11.6 C
Athens
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕκλογές στην Αλγερία: νέος πρόεδρος, ίδιες διαδηλώσεις

Εκλογές στην Αλγερία: νέος πρόεδρος, ίδιες διαδηλώσεις


Της Χριστίνας Μαυρέα,

Σχεδόν δέκα μήνες μετά τις μαζικές και άνευ προηγουμένου λαϊκές κινητοποιήσεις, που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, οι Αλγερινοί κλήθηκαν στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Μια εκλογική αναμέτρηση με στόχο την επιβίωση του καθεστώτος της Αλγερίας. Το «Χιράκ», το κίνημα κατά του καθεστώτος της Αλγερίας, αν και πέτυχε την παραίτηση του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα τον Απρίλιο, δεν έχει καθησυχαστεί και εκφράζει την έντονη αντίθεσή του γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, μια εκλογική αναμέτρηση την οποία το ίδιο το καθεστώς ήθελε να πραγματοποιήσει οπωσδήποτε και με οποιοδήποτε κόστος, παρά την κοινωνική ένταση που επικρατεί στη χώρα.

Το κίνημα καταγγέλλει την εκλογική αναμέτρηση ως εκλογική φάρσα και απαιτεί την εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος εξουσίας που κυβερνά την Αλγερία από το 1962, όπου κέρδισε την ανεξαρτησία της. Απαιτεί, ακόμα, την αποχώρηση όλων όσων υποστήριζαν ή συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Μπουτεφλίκα, μια κυβέρνηση που βρίσκονταν στην εξουσία για 20 ολόκληρα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι – ο Αμπντελαζίζ Μπελάιντ, ο Άλι Μπενφλίς, ο Αμπντελκαντέρ Μπενγκρίνα, τον Αζεντίν Μιχούμπι και ο Αμπντελμαζίντ Τεμπούν – θεωρούνται «παιδιά» του συστήματος, καθώς συμμετείχαν στο καθεστώς του Μπουτεφλίκα.

Μετά και την παραίτηση του Μπουτεφλίκα και λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει την εξουσία και που παραδοσιακά στηρίζουν το καθεστώς. Ο στρατός της Αλγερίας κινήθηκε γρήγορα όσον αφορά τη διοργάνωση εκλογών, ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να οργανώσει εκλογές τον Απρίλιο και τον Ιούλιο. Στόχος ήταν να βρεθεί μια λύση για την πολιτικο-κοινωνική κρίση της χώρας. Ο επικεφαλής του στρατού, ο υποστράτηγος Άχμεντ Γάιντ Σάλαχ, επέμενε ότι οι εκλογές έπρεπε να πραγματοποιηθούν, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η νομιμότητα της κυβέρνησης και να δοθεί ένα τέλος στις διαδηλώσεις.

Μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών της Αλγερίας, αναδείχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, συγκεντρώνοντας το 58% των ψήφων. Η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από αποχή ρεκόρ, καθώς η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 40%. Το γεγονός αυτό ήταν βέβαια αναμενόμενο, καθώς την όλη εκλογική διαδικασία την είχε απορρίψει έντονα το λαϊκό κίνημα «Χιράκ». Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλγερία σε προεδρικές εκλογές στις οποίες συμμετέχουν πολλοί υποψήφιοι. Είναι χαμηλότερο κατά δέκα μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2014, όταν κέρδισε για τέταρτη φορά την προεδρία ο Μπουτεφλίκα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ένα αρκετά υψηλό ποσοστό συμμετοχής. Ο σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης, Αχμέντ Μίζα, δήλωσε ότι το αρκετά υψηλό ποσοστό συμμετοχής έδειξε πως η απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών ήταν «ευνοϊκή και σωστή». «Η προσέλευση είναι ικανοποιητική και θα δώσει στο νέο πρόεδρο αρκετή υποστήριξη για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Την επομένη της νίκης του Τεμπούν, τεράστια πλήθη συσσωρεύτηκαν στην πρωτεύουσα της Αλγερίας για να διαμαρτυρηθούν για την εκλογή του νέου τους προέδρου και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εκστρατεία τους. Όπως άλλωστε δηλώνουν όλοι όσοι συμμετέχουν στο κίνημα «Χιράκ», «ο Τεμπούν είναι χειρότερος από τον Μπουτεφλίκα, είναι γνωστός ως ένας από τους κλέφτες». Το αντιπολιτευτικό κίνημα υποστηρίζει, ακόμα, ότι η επιλογή αυτών των πέντε υποψηφίων είναι μία ακόμη κίνηση της κυβέρνησης να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την πλήρη ανατροπή όλης της ελίτ του συστήματος. Θεωρούν, άλλωστε και τον Τεμπούν, ως έναν άνθρωπο του ίδιου διεφθαρμένου καθεστώτος που στήριζε τον Μπουτεφλίκα και έχει τις πλάτες του στρατού.

Ο Τεμπούν, ένας τεχνοκράτης, με ιστορικό σύγκρουσης ενάντια στα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα της Αλγερίας, διετέλεσε πρωθυπουργός για μόλις τρεις μήνες, υπό την προεδρία Μπουτεφλίκα. Είναι γνωστός ότι βρίσκεται κοντά στον στρατό της Αλγερίας. Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας δείχνουν ότι κέρδισε με σαφή περιθώριο. Ωστόσο, θα πρέπει να αγωνιστεί για να γίνει δεκτός από το εκλογικό σώμα της Αλγερίας, όπου πολλοί θεωρούν το καθεστώς ως ανάρμοστο, διεφθαρμένο και ανίκανο να διαχειριστεί την καταστροφική οικονομία.

Ως πρόεδρος πλέον ο Αμπντελματζίντ Τεμπούν έχει την ελπίδα να ενώσει τη διχασμένη χώρα. Λίγο μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, που σημαδεύτηκαν από την χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Αλγερίας, έτεινε χείρα φιλίας στο κίνημα διαμαρτυρίας «Χιράκ». «Είμαι έτοιμος για απευθείας διάλογο με το Χιράκ, με όποιον επιλέξουν ως εκπρόσωπο, ώστε να ξεκαθαρίσουμε πολλά θέματα και να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας, να αποκαταστήσουμε την καλή θέληση, και μάρτυς ο Θεός, να χτίσουμε μία νέα Αλγερία», δήλωσε μεταξύ άλλων.


Χριστίνα Μαυρέα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ