13.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
Αρχική#Overcome#Overcome, πράξη τριακοστή όγδοη: Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

#Overcome, πράξη τριακοστή όγδοη: Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας


Της Χρυσάνθης Γεωργαντά, 

Όλα (θα) πάνε εξαιρετικά καλά! Δεν το πιστεύεις; Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και θα έχεις την ευκαιρία να το διαπιστώσεις μόνος/η σου. Άλλωστε, αν η ζωή μας μοιάζει με μια παράσταση, εμείς είμαστε οι σκηνοθέτες και οι πρωταγωνιστές. Μπορεί το σενάριο που θα μας δοθεί να μην φαντάζει και τόσο ενθαρρυντικό, μα αν σκηνοθετήσουμε σωστά και επιλέξουμε να δείξουμε τις σκηνές που μας ικανοποιούν, η παράσταση θα γεμίσει φως την ψυχή μας.

Είμαι η Χρυσάνθη, σύμβουλος σταδιοδρομίας, co-founder & idea-holder της Career Sign – AMKE, υποψήφια διδάκτωρ και δηλώνω αθεράπευτα παθιασμένη με ό,τι ασχολούμαι. Βέβαια, πολλοί τίτλοι μαζεύτηκαν και η αλήθεια βρίσκεται πάντα στον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα δεν είμαι κανένας από αυτούς τους τίτλους. Αυτοί οι τίτλοι είναι απλώς κάποιες από τις ιδιότητες μου. Εγώ είμαι απλά η Χρυσάνθη και εδώ θα βρείτε ένα μέρος της ιστορίας μου.

Μεγάλωσα σε μία πολύτεκνη και μονογονεϊκή οικογένεια. Εκεί έμαθα πρώτη φορά πως η αγάπη δε διαιρείται, αλλά πολλαπλασιάζεται ή τουλάχιστον, αυτό επέλεξε να κρατήσει ο σκηνοθέτης! Σαν παιδιά, παίζαμε και γελούσαμε. Μάλιστα, στην παρέα μας είχαμε και ένα τυφλό αγόρι ή μπορεί να ήμασταν εμείς στην δική του παρέα. Το πιο πιθανό είναι να συνέβαιναν και τα δύο. Πάντως εμείς πηγαίναμε για μπάνιο, βλέπαμε τηλεόραση και παίζαμε κυνηγητό! Δεν ξεχώριζε κανείς μας. Ήμασταν απλώς κάποια πιτσιρίκια που ανακάλυπταν τον κόσμο, όπως τόσα άλλα. Όταν μάλιστα μας ενοχλούσαν λέγοντας “προσέχετε τον τάδε που δεν βλέπει”, η αντίδραση της παρέας ήταν ένα βλέμμα απορίας, με λίγη απαξίωση. “Τι εννοείς δεν βλέπει; Και τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να τον προσέχω; Καθαρίζει μήλο με μαχαίρι και πιρούνι, όταν εγώ παλεύω για να μάθω να τρώω την σούπα μόνη μου! Ποιος να προσέχει ποιον και γιατί;” Ήμασταν όλοι μια παρέα παιδιών. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Και μεγαλώσαμε όλοι. Διαγράψαμε διαφορετικές πορείες, για να συναντηθούμε όταν θα ήμασταν έτοιμοι να δούμε καθαρά. Είχαμε συναντήσει κατά τις σπουδές μας τους ανθρώπους που μας ενέπνευσαν επαγγελματικά, μας εξίταραν ερευνητικά, μας ανύψωσαν εσωτερικά, ώστε να δούμε καθαρά “το μέσα μας” και ύστερα τον κόσμο.

Έτσι όταν ξαναβρεθήκαμε ήμουν ήδη σύμβουλος σταδιοδρομίας, μάθαινα Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, για να είμαι προσβάσιμη σε κωφούς/ες νοηματιστές και δούλευα μια ιδέα που είχε φυτευτεί μέσα μου από νωρίς…

Ο κάθε ένας μας είναι διαφορετικός και μοναδικός. Αυτό ακριβώς είναι και το κοινό μας σημείο.

Η διαφορετικότητα μας.

Πάντα θα μπορούμε να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους και πάντα θα υπάρχουν διαφορές στην ομάδα. Την ίδια στιγμή που όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε θα μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία για να δημιουργήσουμε ομάδες. Σχήμα οξύμωρο ή ισορροπία στον κόσμο;

Με αυτά τα ιδανικά “γράφτηκε” μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που στοχεύει στην ευημερία της κοινωνίας, δίνοντας ίσες ευκαιρίες, εξαλείφοντας τα στερεότυπα, με σκηνικό το εργασιακό γίγνεσθαι και κοινό όλους μας, μα εξειδικεύοντας στους ανθρώπους με αναπηρία, η Career Sign. Εκεί που η γνώση συναντά την εμπειρία και οι δυο τους συναντούν την ζωή. Εκεί που η σταδιοδρομία δεν έχει περιορισμούς. Οι προκλήσεις δεν είναι εμπόδια. Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο για τα παιδιά.

Η Career Sign ξεκίνησε με την συμβουλευτική σταδιοδρομίας για ΑμεΑ, ενώ συνέχισε με εκπαιδευτικά σεμινάρια σε υπεύθυνους ανθρωπίνου δυναμικού, ώστε να αναγνωρίζουν τις δεξιότητες ανθρώπων με αναπηρία. Έχει δημιουργήσει το πρώτο e-book προσβασιμότητας του τμήματος Πληροφορικής του Πα.Πει., με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Σημεία Στήριξης- Points of Support” και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ψυχομετρικά εργαλεία για ανθρώπους με αναπηρία. Σκοπός της Career Sign είναι να εξαλείψει τα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι:

Εκπαίδευση Συμβούλων στην Συμβουλευτική ΑμεΑ

Εκπαίδευση Στελεχών Επιχειρήσεων στην αξιολόγηση ΑμεΑ 

Team Building & Monitoring Εργαζομένων ΑμεΑ και μη

Καταγραφή Προσβασιμότητας (Κτηριακής και Μη)

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας (Ατομική)

Ημερίδες Προσανατολισμού

Βέβαια, πιστεύω πως το κυριότερο μέσο που διαθέτει η Career Sign είναι η αγάπη και το πάθος που μοιράζονται οι άνθρωποι της Career Sign στο όραμά της. Οι άνθρωποι που ήταν εκεί από την αρχή, που στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον σε στιγμές αγωνίας, σε στιγμές κούρασης, σε στιγμές χαράς, βραβείων, εκκινήσεων και παύσεων. Όλοι, ο ένας δίπλα στον άλλον. Ο ένας να στηρίζει τον άλλον, να τον εμψυχώνει και να τον κινητοποιεί. Γιατί όσο εμείς κοιτάμε το “μέσα μας”, είμαστε το “έξω” του διπλανού μας.

Σίγουρα όταν συναντάς τη μία δυσκολία μετά την άλλη υπάρχει μια κόπωση και μια ματαίωση, όμως… Η ομάδα ήταν πάντα εκεί να σχολιάσει είτε το περιβόητο “Όλα (θα) πάνε εξαιρετικά καλά!”, είτε να κάνει μια απλή ,μα τόσο ουσιαστική, αγκαλιά. Τέτοιες στιγμές μου θυμίζουν το e-book κυρίως. Το e-book αυτό μοιάζει με κρυφές ιστορίες εθελοντών που έτρεχαν μετά τη δουλειά τους στο Πα.Πει. -σα να πηγαίναν πενθήμερη- για να κάνουν την καταγραφή κτηρίου και ανθρώπων, μαζί με ένα απέραντο χαμόγελο.

Και… μπορεί να μην πήγαν όλα εξαιρετικά καλά. Μπορεί να μην πάνε όλα εξαιρετικά καλά. Μα όσο στοχεύεις στο εξαιρετικά καλά, θα έχεις πιθανότητες να πετύχεις τουλάχιστον το καλά!

Μην ξεχνάς… Εσύ σκηνοθετείς. Εσύ μοντάρεις. Εσύ παίζεις στην ταινία της ζωής σου. Τι τίτλο θα βάλεις στο τέλος της μέρας είναι στο χέρι σου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.