις», είπε η 34χρονη πρωθυπουργός.
«Η Φινλανδία δεν θα χτιστεί σε 4 χρόνια, αλλά μπορεί να βελτιωθεί», έγραψε η Μάριν στο Τουίτερ. «Πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Θέλω να χτίσω μια κυβέρνηση όπου κάθε παιδί θα μπορεί να γίνει οτιδήποτε θέλει και κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια». Η Γιοχάνα Καντόλα, καθηγήτρια Φυλετικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τάμπερε στη Φινλανδία, παρατήρησε μια οξεία αντίθεση μεταξύ της νέας και της προηγούμενης ανδροκρατούμενης και κεντροδεξιάς κυβέρνησης του 2010-2015. «Η προηγούμενη κυβέρνηση μάς πήγε πίσω στο 1980 κατά κάποιον τρόπο και δεν έχει να κάνει μόνο με την πολιτική εκπροσώπηση των φύλων, ότι δηλαδή αποτελούταν από μόνο ηλικιωμένους λευκούς άνδρες, αλλά και με την πολιτική που ακολουθούσαν» είπε. Ανέφερε επίσης, πως «ήταν μια πολύ κακή εποχή για την ισότητα των φύλων».
Η προσέλευση στις πρόσφατες εκλογές ήταν η υψηλότερη εδώ και δεκαετίες, γύρω στο 73%. Η κ. Καντόλα επισημαίνει ότι η αντίδραση ενάντια στην προηγούμενη κυβέρνηση παρακίνησε ένα κύμα ψηφοφόρων να καταθέσουν την ψήφο τους υπέρ νεότερων, πιο φιλελεύθερων και συχνά θηλυκών νομοθετών. Εν κατακλείδι, υπογράμμισε πως «αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι εμφανώς υπάρχουν άνθρωποι στη Φινλανδία, οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι με μια κυβέρνηση που απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από γυναίκες». Τέλος, ανέφερε πως «υπάρχουν σοβαρές αντιφάσεις».
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ομιλεί 5 ξένες γλώσσες και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται η λογοτεχνία, η συγγραφή, η μετάφραση και η διερμηνεία, η διπλωματία, οι διεθνείς σχέσεις, τα ταξίδια και ο εθελοντισμός. Αυτόν τον καιρό αρθρογραφεί και κάνει πρακτική στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.