11.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Τζον Στάινμπεκ

In Memoriam: Τζον Στάινμπεκ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Ο Τζον Έρνστ Στάινμπεκ γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1902. Υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους Αμερικανούς συγγραφείς, με το πιο γνωστό βιβλίο του «Τα σταφύλια της οργής» να κερδίζει το βραβείο Πούλιτζερ.

Μεγάλωσε στην Καλιφόρνια, στην πόλη Σαλίνα. Ήταν γερμανικής αλλά και Ιρλανδικής καταγωγής. Μικρός εργαζόταν τακτικά σε χωράφια μαζί με μετανάστες εργάτες γης. Το 1919 ο Στάινμπεκ αποφοίτησε από το Λύκειο της πόλης του και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μέχρι το 1925 το οποίο και εν τέλει εγκατέλειψε δίχως να αποκτήσει πτυχίο.

Έκτοτε ταξίδεψε στην Νέα Υόρκη και εργάσθηκε σε διάφορες περιστασιακές δουλειές. Παράλληλα κυνηγούσε και το όνειρο του, να γίνει συγγραφέας, όμως μετά από κάποιες πρώιμες απογοητεύσεις γύρισε ξανά πίσω στην Καλιφόρνια όπου εργάσθηκε για ένα μικρό διάστημα ως φύλακας.

Ο Στάινμπεκ έζησε το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Ύφεσης μαζί με την γυναίκα του, την Κάρολ, σε ένα εξοχικό που άνηκε στον πατέρα του στην Κωμόπολη Πασίφικ Γκρόουβ. Ο πατέρας του Στάινμπεκ του παρείχε στέγαση δωρεάν μαζί με χαρτί για τα χειρόγραφά του και πολύ σημαντικά δάνεια στα τέλη του 1928, τα οποία επέτρεψαν στον Στάινμπεκ να εγκαταλείψει μια πολύ κουραστική δουλειά σε αποθήκη εμπορευμάτων στο Σαν Φρανσίσκο και να επικεντρωθεί στην τέχνη του.

Έπειτα ακολούθησαν κάποια ταραχώδη χρόνια. Το 1935 καταφέρνει να εκδώσει το βιβλίο του «Η Πεδιάδα της Τορτίλα», ένα έργο το οποίο γνώρισε σημαντική αναγνώριση και αγαπήθηκε από το κοινό. Μόλις έφτιαξαν τα οικονομικά του μετακόμισε μαζί με την Κάρολ στην Κωμόπολη Λος Γκάτος. Χώρισε ωστόσο με την Κάρολ μόλις το 1943 για να νυμφευθεί την Γκουίντολιν Γκόγκερ.

Το 1948 ο Στάινμπεκ περιηγήθηκε στη Σοβιετική Ένωση με τον φημισμένο φωτογράφο Ρόμπερτ Κάπα. Επισκέφτηκαν τη Μόσχα, το Κίεβο, την Τιφλίδα και το Στάλινγκραντ. Το βιβλίο του για τις εμπειρίες τους Ρωσικό Ημερολόγιο, εικονογραφήθηκε με φωτογραφίες του Κάπα. Εκείνη τη χρονιά εκλέχτηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων. Το 1962 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Στάινμπεκ σε γραπτό μήνυμα στον ιατρό του είχε εκμυστηρευθεί πως δεν θα άντεχε για πολύ ακόμα τον σωματικό πόνο, και πως το ένιωθε «βαθιά μέσα στις σάρκες του». Ήταν καπνιστής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η αυτοψία του νεκρού σώματος του έδειξε πλήρη απόφραξη των κύριων στεφανιαίων αρτηριών.

Πέθανε σαν σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου του 1968 από καρδιακή ασθένεια και καρδιακή ανεπάρκεια.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.