13.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΔιευκρινίσεις και τετράποδοι φίλοι

Διευκρινίσεις και τετράποδοι φίλοι


Της Μάρως Βλάχου, 

Πολλές φορές τυχαίνει σε καφετέριες να γίνεται φασαρία, γιατί οι ιδιοκτήτες αρνούνται να αφήσουν τις τετράποδες συντροφιές των πελατών να εισέλθουν στο κατάστημα. Πολλά ακούγονται γύρω από αυτό το θέμα. Τι προβλέπει, όμως, η νομοθεσία;

Κρίσιμος είναι ο ΕΚ 852/2004 για την Υγιεινή των Τροφίμων [Κεφάλαιο IX (στοιχείο 4)], ο οποίος προβλέπει την υποχρέωση του επιχειρηματία να ελέγχει τυχόν επιβλαβή ζώα. Συνέπεια αυτού είναι και η απαγόρευση εισόδου των ζώων συντροφιάς σε χώρους όπου παρασκευάζονται, διακινούνται ή αποθηκεύονται τρόφιμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, υφίσταται κάμψη της απαγόρευσης αυτής μετά από άδεια της αρμόδιας αρχής, εφόσον παρεμποδίζεται τυχόν μόλυνση από την είσοδο των ζώων στον χώρο. Σύμφωνα με την ισχύουσα Υγειονομική Διάταξη [Υ1Γ 47829/23-6-2017 (ΦΕΚ Β΄ 2161/23-6-2017, άρθρο 5, παρ.14)], επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας μόνο στα τυφλά άτομα ή και σε άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. Το άτομο που χρησιμοποιεί το ζώο-συνοδό πρέπει να φέρει τα έγγραφα που πιστοποιούν την υγεία και την εκπαίδευση του ζώου, καθώς και το δικαίωμα χρήσης αυτού. Χρειάζεται, επίσης, μέριμνα για τη μη όχληση των πελατών από το ζώο. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται και η δυνατότητα πρόσβασης σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και υπηρεσιών για τους σκύλους, που βρίσκονται σε διαδικασία ή πρόγραμμα εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας, δηλαδή σκύλοι ατόμων με προβλήματα όρασης ή σκύλοι-βοηθοί ατόμων με αναπηρίες.Ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς, προκειμένου να εξασφαλίζεται και η ευζωία του ζώου, αλλά και η ομαλή συμβίωση με τους άλλους ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους και καταστήματα, βαρύνεται με κάποιες υποχρεώσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4039/2012, ο ιδιοκτήτης χρειάζεται «..να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας […], να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δε μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες». Οι δύο αυτές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη ζώου είναι σημαντικές, τόσο για τη μείωση των αδεσπότων, όσο και για τη διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων καθαρών και βιώσιμων. Ταυτόχρονα, για τυχόν ζημιές ή βλάβες σε τρίτους, ο ιδιοκτήτης του ζώου ευθύνεται σύμφωνα με το άρθρο 924 ΑΚ. Διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα προβλέπονται αναλυτικά στο άρθρο 21 του Ν. 4039/2012, ενώ οι ποινικές κυρώσεις στο άρθρο 20 του ιδίου νομοθετήματος.

Η είσοδος ενός ζώου συντροφιάς στην καθημερινότητά σου λειτουργεί ανατρεπτικά. Μαθαίνεις τι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη. Επακόλουθο αυτού, όμως, είναι και η ύπαρξη ποικίλλων υποχρεώσεων. Για να χαρίσεις πραγματική ευτυχία στον τετράποδο φίλο σου, ενημερώσου, διάβασε, ρώτα. Άλλωστε, μόνο έτσι μπορείς να προστατεύσεις τον τετράποδό σου φίλο.


Πηγές

Μαρία Βλάχου

Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει μέρος τόσο σε προσομοιώσεις, όσο και σε σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το Δημόσιο, το Ποινικό Δίκαιο και ζητήματα της επικαιρότητας. Η αγάπη της για τα βιβλία την ώθησε στην αρθρογραφία. Στόχος της είναι η αυτοβελτίωση, καθώς πιστεύει ότι μόνο μέσα από την εσωτερική μας καλλιέργεια, μπορούμε να εξελίξουμε την κοινωνία στην οποία ζούμε.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Βογά
Σοφία Βογά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996, όπου και διαμένει μέχρι και σήμερα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ήδη σήμερα δικηγόρος, ενώ πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο στο Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και αραβικά, και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων κλασικής λογοτεχνίας, τη μουσική, τον κινηματογράφο και τη γυμναστική.