8.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογίαTo Instagram κρύβει τα likes

To Instagram κρύβει τα likes


Της Σαμπίν Καμχή,

Η δοκιμή του Instagram να βάλει τέλος στα likes έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση στα ΜΜΕ, με μερικούς να το βλέπουν ως μια σημαντική νίκη για την ψυχική υγεία των χρηστών του, και άλλοι να αμφισβητούν το αντίκτυπο που θα έχει στους influencers, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον αριθμό των likes τους για να επιδείξουν την δημοτικότητα τους, για εταιρικές συνεργασίες, χορηγίες κτλ.

Οι πρώτοι χρήστες χωρίς likes εμφανίστηκαν στον Καναδά τον Μάιο. Η αλλαγή επεκτάθηκε στη συνέχεια σε άλλες επτά χώρες τον Ιούλιο, όπως η Βραζιλία, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Σύμφωνα με το Instagram, τα likes δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, θα είναι παρά μόνων κρυμμένα από τους followers σας, αλλά όχι και για εσάς. Ο στόχος αυτής της αλλαγής, σύμφωνα με τον Mosseri, τον επικεφαλή του Instagram, είναι η «αποσυμπίεση του» για να γίνει ένας χώρος όπου «οι followers σας θα εστιάζουν σε αυτό που διαμοιράζεστε, και όχι στο πόσα Like λαμβάνουν οι αναρτήσεις σας». Πολλοί διάσημοι και influencers δεν δίστασαν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους με αυτήν την τεράστια αλλαγή όπως η Nicki Minaj, η οποία ανέφερε πως θα σταματήσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα λόγω της απόφασης αυτής. Πράγματι, η Minaj δεν έχει δημοσιεύσει στον λογαριασμό της, με 108 εκατομμύρια followers, από τις 9 Νοεμβρίου. Για τους influencers, τα likes που παίρνουν στις αναρτήσεις τους ή οι followers που έχουν είναι βασική πηγή εσόδων. Μετά από έρευνα του HypeAuditor, διαπιστώθηκε πως πολλοί influencers «έχασαν ήδη το 3% με 15% των likes τους σε χώρες που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν την απόκρυψη». Συνεπώς, αυτό θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα σε αυτούς τους χρήστες. Ο ίδιος ο Mosseri ανέφερε πως οι αποφάσεις που θα παρθούν «θα βλάψουν την επιχείρηση αλλά θα βοηθήσουν την ευημερία και την υγεία των χρηστών».

Αυτή, δεν είναι η μόνη κίνηση που έχει λάβει το Instagram για να μειώσει την πίεση στους χρήστες του. Η πλατφόρμα πρόσφατα αφαίρεσε όλα τα φίλτρα επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που απεικονίζουν ή προωθούν τις πλαστικές επεμβάσεις, λόγω ανησυχιών ότι αυτά δημιουργούσαν ψυχολογικά προβλήματα σε πολλούς χρήστες. Φίλτρα που κάνουν τους ανθρώπους να μοιάζουν σαν να έχουν κάνει ενέσεις σιλικόνης στα χείλη, γεμίσματα ή λίφτινγκ είναι μεταξύ αυτών που έχουν απαγορευτεί. Ένα από τα πιο δημοφιλή φίλτρα – το Plastica – μιμούταν τα αποτελέσματα της αισθητικής χειρουργικής. Ένα άλλο φίλτρο – το FixMe – έδειξε πώς ένας πλαστικός χειρουργός σημαδεύει το πρόσωπο ενός ανθρώπου πριν την επέμβαση.

Λαμβάνοντας υπ ‘όψιν μας ότι η ελλιπής αυτοπεποίθηση στα σημερινά κορίτσια κυριαρχεί, και πώς όλο και περισσότερες έχουν ανασφάλεια για την εμφάνισή τους, η κίνηση του Instagram να προσθέσει αυτά τα φίλτρα δεν ήταν σαφώς και η καλύτερη. Ήδη από την ηλικία των επτά, περίπου το 1/4 των κοριτσιών νιώθει ότι «πρέπει να είναι τέλειες». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, «πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους εφέ προκειμένου να επεξεργαστούν την εικόνα τους», μόνο τον τελευταίο χρόνο, πράγμα που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Αυτά λοιπόν τα κορίτσια που είδαν και χρησιμοποίησαν τα φίλτρα AR του Instagram, μπορεί να νομίζουν ότι έτσι θα δείχνουν πιο όμορφες, και πιθανόν να αναζητήσουν χειρουργικές επεμβάσεις για να αλλάξουν την εμφάνιση τους. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο, το Instagram δήλωσε ότι θα μπλοκάρει γραφικές εικόνες, όπως για παράδειγμα cartoons και memes που προάγουν τον αυτοτραυματισμό. 

Όλα αυτά θα ωφελήσουν τους χρήστες χωρίς αμφιβολία, αλλά μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν δραστικά;

Προσωπικά, όσον αφορά την ψυχική υγεία… πιστεύω πως το τέλος των likes θα είχε πραγματικά ευεργετική δράση για τους ανθρώπους, αφού θα μείωνε το άγχος σε χρήστες που αγωνιούν να λάβουν αρκετά likes για να ταιριάξουν με τους συνομήλικους τους και να μην «μείνουν στην απ’έξω». Παρ’όλα αυτά, δεν θεωρώ πως αυτό θα είχε κάποια αλλαγή ως προς την επιφανειακή φύση του Instagram. Όσο ο κόσμος και οι influencers συνεχίζουν να ανεβάζουν φτιαγμένες φωτογραφίες, προσποιoύμενοι πως έχουν μια εξιδανικευμένη, τέλεια ζωή, ο φαύλος κύκλος της κατάθλιψής δεν θα σπάσει ποτέ. 


Σαμπίν Καμχή

Είναι γεννημένη το 1998 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και πλέον ζει και σπουδάζει στο Λονδίνο, στο Τμήμα Business and Management του University Of Reading. Αρθρογραφεί για το περιβάλλον στην κατηγορία του Ελεύθερου του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.