12.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Αλοΐσιος Άλτσχαïμερ

In Memoriam: Αλοΐσιος Άλτσχαïμερ


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

Στις 14 Ιουνίου του 1864 γεννιέται σε μια πόλη της Γερμανίας στο κρατίδιο της Βαυαρίας, στο Μαρκτμπράιτ, ο Αλοΐσιος Άλτσχαϊμερ. Ο νεαρός με το πέρασμα των βασικών του σπουδών συνέχισε τις σπουδές του σε μερικά πανεπιστήμια της χώρας. Πιο συγκεκριμένα φοίτησε στο Ασάφενμπουργκ, στο Τύμπινγκεν, στο Βερολίνο και στο Βίρτσμπουργκ. Κατάφερε να αποφοιτήσει ως γιατρός το 1887. Η καριέρα του ως γιατρός μόλις έχει αρχίσει.

Το επόμενο έτος εργάστηκε για 5 μήνες σε ένα ίδρυμα με άρρωστες γυναίκες, που έπασχαν από διανοητικά νοσήματα. Λίγο καιρό έπειτα μετακόμισε στη Φρανκφούρτη για να εργαστεί σε ένα άσυλο για φρενοβλαβείς και επιληπτικούς. Εκεί συνάντησε σημαντικές προσωπικότητες. Αρχικά γνώρισε τον ψυχίατρο Σιόλι, που ήταν κοσμήτορας του ασύλου, και τον νευρολόγο Νισλ. Τα χρόνια αυτά ο Άλτσχαϊμερ ήταν συνεκδότης και συνιδρυτής ενός περιοδικού, το οποίο είχε ως θέμα του τη νευρολογία και τη ψυχιατρική. Ήταν πολυγραφότατος αφού συνέγραψε πολλά άρθρα. Παρόλα αυτά δε μας άφησε κάποιο βιβλίο.

Το 1901 ο Άλτσχαϊμερ γνωρίζει μια ασθενή την Αουγκούστε Ντέτερ, η οποία αν και ήταν 51 ετών, είχε πρόβλημα με την βραχυπρόθεσμη μνήμη της και την αντίληψή της για τον χώρο και το χρόνο. Ο Άλτσχαϊμερ την παρατηρούσε έως ότου έφυγε από τη ζωή το 1906. Ο Άλτσχαϊμερ φεύγει για το Μόναχο και εργάζεται σε ένα εργαστήριο μαζί με τον Emil Kraepelin, ο οποίος πέρα από συνάδελφός του ήταν και μαθητής του. Ο Άλτσχαϊμερ παρήγγειλε τον φάκελο της ασθενούς καθώς και τον εγκέφαλό της για να τον εξετάσει. Μαζί με 2 Ιταλούς επιστήμονες βρήκαν συσσωρευμένη μια πρωτεΐνη, την πρωτεΐνη Tau.

Όλο αυτό οδήγησε τον Γερμανό επιστήμονα να παρουσιάσει τη μορφή της ασθένειας και τα συμπτώματά της. Το 1907 έγραψε ένα άρθρο μέσα στο οποίο μιλούσε αναλυτικά για αυτή την ιδιόμορφη νόσο του εγκεφαλικού φλοιού. Ευτυχώς για την νόσο Αλτσχάιμερ είχαν ανακαλυφθεί πρόσφατα τα μικροσκόπια και έτσι μπόρεσε να επιβεβαιώσει όλα τα επιστημονικά του συμπεράσματα. Από το 1911 και έπειτα οι παθολόγοι της Ευρώπης, που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ προβαίνουν σε διαγνώσεις της νέας νόσου.

Σύντομα, όμως, το τέλος για τον Άλτσχαϊμερ φτάνει. Το 1912 ταξιδεύει για το Μπρεσλάου και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του αρρωσταίνει στο τρένο. Μάλλον μολύνθηκε από στρεπτόκοκκο και αυτό εξελίχθηκε σε ρευματικό πυρετό, ο οποίος οδήγησε τον Γερμανό επιστήμονα σε καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Στις 19 Δεκεμβρίου του 1915 ο Αλοΐσιος Άλτσχαϊμερ απεβίωσε στο Μπρεσλάου και ετάφη στη Φρανκφούρτη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).