Του Αλέξανδρου Παντελάκου,
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, συνεδρίασε για πρώτη φορά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με την παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού όπως επίσης και την συμμετοχή των Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών από 13 Περιφέρειες της χώρας.
Ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε την σημασία της αξιοποίησης των δραστηριοτήτων του τουρισμού κατά την διάρκεια όλου του χρόνου και όχι μόνο κατά των θερινών μηνών. Επίσης έδωσε μεγάλη σημασία στον ποιοτικό τουρισμό σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του. Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά, πως η τουριστική πολιτική κάθε περιφέρειας δεν πρέπει να αναπτύσσεται ανεξάρτητα και χωρίς να συνυπολογίζει τους στόχους που έχουν τεθεί σε εθνικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, οι περιφέρειες θα πρέπει να δουλέψουν σε στενή συνεργασία με τον κεντρικό εθνικό μηχανισμό, έτσι ώστε να συμπλέουν ως προς του στόχους και τις προωθητικές ενέργειες και έτσι ώστε να αναδειχθούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιφέρειας αλληλοσυμπληρώνοντας η μια την άλλη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη βιωσιμότητας στους προορισμούς και στην εποχικότητα. Τέλος, ο Υπουργός κ. Θεοχάρης σημείωσε, ότι στην στρατηγική του για το 2020 περιλαμβάνονται πολλά νέα στοιχεία και αλλαγές για την φιλοσοφία και την προώθηση του τουρισμού.
Από την δική του πλευρά, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας ανέφερε πως «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού. Κάθε περιφέρεια της χώρας μπορεί να διαμορφώσει το δικό της αυτόνομο, αναπτυξιακό πρότυπο, στο πλαίσιο μιας πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης και με ένα συνολικό επανασχεδιασμό που θα περιλαμβάνει:
- Στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και νέο μοντέλο τουριστικής προβολής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με την τριμερή συνεργασία Κράτους, Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
- Την ενίσχυση με ποιοτικά στοιχεία του τουρισμού μας, σε περιοχές που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
- Την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι ο τουρισμός υγείας, ο καταδυτικός, ο αναρριχητικός, ο συνεδριακός, ο ιαματικός, ο αθλητικός, ο θρησκευτικός τουρισμός.
- Την προσαρμογή του τουρισμού μας και των Ελληνικών Περιφερειών στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που εκφράζεται μέσα από την ψηφιακή οικονομία που θα κυριαρχήσει στο μέλλον. Την ανατροπή του μοντέλου της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου στη χώρα μας μέσα από ένα σχέδιο νόμου που θα εκσυγχρονίζει τις υπάρχουσες δομές, θα παρέχει νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς.
- Την ανατροπή της διοίκησης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού με την αναμόρφωσή τους σε κέντρα παραγωγής τουριστικής πολιτικής ανά Περιφέρεια».
Την σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, κ. Λούλης, ο οποίος τόνισε την ύπαρξη ποικίλων δυνατοτήτων για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού σε εγχώριο επίπεδο. Με την σειρά της, η πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Γκερέκου απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους και υπογράμμισε την σημασία της χρηματοδότησης των απαραίτητων υποδομών πού θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και πως η αν αναβάθμιση του τουρισμού αποτελεί μονόδρομος για την αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Φραγκάκης ανέφερε την σημασία των συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού, τις οποίες θεωρεί υψίστης σημασίας και να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.